BLIV MEDLEM

Åbenhed

Illustration: Bob Katzenelson

Diabetesforeningen anbefaler åbenhed omkring din diabetes, men hvad har du selv lyst til at fortælle om din diabetes? Det kan være en god ide at overveje, hvad du ønsker at fortælle og, hvad du ønsker at holde for dig selv.

Gode råd

  • Bed om støtte og hjælp – og fortæl, hvordan du konkret gerne vil have det.
  • Sig til, når du har brug for at snakke – eller har behov for trøst eller omsorg.
  • Fortæl hinanden, hvordan I har det. Vær åben om dine egne tanker og følelser - folk kan ikke læse dine tanker.

Diabetesforeningen anbefaler åbenhed

Diabetesforeningen anbefaler, at du er åben omkring din diabetes. Det er der flere grunde til. Helt konkret kan du få brug for hjælp i tilfælde af insulinføling eller insulinchok. Du kan også undgå mange misforståelser samt reducere fordomme om diabetes. Sidst men ikke mindst kan diabetes være en tung byrde at bære alene, hvorfor vi anbefaler åbenhed – du bestemmer jo selv, hvem du vil dele det med.

Når du er åben omkring din diabetes, er folk omkring dig opmærksomme, hvis din fremtræden virker anderledes. Hvis du for eksempel optræder irriteret, uinteresseret eller ligefrem beruset, er familie, kollegaer og venner opmærksomme på, at du skal have tjekket dit blodsukker. Ved åbenhed er der også større forståelse for, at din dagsform kan svinge, og at du har behov for små pauser til at måle blodsukker, spise eller tage insulin eller anden medicin.

Nogle føler også, at praktikken omkring deres egenomsorg bliver nemmere, idet de ikke behøver at skjule, når de måler blodsukker eller tager medicin.

Folks viden om diabetes

Generelt ved folk meget lidt om diabetes, og derfor er det også svært for mange at forstå, hvad det vil sige at leve med diabetes. Uvidenhed gør, at der forsat hersker fordomme om diabetes – for eksempel at folk med diabetes ikke må spise sukker, kage, is eller, at det er deres egen skyld, at de har fået diabetes.  

Med åbenhed kan disse fordomme blive lettere at håndtere. Men det kræver, at du har mod på og lyst til at svare på folks spørgsmål og fortælle om din diabetes.

Åbenhed eller ej - hvad har du lyst til?

Det kan være en god ide at være klar på, om du ønsker åbenhed omkring din sygdom, eller om det er din private sag. Du skal gøre, hvad der føles rigtigt for dig. Det kan være, at du er ok med åbenhed i nogle situationer, mens du i andre situationer og sammenhænge ikke har lyst til åbenhed. 

Hvad skal jeg svare?

Du kan møde mange spørgsmål og kommentarer, som har med din diabetes at gøre. Det kan derfor være en god ide, at du gør op med dig selv, hvor din grænse går, og hvor meget du ønsker at dele omkring din sygdom og med hvem.

Der er ingen, der har krav på, at du svarer på personlige spørgsmål om dig og din egenomsorg, hvis du finder spørgsmålene upassende, nærgående eller direkte ubehagelige. Men der findes mange måder at håndtere situationen på. Du kan bruge humor, stikke en hvid løgn, skifte samtaleemne, gå til modangreb eller snakke udenom.

Hvor meget eller hvor uddybende information, du vil give, afhænger blandt andet af personen, der spørger, hvilken situation du spørger dig i, og hvilke spørgsmål de stiller dig. Der findes mange svar på samme spørgsmål. Du kan f.eks. svare alvorligt, konkret, humoristisk, ironisk, vævende, teknisk, overfladisk eller kontant.

Hvis du har forberedt nogle svar til de forskellige situationer, vil du opleve, at det er dig, der styrer samtalen, og at du ikke lader dig styre af dine følelser, hvilket oftest resulterer i, at du fortæller ting, som du egentlig ikke havde lyst til at dele.

Øvelse: Lav en liste over de 4-5 hyppigste spørgsmål og lav 4 standardsvar til hvert af spørgsmålene.

Jeg har lyst til åbenhed

Har du det fint med åbenhed, kan det være en stor fordel for dig og din omgangskreds, at du melder ud, hvad du har brug for, og hvilke forventninger du eventuelt har til andre.

Meld også gerne ud hvor meget eller hvor lidt, du gerne vil have diabetes skal fylde i dit parforhold, på arbejdspladsen og din omgangskreds. Vær også gerne åben om, hvad du gerne vil svare på, og hvad du synes er privat. Fortæl din omgangskreds, hvad du gerne vil have hjælp til og ikke mindst, hvordan du gerne vil hjælpes.

Overvejelser

Måltider kan ofte være tidspunktet, hvor mange går galt af hinanden. Find ud af med dig selv, om du ønsker at spise den mad, der bliver serveret, eller om du ønsker, at der bliver taget hensyn til din diabetes.   

Jeg har lyst til åbenhed i nogle sammenhænge

For nogle personer er det fint med åbenhed, når de for eksempel er sammen med familie og venner, men når de er i deres professionelle virke, holder de deres diabetes skjult. Det kan der være forskellige grunde til. For nogle handler det om, at de ikke ønsker særlige hensyn, men at de kan varetage jobbet på lige fod med deres kollegaer. For andre handler det om, at de ikke ønsker at være ”ham eller hende med diabetes”.

For mange er det ikke et problem, at folk omkring dem ved, at de har diabetes. Udfordringen ligger ofte i, at folk ser, når de måler blodsukker eller tager insulin eller anden medicin. I det øjeblik hvor din egenomsorg bliver synlig for folk omkring dig, vil det også være muligt for folk at stille spørgsmål og kommentere, og det skal du være klar til. Men som meget andet, så er det nyhedens interesse lige i starten og senere vil spørgsmålene og kommentarerne stilne af.

Forskellige strategier

Det kan være en god ide at overveje, overfor hvem og i hvilke sammenhænge, du ønsker at være henholdsvsi åben eller lukket omkring din diabetes, så du ikke kommer ud i en situation, der ikke føles rar. Overvej, om du blot vil fortælle, at du har diabetes og så lukke emnet ned der, eller om du vil åbne op for, at folk kan spørge ind til det. Du kan også have forskellige strategier alt efter, hvilket selskab du er i, og hvad dit humør er til.

Under alle omstændigheder kan det være en hjælp, at du øver dig i nogle sætninger, som kan ligge i dit baghoved og på rygraden, så du ikke kommer ud i situationer, hvor du ikke føler dig tilpas.

Eksempler på sætninger kunne være:

  • ”Ja, jeg har diabetes, og det har jeg heldigvis ret godt styr på. Hvad arbejder du med?/Hvordan kender du xx?”
  • ”Ja, jeg har diabetes, men jeg har nogle gode hjælpemidler, som gør min diabetes nemmere at kontrollere, når vi er til fest som i dag.”

Jeg har ikke lyst til åbenhed

Det er ikke alle, som har lyst at være åbne omkring deres diabetes. Måske føler du, at åbenheden blot er endnu en byrde ved at have diabetes. Måske har du ikke mødt forståelse for din diabetes, når du har fortalt om dine behov. Eller måske bliver du træt af at svare på de samme spørgsmål, eller også føler du, at dine pårørende forsøger at kontrollere og bestemme over dig. Det kan for eksempel være med bemærkninger som ”Har du husket at måle blodsukker?” eller ”Du skal nok ikke spise hele kagen”.

Måske  gemmer du din diabetes lidt væk, fordi du ikke har lyst til

  • at være anderledes,
  • at din diabetes bliver samtaleemnet ved enhver lejlighed,
  • at folk vil stille dig spørgsmål, som du ikke har lyst til at svare på
  • at dine omgivelser vil begynde at føre kontrol med din egenomsorg

Der er mange gode argumenter for at være åben omkring din diabetes, men du kan have dine grunde til ikke at ønske åbenhed, og det er dit valg.

Læs om åbenhed med din partner

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes