BLIV MEDLEM

Johan: "Jeg har haft det bedste år i mit liv"

Det værste Johan Hornbæk Thomsen, 17 år, oplevede med type 1-diabetes under sit ophold i Brasilien, var, da han måtte bruge pen i stedet for sin pumpe i et par uger.

Tekst af Helen H. Heidemann fra medlemsbladet november 2016.

Foto: Claus Bjørn Larsen

Johan elsker fodbold, så hvor tager man så hen på udveksling? Brasilien selvfølgelig.

Den nu 17-årige Johan Hornbæk Thomsen fra Voldum går i 1. g. på Paderup Gymnasium i Randers, og han blev ikke skuffet.

– Det var så fantastisk. Jeg gik i skole fra 8 til 12 hver dag, og så spillede vi ellers fodbold om eftermiddagen og nogle gange også om aftenen. Alle spiller fodbold. Det kan godt være, man også har andre interesser, men fodbold det er bare noget, alle kan lide og spiller.

Johan har haft type 1-diabetes, siden han var ni år gammel, og det gik fint med diabetes under hele opholdet med organisationen YFU (Youth For Understanding).

– Faktisk var det utrolig nemt at styre mit blodsukker i Brasilien, for skoletiden var den samme hver eneste dag, og der var mange rutiner. Det er sværere nu, hvor jeg er begyndt i gymnasiet, og skemaet er forskelligt hele tiden. Ingen dage ligner hinanden.

Johan med sin brasilianske værtsfamilie.

Har fået mere frihed

Erfaringerne fra Brasilien gavner ham i dag.

– Jeg er ret glemsom for at være helt ærlig, så inden jeg tog til Brasilien mindede mine forældre mig om at måle blodsukker. Nu styrer jeg det helt selv. Jeg har fået mere frihed, efter at jeg er kommet hjem. Man lærer at klare sig selv, når man er af sted, og mine forældre vænnede sig jo til at give slip, mens jeg var væk.

Det værste, Johan oplevede i Brasilien, var, da hans pumpeudstyr blev forsinket fra Danmark. Det betød, at han i et par uger måtte bruge insulinpen i stedet.

– Dem havde jeg heldigvis med hjemmefra. Det var svært at finde ud af, hvor mange enheder jeg skulle have, og blodsukkeret lå ikke så pænt i de uger, men det gik da.

Her er Johan og hans klasse ved at opføre en sang foran resten af skolen.

Som en mor for mig

En af de bedste oplevelser Johan havde, var en tur til Amazonas, hvor han sammen med andre udvekslingsstuderende boede på en båd, mens de sejlede på floden.

– Min insulin blev opbevaret i en køleboks sammen med al maden, og jeg målte mig ikke så tit, men alt gik perfekt, og så var det bare fantastisk spændende at se alligatorer, dovendyr og anakondaer!

Hans værtsfamilie i byen Gravatal i staten Santa Catarina er blevet som en rigtig familie for ham.

– Min værtsmor var virkelig som en mor for mig i det år, og jeg savner familien sindssygt. Jeg har haft det bedste år i mit liv og skal helt sikkert tilbage.

Johans bedste råd

  • Vær forberedt. Forsøg at have så meget udstyr med, som du overhovedet kan – og husk insulinpenne, selv om du bruger pumpe.
  • Vær åben om din diabetes. Måske er du ikke så glad for at snakke om din sukkersyge, men alle skal vide, du har diabetes.
  • Vis din værtsfamilie, hvad du gør – fortæl dem, hvad der er høje og lave blodsukre, og hvordan de skal hjælpe dig, hvis du får lavt blodsukker.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes