BLIV MEDLEM

"Det er megarart, at her er andre, der forstår lavt blodsukker"

Artiklen er fra medlemsbladet diabetes fra februar 2014. Artiklen er skrevet af Karin Svenning.

Skolen for Gastronomi, Musik og Design i Vejle har 17 års erfaring med at guide unge med type 1-diabetes til at overtage det ansvar for egen sundhed, som far og mor tog, da de var små.

Et par drenge spiller bordfodbold, mens en flok piger sidder ovenpå hinanden og ser fjernsyn. De sukker højlydt, da snakken falder på næste time. Ååååhneeej ikke matematiiik. Vennerne er nummer ét, mens arbejde og pligter tæller som plager.

De 63 elever på Skolen for Gastronomi, Musik og Design i Vejle er mellem 16 og 18 år, og fem af dem er udstyret med blodsukkermåler og insulinpumpe.

Foto: Martin Dam Kristensen

 

I 17 år har Skolen for Gastronomi, Musik og Design samarbejdet med Diabetesforeningen om at ruste unge med type 1-diabetes til at flytte hjemmefra og selv tage ansvar for deres diabetes. På efterskolen får de nye venner, som bliver vant til at se jævnaldrende måle blodsukker flere gange om dagen.

- At være anderledes er jo aldrig sjovt. Hvis jeg var den eneste elev her med diabetes, ville jeg føle mig ensom, siger 16-årige Laura Øhlenschlager.

- Det er megarart, at her er andre, der forstår, hvordan det er at gå rundt med lavt blodsukker og ryste som et omvandrende trykluftbor.

Smilende pirker hun til kikærtemassen med røreskeen: “Rikkøøøøø. Hvor meget peber skal der i”?

Foto: Martin Dam Kristensen

Svar på det svære

I dag er det tirsdag, og eleverne med diabetes er samlet til undervisning i diabetes og madlavning. Rikke Bundgaard Mikkelsen er pigernes kontaktlærer og fast underviser for eleverne, hvor den i køkkenet i dag står på frugtsmoothies, grove pitabrød, falafel med to slags salat og rugbrødslagkage til dessert.

- Det svinger meget fra år til år, men i år har vi nogle rigtig dygtige elever, der bare kan det dér med at styre blodsukkeret, roser hun.

Eleverne med diabetes har også hver tirsdag individuelle samtaler med diabetessygeplejerske Hanne Grunnet, der til daglig er ansat på børneambulatoriet på Kolding Sygehus.

- Vi har tidligere oplevet, at elever glemte at tage insulin, gik rundt med ondt i maven, højt blodsukker, for mange ketonstoffer og risiko for varige skader. Det er jo en svær alder. Man bliver let afledt, siger hun.

Foto: Martin Dam Kristensen

- De unge kan få svar på alle de spørgsmål, som mange kvier sig ved at stille til far og mor. De spørger om alt lige fra, hvad de skal gøre med pumpen, når de har sex, til fester og faresignaler ved alkohol til blodsukkerbalance under sport og lægeerklæring til kørekort.

Læs artiklen i medlemsbladet

Artiklen har også været bragt i medlemsbladet i februar 2014.

Artiklen er skrevet af Karin Svenning.

Læs artiklen i medlemsbladet

Fælles om udfordringer

Målet er at forebygge problemer med diabetes og få indarbejdet nogle gode vaner, forklarer Hanne Grunnet:

- Eleverne skal motiveres til at tage ansvar for sig selv. Så vi taler ikke dunder, men lytter omsorgsfuldt og opmærksomt.

- Vi kalder Hanne for bonusmor, griner Laura.
- Og Rikke for mor!

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes