BLIV MEDLEM

Ansvaret som forælder

Det kan være et stort ansvar at være forældre til et barn med diabetes. Foto: Martin Dam Kristensen.

Når et barn får diabetes, er det en stor omvæltning for hele familien. At have et barn med diabetes er på mange måder krævende, og at have et lille barn med diabetes kan være ekstra hårdt.

Som forælder er du først og fremmest omsorgsgiver, men du er også dit barns behandler, som døgnet rundt skal have styr på kulhydrattælling, insulindosis, blodsukkermåling og meget mere. For nogle forældre kan det være svært at have overskuddet og overblikket over sygdommen hele tiden.

Der findes desværre ingen retningslinjer for, hvordan netop dit barns blodsukker reagerer på mad, fysisk aktivitet og insulin. Derfor er I som forældre nødt til - i samarbejde med jeres barns behandlere - at prøve jer lidt frem. Med tiden bliver det dog lettere og diabetes vil fylde mindre i hverdagen.

Accept af diabetes

Forældre til børn med type 1-diabetes

  • 47 % angiver, at deres barns diabetes har medført ændringer i deres arbejdsliv
  • 90 % har prøvet at blive afbrudt i deres arbejde på grund af barnets diabetes
  • 23 % arbejder på deltid (30 timer om ugen eller mindre)
  • 50 % tænker ofte på følgesygdomme hos barnet og bekymrer sig ofte om lavt blodsukker i hverdagen
  • 35 % føler sig hyppigt overvældet af at skulle tage sig af barnets diabetes
  • 69 % føler, at deres barns diabetes til tider hindrer dem i at gøre det, de ønsker

Kilder: Diabetesforeningens undersøgelse om skoleliv 2008 og livsvilkår i diabetesfamilier 2003, DAWN Youth-studiet 2008

Det kan være en vanskelig proces at erkende, at ens barn har en kronisk sygdom. Nogle oplever vrede, bitterhed, skyld og skam. Måske begynder du at endevende graviditeten eller at opspore arvelige sygdomme i familien – alt sammen for at finde en forklaring på dit barns diabetes. At opleve sådanne krisereaktioner er helt almindelige, men det er ikke din skyld – du kunne ikke have gjort noget, som ville have forhindret, at dit barn fik diabetes.

Accept er grundlæggende for, at I som familie får et godt liv med diabetes. Hvis I kan acceptere at tingene er svære, uretfærdige og uoverskuelige lige nu, vil I med tiden få en hverdag, hvor diabetes er en naturlig del.

For nogle kan det være hjælpsomt at tale med andre om det. Det kan være familie, venner eller måske de professionelle på ambulatoriet eller andre familier i samme situation.

Aldrig fri

Forældre til et barn med diabetes kan føle, at de aldrig har fri – heller ikke når barnet sover eller, når barnet bliver passet ude. Forældre til et barn med diabetes er ofte ekstra på vagt.

Det kan være udmattende og opslidende med manglende søvn, kontrol ved diverse behandlere, konstante bekymringer samtidig med at hverdagen med indkøb, madlavning, rengøring, arbejde samt andre søskende skal fungere. Det kan tære på det mentale overskud og skabe konflikter og dårlig stemning.

Det er vigtigt, at I forældre får ladet op og har overskud, når jeres barn har brug for det. Det kan derfor være en god ide at prioritere parforholdet og få børnene passet lidt.

Brug jeres netværk, og lad for eksempel bedsteforældre, venner eller andre familiemedlemmer få lov til at hjælpe jer. Klæd dem på til at passe jeres barn, men forvent ikke, at de kan gøre det ligeså godt, som I selv kan. Sørg for, at de kan ringe, hvis der opstår problemer eller tvivlsspørgsmål.

Med tiden bliver det lettere at lade andre overtage ansvaret lidt. Lad bedsteforældrene prøve at måle blodsukker og give insulin, når I er på besøg, eller de er på besøg hos jer. På den måde får de mere rutine og mod på at hjælpe jer.

Læs Katja Kristiansens fortælling "Jeg føler ikke, jeg har sovet i et helt år"

Mød andre børn, unge og familier med diabetes 1

 

Ung pige bliver trøstet

Trives dit barn dårligt? Sådan kan du hjælpe

Har dit barn eller din teenager det svært, så støt op ved at benytte disse 5 råd fra diabetespsykolog Åse Nielsen.
Læs de 5 råd fra psykolog Åse Nielsen

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes