MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Spørg om diabetes

Hvis du har spørgsmål kan du tale med enten eksperterne hos Diabetesforeningen eller andre diabetikere på Diabeteslinjen.

I Diabetesforeningen kan du både stille dine spørgsmål til vores eksperter og til en gruppe af erfarne diabetikere.

Spørg eksperterne i rådgivningen

I Diabetesforeningens rådgivning sidder vores eksperter klar til at svare på dine spørgsmål om diabetes 1. Klik dig ind på vores rådgivning via linket herunder, så guider vi dig videre derfra:

Gå til rådgivning og stil dine spørgsmål til eksperterne

Spørg de erfarne diabetikere på Diabeteslinjen

Du kan også stille spørgsmål til andre med diabetes på Diabeteslinjen.

Gå til Diabeteslinjen og stil dine spørgsmål til andre med diabetes

Ofte stillede spørgsmål

Herunder kan du også læse de mest stillede spørgsmål til eksperterne og deres svar. Måske var det lige netop det spørgsmål, du sad og søgte svaret på:

 • Får light-sodavand mit blodsukker til at stige?
  12-04-2013

  Får light-sodavand mit blodsukker til at stige?

  De fleste light-sodavand er sødet med sødestoffer, der ikke giver stigning i blodsukkeret. Det er f.eks. aspartam, acesulfam K, cyklamat og sucralose.

  I de såkaldte sportssodavand er der tilsat druesukker, som giver en stigning i blodsukkeret.

  Når du væger sodavand og andre drikke med højst 1 g kulhydrat pr. 100 g/100 ml, kan du drikke ubegrænset af dem. 

  Et godt råd er dog altid at slukke den værste tørst i vand.

 • Diabetes og alkohol
  12-04-2013

  Jeg er ung og har type 1-diabetes. Mine venner er begyndt at gå i byen og drikke alkohol. Jeg har snakket med diætisten på ambulatoriet, men nu er jeg blevet i tvivl om, om det så væsentligt at de kulhydrater, der indtages sideløbende med alkoholen kommer fra mad, eller om jeg i stedet kan drikke f.eks. juice?

  Svar:
  Som udgangspunkt er anbefalingen, at alkohol ledsages af kulhydrater fra et måltid. Dvs. helst langsomtoptagelige kulhydrater.

  Men i praksis kan det jo ikke altid lade sig gøre. Du har jo ikke en madpakke med, når du går i byen, på diskotek osv. Hvis der er saltstænger, grissini o.lign. tilgængeligt, kan du vælge disse som kulhydrattilskud. Alternativt kan kulhydraterne komme fra juice og/eller sukkersødet sodavand.

  Når du kommer hjem efter en tur i byen, kan det være hensigtsmæssigt at supplere med langsomtoptagelige kulhydrater f.eks. fra rugbrød. Et råd kan være at lægge en madpakke på hovedpuden, inden du går i byen. Så husker du at spise noget, når du kommer hjem. Det forudsætter selvfølgelig, at du sover hjemme hos dig selv :-)

  Disse råd gælder generelt og skal helst suppleres med måling af blodsukker. Mængden af kulhydrat afhænger bl.a. af hvor meget alkohol, der er indtaget, om der er danset eller udøvet anden form for fysisk aktivitet m.m.

 • Kan man få sin merudgift med til udlandet?
  15-04-2013

  Kan man få sin merudgift med til udlandet?

  Svar:
  Nej, som udgangspunkt skal man bo i Danmark for at modtage sociale ydelser. Kun ved midlertidige ophold i udlandet på op til 4 uger kan man bevare sin merudgift.

  Som EU borger i et EU land har man dog ret til de ydelser, der findes i landet.

 • Kan man få dækket sine medicinudgifter, hvis man er medlem af Danmark?
  15-04-2013

  Kan man få dækket sine medicinudgifter, hvis man er medlem af Danmark?

  Svar:
  Man kan ikke få dækket den del, der dækkes af Danmark. Så hvis man får sine medicinudgifter 100 % dækket via Danmark, så kan man ikke tage udgifterne med under sin merudgiftberegning. Man kan heller ikke medtage sit kontingent til Danmark.

 • Hjælp til vores barn i skolen?
  16-04-2013

  Vores barn kan ikke selv udregne kulhydrater og skal i det hele taget hjælpes meget med sin diabetes. Vi har brug for en voksen i skolen, der kan udvise sikkerhed i forbindelse med hans sygdom, og som kan være der, hvis pumpen giver alarm, slangen svigter osv. Vi kan jo ikke selv være der hele tiden, så hvordan får vi hjælp til vores barn i skolen?

  Svar:
  Det er skolen (skoleforvaltningen eller kommunalbestyrelsen), der har ansvaret for, at alle børn kan blive undervist under trygge og gode forhold. Så tag en snak med skolen om, hvordan de tænker at indrette skoledagen, så jeres barn får den hjælp, han/hun har brug for.
  Hvis der skal søges om ekstra timer, er det skolen og ikke jer, der skal søge skoleforvaltningen. 

Se alle

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes