BLIV MEDLEM

Værd at vide, når din teenager har diabetes

Det kan være en udfordring at bo under samme tag som en teenager. Og det bliver ikke mindre hårdt, når din teenager har diabetes.

Når teenageårene rammer, kan det være svært med diabetes.

Konflikter imellem forældre og teenagere er helt naturlige. Det kan være konflikter omkring uafhængighed, grænser eller hvordan din teenager passer på sig selv, eller måske ikke gør.

Som forælder udtrykker du måske bekymring og omsorg, men for teenageren ses din omsorg og bekymring måske kun som et irritationsmoment.

Som forælder til en teenager med diabetes kan det være ekstra svært at give slip, og lade den unge lære at klare sig selv. Mange forældre har brug for at være i kontrol og vil stadig gerne vide, hvordan blodsukkeret har ligget i løbet af dagen, og for en teenager kan det være irriterende konstant at skulle stå til ansvar omkring deres diabetes.

At leve i nuet

Det kan være særligt udfordrende at have en kronisk sygdom, når man er ung. Som ung vil man gerne være spontan, impulsiv og ikke skille sig ud.

Livet foregår her og nu, hvilket giver store udfordringer, når man også har sin diabetes at skulle passe. De fleste unge kender godt til risikoen for komplikationer senere i livet, men som teenager kan det være svært at tænke langsigtet.

Et perfekt blodsukker

Ja – hvad er perfekt?

Det vigtigste er, at din teenager måler sit blodsukker. Måling af blodsukkeret er en hjælp til at finde ud af, om der er behov for justeringer i form af mad eller insulin.

Sæt ikke urealistiske mål for, hvor tit din teenager skal måle blodsukker  – og lad være med at signalere katastrofe, hvis du hører om et højt blodsukker – og undgå forhør om årsagen til, at det ligger for højt. Brug målingen til at finde ud af, hvad der kan gøres om.

Din teenager ved ofte alt for godt, hvorfor blodsukkeret ligger højt og har ikke brug for bebrejdelser. Det eneste du opnår, er at din teenager måler færre blodsukre – eller slet ikke, hvis de kan mærke det ligger høj. På den måde undgår de konflikterne, og det er meget uheldigt. Tilbyd i stedet din hjælp, hvis der er brug for at overveje handlinger.

Læs mere om at være pårørende til en person med diabetes

Ung pige bliver trøstet

Trives dit barn dårligt? Sådan kan du hjælpe

Har dit barn eller din teenager det svært, så støt op ved at benytte disse 5 råd fra diabetespsykolog Åse Nielsen.
Læs de 5 råd fra psykolog Åse Nielsen

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes