BLIV MEDLEM

Rejse med et diabetesbarn

Med god og fornuftig planlægning kan du og din familie sagtens tage ud og rejse. På denne side finder du en gennemgang af, hvilke overvejelser du og din familie kan gøre jer før afrejse, under rejsen og på ferien.

Vær godt forberedt, og bestil ekstra udstyr til hele ferien: 

 • Udstyr til blodsukkermåling: Teststrimler, lanchetter, ekstra blodsukkerapparat
 • Udstyr til insulininjektion: Evt. pumpetilbehør, kanyler, ekstra insulinpen
 • Ketonapparat og teststrimler
 • Insulin og glukagon
 • Druesukker og hypofit (flydende druesukker/sukkergel)

Før I rejser

 • Kontroller dit barns blodsukker
 • Få styr på sygesikringsbevis og forsikringer
 • Sørg for lægeattest hos dit barns behandler
 • Husk medicin til hele jeres ferie
 • Hvis dit barn bruger pumpe, skal du huske at medbringe insulin på pen og at skrive pumpens indstillinger ned på papir

Under rejsen

 • Opbevar dit barns medicin i håndbagagen
 • Oplys personalet ombord på flyet om dit barns diabetes

På ferien

 • Vær opmærksom på at øget aktivitet og solbadning påvirker dit barns insulinbehov

Før I rejser

Sygesikringsbevis og forsikringer

Inden afrejse er det vigtigt at tjekke, om dit barn er forsikret. Pr. 1. august 2014 dækker det gule sygesikringsbevis ikke længere, og du bør derfor anskaffe det blå EU sygesikringsbevis.

Det er en god ide, at få en forhåndsgodkendelse hos Sygesikringen eller dit forsikringsselskab før I rejser, så I ikke risikerer uforudsete udgifter, hvis dit barn får brug for lægehjælp på rejsen.

Du kan evt. overveje at tegne en privat rejseforsikring. En privat rejseforsikring tegnes individuelt og dækker typisk udgifter til erstatningsrejse, rejseafbrydelse og hjemkaldelse pga. alvorlig sygdom eller død inden for nærmest familie.

Læs mere om rejseforsikring her

Lægeattest

Inden I tager på ferie, er det vigtigt, at der er styr på dit barns diabetes. Vi anbefaler, at du i den forbindelse tager kontakt til dit barns behandler/læge.

Hos dit barns læge vil du også kunne få en såkaldt lægeattest på engelsk. I brevet står der, at dit barn har diabetes, og derfor medbringer sprøjter og kanyler til behandling af diabetes.

Du kan få brug for at vise brevet i tolden eller i forbindelse med sikkerhedskontrollen. Uden en lægeattest kan du risikere at få konfiskeret al medicin – nåle og sprøjter.

Bruger dit barn pumpe, findes der også et brev til pumpebrugere. Her står der bl.a., at pumpen kun må fjernes meget kortvarigt fra dit barn. Husk også at få udfyldt et pumpepas, hvis dit barn ikke allerede har et. I passet står der, hvordan dit barn kan klare sig på pen, hvis pumpen skulle gå i stykker på turen.

Hent lægeattest

Medicin

Husk at medbringe medicin, kanyler og teststrimler til hele ferien. Medbring gerne et ekstra sæt med blodsukkerapparat, sprøjter, kanyler og teststrimler.

Vi anbefaler, at du opbevarer det ekstra sæt separat i en anden taske. Derved har dit barn alt, hvad han/hun skal bruge, hvis uheldet er, at taske bliver stjålet.

Under rejsen

Opbevaring af medicin

Insulin må ikke udsættes for frost, større temperaturudsving, rystelser eller direkte sollys, da det kan ødelægge insulinens virkning. Pak derfor dit barns insulin i håndbagagen for at undgå flyets kolde lastrum.

Det er tilladt at medbringe væske i håndbagagen, som er nødvendig af medicinske årsager, du skal blot kunne fremlægge dokumentation (den omtalte lægeattest).

Det kan være en god ide at medbringe følgende i håndbagagen: Insulin, nåle, sprøjter, evt. tabletter, testmateriale til blodsukkermåling, testmateriale til måling af ketoner, druesukker eller hvad du ellers behøver til dit barns diabetes.

Regler for væske i håndbagagen

Du skal være opmærksom på, at der er regler for, hvor meget væske du må medbringe i håndbagagen. Det kan få betydning for at medbringe f.eks. juice. Aftal med flyselskabet, at I har behov for at have juice (eller lignende kulhydratholdig væske) til rådighed i flyet.

Ombord på flyet

Allerede når du bestiller jeres rejse, er det en god idé at oplyse om, at dit barn har diabetes. Det giver flyselskabet mulighed for at tage bedre hensyn til dit barn i forbindelse med servering af mad på flyveturen. Sig det eventuelt også til kabinepersonalet på flyet.

Vær opmærksom på, at langvarig stillesiddende transport, mad med mange kulhydrater og følelser som spænding og stress kan føre til et højere blodsukker end normalt. Det kan derfor være en god ide, at dit barn måler sit blodsukker hyppigt. 

På ferien

Øget aktivitet og solbadning påvirker insulinbehovet

Rejser til varme lande påvirker dit barns insulinbehov, da varmen bidrager til en hurtigere optagelse af insulin. Solbadning og for lidt væske giver desuden en risiko for lavt blodsukker. Sørg derfor for at drikke rigeligt med vand og fortag hyppige blodsukkermålinger under hele ferien.

Vær også opmærksom på, om dit barn er mere aktivt og spiser anderledes på ferien. Derudover påvirker tidsforskellen dit barns spisetider og dermed blodsukkeret. Tal med dit barns behandler om det før rejsen.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes