BLIV MEDLEM

Barnepige med diabetes - Karen gør mig til en god rollemodel

Tre måneder efter den dengang femårige Karen havde fået type 1-diabetes, var hun som så mange gange før med sin mor og søster i svømmehallen.

I omklædningsrummet fik Karens søster øje på en ældre pige, der havde en dims med et plaster over på armen. “Jeg tror, pigen har samme sygdom som Karen”, sagde hun til sin mor. De gik over og hilste på pigen og spurgte forsigtigt ind til, hvad de kunne se på armen, og op af lommen trak pigen den nøjagtig samme pumpe frem, som Karen havde.

18-årige Caroline er barnepige for 7-årige Karen. Foto: Claus Bjørn Larsen
18-årige Caroline er barnepige for 8-årige Karen. De har begge type 1-diabetes – og det var deres diabetesudstyr, som førte dem sammen. Foto: Claus Bjørn Larsen

– Det var et virkelig fint øjeblik, selvom der ikke blev udvekslet mange ord, fortæller Siv Vontillius, der er mor til Karen.

Og i dag har Caroline, som pigen hed, været barnepige for Karen og hendes søster i to år.

Behøver ikke forklare

Karen og Caroline har fået et helt særligt bånd, og de påvirker hinandens liv positivt.

– Lige da jeg mødte Karen, havde jeg en ret dårlig periode i forhold til min diabetes, hvor jeg var ligeglad med mit blodsukker. Men da jeg fik ansvaret for Karen, fik jeg samtidig lyst til at være en god rollemodel. Hun motiverer mig til at acceptere min diabetes og til at passe den så godt, som jeg overhovedet kan, siger 18-årige Caroline.

Det giver en enorm tryghed for Karen og hendes familie at have en barnepige, der selv har diabetes – og endda med præcis samme udstyr.

– Vi behøver ikke at forklare stolpe op og stolpe ned om hensyn eller ting, der skal huskes. Caroline kender jo udstyret bedre end os, siger Siv.

Karen røber da også, at Caroline er den, hun kender, der er bedst til at skifte hendes pumpe:

– Hun kan et trick, hvor hun løfter op i min OmniPod, efter den er klistret på huden, men inden man sætter den til at skyde nålen ind. På den måde gør det mindre ondt.

Både Karen og Caroline er glade for deres diabetesudstyr, og de synes, det er sjovt at tænke på, hvordan diabetes er gået fra at være en usynlig sygdom til at være synlig med diverse dimser og plastre.

– Jeg er meget taknemmelig for at være en del af Karens liv. Og tænk engang, at det var vores diabetes-gadgets, der førte os sammen. Det er da ret sejt, siger Caroline.

Barnepiger med diabetes

Facebookgruppen "Børnepasning type1 diabetes – region hovedstaden” er oprettet af en frivillig fra Ungegruppen i Region Hovedstaden. Her kan forældre til børn med diabetes og unge med diabetes få kontakt med hinanden og lave pasningsaftaler.

Historien er bragt i medlemsbladet februar 2019.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes