BLIV MEDLEM

Diabetes og psyken

I teenageårerne skal mange finde sig selv, og så kan det være en udfordring at have diabetes med i rygsækken. Mange kommer igennem årene uden de helt store problemer - men mange erfaringer rigere - mens andre oplever, at diabetes er svær at forene med det ungdomsliv, som de gerne vil leve.

Gratis psykologhjælp til unge mellem 18 - 20 år

Dansk Psykolog Forening og Danske regioner har indgået en aftale, der giver unge mellem 18-20 år mulighed for at få gratis psykologhjælp, hvis de henvises med angst eller depression. Forsøgsordningen løber indtil 31.december 2021.

Du kan læse mere om tillægsaftalen her: https://www.dp.dk/gratis-psykologhjaelp-til-unge-mellem-18-og-20-aar/

Det er oftest i livsovergange, at diabetes kan være en udfordring. Når du for eksempel starter uddannelse, flytter hjemmefra eller begynder at drikke alkohol, kan du have svært ved at finde dig til rette med, at din diabetes følger med. For nogle resulterer det i, at de helt dropper deres egenomsorg og bare lever som deres kammerater, hvilket ikke er hensigtsmæssigt. Ikke desto mindre er det en metode, som mange unge benytter sig af.

I samarbejde med Trygfonden har Diabetesforeningen udviklet et materiale om de psykiske udfordringer, som du oftest støder på, når du har diabetes.

Acceptproblematikker

Angst

Depression

Diabetesstress

Spiseforstyrrelser

Åbenhed

Film om diabetes og psyken


Sabrina Juulsgaard Jensen fik type 1-diabetes, da hun var 9 år. Da Sabrina fik type 1-diabetes som 9-årig, udviklede hun angst for at få lavt blodsukker, og det udviklede sig til en generel angst. I en periode turde hun ikke at være i skole alene, så hendes mor måtte tage orlov for at holde ude foran skolen hver eneste dag. På et tidspunkt var hun så hæmmet af sin angst, at hun hverken kunne tage ud at handle eller deltage i større arrangementer – heller ikke selvom det bare var med familien. I dag har Sabrina set sin angst i øjnene, og hun har nu en værktøjskasse parat, hvis angsten skulle dukke op igen.

Erik Bentsen fik type 1-diabetes, da han var 10 år. ”Det værste ved diabetes er, at du aldrig nogensinde kan tage fri fra det. Og hvis du tager dig den frihed ikke at tænke over det i et par timer, så bliver du også straffet med enten et for højt eller lavt blodsukker – og begge dele er ubehageligt,” forklarer Erik, som er blevet rigtig træt af at have diabetes, efter det er gået op for ham, hvor kompliceret det er at styre blodsukkeret – og hvor meget sygdommen faktisk påvirker hans personlighed, psyke og humør. I dag arbejder han fortsat på at acceptere sygdommen, men det er en langvarende proces: ”Diabetes er en del af mig, men jeg er mere end det,” siger han.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes