BLIV MEDLEM

"Jeg vil bare gerne føle mig normal"

Sofie kan godt nikke genkendende til, at hun indimellem sover dårligt på grund af højt eller lavt blodsukker, og at hun er mindre tilfreds med sin krop end sine jævnaldrende veninder.

Sofie svarer her på 3 spørgsmål, som tager fat i nogle af de emner, som er fremhævet i undersøgelsen "Livskvalitet og hverdagsliv blandt børn og unge med diabetes".

Om Sofie Graversen. 19 år. Går i 3.g på Hasseris Gymnasium i Aalborg. Fik type 1-diabetes som 5-årig. Måler blodsukker med en fingerprikker og fik insulinpumpe, da hun var 10 år. Bor hos sin far i Svenstrup. Foto: Claus Bjørn Larsen

Spørgsmål 1

Ifølge rapporten trives piger med type 1-diabetes ikke nær så godt i skolen som dem uden diabetes. Kan du genkende det?

Svar: – Ja, når man er barn og teenager, vil man bare gerne være ligesom alle de andre. Og jeg har altid følt mig anderledes, når jeg lige skulle stikke mig eller drikke juice i timen. Og selvom det er blevet bedre med årene, er jeg stadig nervøs for at fortælle andre, at jeg har diabetes. Jeg har ikke lyst til, at andre skal se mig som en med et problem. Det er stadig noget, jeg har lyst til at skjule. Når jeg er stresset for eksempel i eksamensperioder, så svinger mit blodsukker meget. Og når det bliver højt, har jeg svært ved at koncentrere mig – det er ikke smart, når man er til skriftlig eksamen. Og jeg gider ikke gøre brug af den ekstra eksamenstid, man kan søge om, når man har diabetes. Jeg vil bare gerne føle mig normal.

Spørgsmål 2

Undersøgelsen viser, at pigerne på de gymnasiale uddannelser synes, at de er for tykke og færre har høj kropstilfredshed. Har du det også sådan?

Svar: – Jeg er ikke tilfreds med min krop. Jeg synes selv, at jeg ser større ud end mine veninder. Sådan har jeg altid haft det. Og jeg tror, at det er på grund af min diabetes. Jeg kan mærke, at jeg tager på af insulinen. Og jeg har svært ved at tabe mig igen, fordi når jeg prøver at spise sundt og giver den gas i træningscentret, så bliver jeg alligevel nødt til at spise rugbrød, drikke juice eller på anden måde fylde mig med sukker, når jeg vågner om natten med lavt blodsukker. Og så kan jeg godt føle, at det hele er spildt. Det kan godt være kompliceret at styre blodsukkeret, når man dyrker motion. Somme tider bliver blodsukkeret for højt. Og i de perioder, hvor jeg skal tage meget insulin, oplever jeg faktisk, at jeg bliver meget sulten. Jeg er rigtig træt af, at min diabetes skal styre, hvornår og hvad jeg skal spise.

Spørgsmål 3

Rapporten viser, at flere af gymnasiepigerne med diabetes lider af søvnproblemer sammenlignet med dem uden diabetes. Gør du også det?

Svar: – Ja, det gør jeg. Da jeg var på pen, vågnede jeg ofte om natten med lavt blodsukker og skulle have mad. Det skete flere gange om ugen. Nogle gange kan det lave blodsukker klares med en juice. Andre gange må jeg op og finde havregryn, frugt eller rugbrød frem. Når jeg i dag vågner af min diabetes om natten, er det som regel, fordi mit blodsukker er for højt. Det sker typisk efter en dårlig dag, hvor mit blodsukker har svinget. Et par gange har jeg prøvet at vågne med ekstremt højt blodsukker, fordi røret på pumpen har været bøjet, og jeg derfor ikke har fået min insulin. For to år siden fik jeg syreforgiftning efter en bytur, fordi røret på pumpen var bøjet. Normalt er mit blodsukker højt efter en bytur – og lavt om morgenen. Men den morgen vågnede jeg med et blodsukker på 25. Det er meget angstprovokerende, at det kan ske, og jeg bryder mig derfor heller ikke om at sove ude. Jeg tror, at en sensor ville være en stor hjælp for mig om natten. Jeg har søgt, men fik den ikke bevilget.

 Fortalt til Sara Hartmann Sivertsen og bragt i medlemsbladet maj 2019

"Jeg har fået respekt for alkohol"

Da Frederik fik type 1-diabetes, fik han en depression. Han synes, det er svært at få diabetes til at passe med et helt almindeligt ungdomsliv. Frederik svarer også på 3 spørgsmål fra undersøgelsen.
Læs Frederiks svar

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes