MIT DIABETESBLIV MEDLEM

"Forsøg at forenkle dit liv med diabetes"

Kan du gøre din blodsukkerregulering til en teknisk rutine, er du godt hjulpet, mener psykolog Jon Haug.

Der er helt særlige psykologiske udfordringer knyttet til livet med type 1-diabetes.

- Det er ikke bare insulinen, der er borte, men hele reguleringssystemet, der skal erstattes af et nyt, intellektuelt tankesystem, der består af psykologi – ikke medicin. Selv om du ved, hvad du skal gøre, skal du have en drivkraft til at gøre det. Den drivkraft er af følelsesmæssig karakter, og du skal gennemføre den hver dag uanset den modstand, du har over for opgaven, siger den norske psykolog Jon Haug, der har beskæftiget sig med diabetes siden 1979 og forsvarede sin doktorafhandling om sine teorier i 2010.

Skal man klare sig godt med diabetes, skal man skille sin diabetesregulering ud fra alt andet i sit liv, mener han.

- Man skal skille tingene ad. Det er det vigtige. Jo mere, du kan forenkle tingene og gøre insulinreguleringen til en teknisk rutine uafhængigt af alt andet, jo bedre. Man skal kunne automatisere tilførslen af insulin, som kroppen ellers ville have gjort, og ellers leve sit liv, som man vil.

Selv om man bliver nødt til at tænke på, hvad man spiser, og hvor meget man bevæger sig, når man doserer insulin, så er det ifølge Jon Haug forkert, hvis det er fokus i type 1-diabetesbehandlingen.

- Diabetesbehandlingen er stadig alt for præget af livsstilstænkning og kan være en af grundene til, at folk får dårlig samvittighed, mange bekymringer, spiseforstyrrelser, angst og depression. Hovedvægten i behandlingen af type 1-diabetes bør ligge på insulinregulering og insulinforståelse. Min tilgang er, at et for højt langtidsblodsukker udelukkende handler om, at man har fået for lidt insulin. Det er det, type 1-diabetes egentlig drejer sig om.

Når det gælder type 2-diabetes, er livsstil også en af udfordringerne, pointerer Jon Haug.

- Men reguleringsopgaven med blodsukkeret er den samme, uanset om man har type 1- eller type 2-diabetes. At få type 2-diabetes bliver ofte gjort til et moralsk spørgsmål: At man selv er skyld i sin sygdom, og det er et meget uheldigt og vanskeligt udgangspunkt.

Artiklen er fra medlemsbladet september 2013 og skrevet af Sara Hartmann Sivertsen og Helen H. Heidemann.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes