BLIV MEDLEM

Ensomhed

Føler du dig nogle gange ensom? Så er du langt fra den eneste. Undersøgelser viser, at mange på et tidspunkt vil opleve ensomhed i livet. Ensomhed handler om at føle sig ufrivilligt alene og opstår, når vi mangler samhørighed med andre mennesker.


Der kan være mange grunde til ensomhed, og ensomhed kan komme til udtryk i længere eller kortere perioder eller i bestemte situationer. Du kan godt være meget alene uden nogensinde at føle dig ensom. Omvendt kan du også være omgivet af en masse mennesker, og samtidig føle dig ensom. Det handler om, hvorvidt du føler dig forbundet og i kontakt med de mennesker omkring dig.

Ensomhed kan have store konsekvenser, fordi det blandt andet øger risikoen for hjertekarsygdom, depression, stress og for tidlig død. Forklaringen er, at ensomhed kan føre til en dårligere livsstil med mindre motion og en mindre sund og varieret kost.

Diabetes og ensomhed

Undersøgelser viser, at 4,6 procent af den danske befolkning er ensomme1. Diabetesforeningens undersøgelse ”En undersøgelse om ensomhed” fra 2016 viser, at 14,6 % af diabetikere og 12,3 % af de pårørende til diabetikere føler sig ensomme. Ensomhed forekommer derfor hyppigere hos mennesker med diabetes og deres pårørende sammenlignet med resten af den danske befolkning.

Læs undersøgelsen om ensomhed

Mange føler sig alene med deres diabetes, fordi de måske ikke har nogen at vende hverdagen, bekymringer og udfordringerne med. Andre er ensomme på grund af deres følgesygdomme, som kan gøre det svært at fastholde aktiviteter og et socialt liv. Er du ensom, betyder det ikke, at du ikke har nogen venner, men at du føler dig alene med din sygdom, eller at du måske isolerer dig på grund af din diabetes.

Bryd ud af din ensomhed

Ensomhed kan være ubehagelig og smertefuld, og er for mange mennesker en tabubelagt følelse. Det kræver mod at tale om ensomhed og at bryde ud af den. For mange mennesker er ensomhed et tabu, og derfor ikke noget ret mange taler om. Men det er ofte dialogen, samværet og mødet med andre der er vejen ud af ensomheden.

Diabetesforeningens undersøgelse viser, at mange diabetikere ønsker at deltage i aktiviteter og samvær med andre, som oplever de samme udfordringer, bekymringer og problemer. I Diabetesforeningen har vi en række tilbud, hvor du kan møde andre med diabetes.

Se hvor du kan møde andre med type 1-diabetes

Hvis du føler dig ensom

 • Saml mod til at gøre noget ved din ensomhed. Du er den eneste, der kan gøre det for dig selv.
 • Sig ordet højt og tal om din ensomhed - helst med en, som du føler dig tryg ved.
 • Tro på, at der ikke er noget forkert ved dig, og at du også har noget at byde på.
 • Vær rummelig og omsorgsfuld over for dig selv.
 • Tag kontakt til en organisation, der har et tilbud, der tiltaler dig, og som du føler dig tryg ved.
 • Bliv frivillig. Der er mange tilbud, der hjælper mennesker, der føler sig ensomme. Som frivillig kan du (også) være med til at gøre en forskel for andre samtidig med, at du styrker dit eget netværk.

Bliv frivillig i Diabetesforeningen

Hvis du gerne vil hjælpe en, der føler sig ensom

 • Hav fokus på personen og ikke på diabetes.
 • Tal (åbent) om ensomhed – det er en naturlig følelse.
 • Få øjenkontakt og hils, så mindsker du risikoen for at vedkommende føler sig usynlig.
 • Tag initiativ til nye relationer.
 • Vær vedholdende og bliv ved med at invitere ind i fællesskabet. (Det kan være overvældende at blive inviteret med, hvis man længe har følt sig ensom).

Det er nemmere at blive hjemme

73-årige Kirsten har foruden diabetes også en række andre sygdomme, som hun døjer med, og som gør det svært for Kirsten at socialisere sig.
Læs Kirstens historie

Folkebevægelsen mod Ensomhed

Mere end 70 organisationer er med i Folkebevægelsen mod Ensomhed. Et initiativ som ønsker at fremme fællesskaber og bekæmpe ensomhed.

Læs mere på www.modensomhed.dk

 

Kilde: 1. Ensomhed i befolkningen (2015). Forekomst og metodiske overvejelser, af Mathias Lasgaard. 

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes