BLIV MEDLEM

God blodsukkerkontrol nytter

Følgesygdomme kan komme i en tidlig alder, hvis man som barn har haft dårlig blodsukkerkontrol, viser opgørelse.

Af Mette Volander og Helen H. Heidemann,
Artiklen er fra medlemsbladet februar 2015.

Var du ung med type 1-diabetes i 1990erne, er der stor risiko for, at du allerede som 22-årig havde begyndende problemer med både øjne, nyrer og følesans.

60 procent af de cirka 22-årige havde i 1995 både øjenforandringer og nervepåvirkning, og 15 procent havde nyreforandring.

Det viser en opgørelse fra den såkaldte børnekohorte.

Børnekohorten er en landsdækkende undersøgelse, hvor stort set alle danske børn og unge, der havde type 1-diabetes i 1987, indgår. Cirka 200 af børnene er undersøgt i 1987, 1989, 1995 og 2011/2012.

Overlæge Birthe S. Olsen fra børneafdelingen på Herlev Hospital har deltaget i undersøgelsen i 1995 og den seneste opfølgning.

- Og det ser desværre rigtig slemt ud, når vi taler følgesygdomme, siger hun.

- Det, vi ved, er, at det er blodsukkerreguleringen, der tæller. Derfor skal man som ung i dag også være nervøs, hvis man ikke kommer i mål - ikke kun med langtidsprøven, men også alt for svingende blodsukre, som man skal forsøge at undgå.

Lavere langtidsprøve

De seneste tal fra Børnedatabasen viser, at kun godt 30 procent af børnene i dag når i mål med et langtidsblodsukker (HbA1c) under eller lig med 58 mmol/mol (7,5 %). Det er dog væsentligt flere end tidligere.

- Men det er stadig slet ikke godt nok, og børnene må også meget gerne komme ned på 53 mmol/mol eller derunder i HbA1c, siger Birthe S. Olsen, der opfordrer forældre, børn og unge til at gøre brug af de mange hjælpemidler og bedre behandlingsredskaber.

- Det nytter jo ikke noget, at man måler en masse blodsukre, hvis man ikke reagerer på dem – heller ikke at have en insulinpumpe, hvis ikke man bruger de muligheder, den har.

Forskerne bag børnekohorten kigger i øjeblikket på, hvordan det går de nu omkring 37-årige i kohorten, når det handler om livskvalitet.

- Det, vi allerede nu kan se, er, at dem, der tidligt har oplevet følgesygdomme, også har haft det sværere med at få en uddannelse og job og i mange tilfælde heller ikke har stiftet familie. Jeg har  dog en stor tro på, at det vil gå nutidens børn og unge meget bedre - simpelthen fordi flere i dag har en bedre blodsukkerregulering.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes