BLIV MEDLEM

Acceptproblematikker

For mange er diabetes et krævende livsvilkår, som i perioder kan være svært at acceptere. Diabetes kan fremkalde mange forskellige følelser, og mange oplever frustration over at skulle leve med en kronisk sygdom - hver dag. Du kan ikke ændre på, at du har fået diabetes, men du kan ændre på, hvordan du håndtere den. Diabetes er et livsvilkår, som på bedst mulige måde skal tilpasses det liv, som du ønsker at leve. Illustration: Bob Katzenelson

Acceptproblemer

Når et menneske ikke accepterer, men fornægter eller lukker øjnene for sin sygdom, kan vedkommende heller ikke skabe de ændringer eller gøre de ting, der objektivt set er fornuftigt i forhold til egenomsorgen.

Gode råd til at finde ro med diabetes

  • Jo bedre du tager dig af din diabetes, jo mindre vil den fylde.
  • Tillad dig selv at have svære følelser og tanker om din diabetes.
  • Automatiser din egenomsorg - etablér gode vaner, så du passer på dig selv i dagligdagen.
  • Skru op for det, der giver dig overskud, værdig og glæde i hverdagen.
  • Tillad dig selv ikke at blive ven med din diabetes.
  • Ros og anerkend dig selv, for de ting, du gør godt.
  • Del din diabetes-elefant op i bidder – ingen kan spise en stor elefant på én gang.
  • Sæt pris på små fremskridt.

En løbende proces

Accept af din diabetes er ikke noget, der opstår fra den ene dag til den anden, men er en løbende proces, som foregår hele livet. Du vil uundgåeligt skulle forholde dig til diabetes igen og igen – fysisk og mentalt. Diabetes er ikke en statisk sygdom, men en sygdom som kræver tilpasning, opmærksomhed og omhu.  

Er du ny med diabetes?

Har du lige fået diabetes eller fået diagnosen inden for de seneste par måneder, vil du næppe have accepteret din diabetes. Her befinder mange sig i en krise og chokfase, hvor accept af sygdommen slet ikke er til stede.

Læs mere om at være ny med diabetes

Spørgsmålet om accept er for mange en livslang proces, som dukker op i takt med, at livet byder på udfordringer eller forandringer. I de perioder hvor hverdagen kører på skinner, vil mange opleve, at diabetes træder lidt i baggrunden,og at de derfor har en form for accept af deres livsledsager.

Men indimellem slår livet kolbøtter eller byder på forandringer. Det kan være, at du planlægger en graviditet, bliver skilt, får nyt arbejde, skal flytte eller er under et psykisk pres. Disse forandringer gør, at du på ny er nødt til at forholde dig til din diabetes, fordi dit blodsukker bliver påvirket af psykiske og fysiske omvæltninger.

Når du bliver presset udover det normale, oplever du måske at diabetes føles som en uvelkommen gæst, som du ikke har overskud eller tid til. Det er oftest her, at du bliver vred, fortvivlet  og ønsker din diabetes hen, hvor peberet gror, fordi den begrænser dig. Her bliver accept af diabetes ekstra svær. 

Accept af svære følelser

Øvelser: Hvordan lærer jeg at acceptere min diabetes?

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes