MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Inden besøget

Forbered dig inden besøget hos din behandler

Det er en god idé, at du forbereder dig inden besøget hos din behandler, så du kan få mest muligt ud af besøget.

Få overblik over din medicin

Oplever du bivirkninger, eller er du usikker på, om du får den rette mængde? Så kan det være en god idé at tage din medicin med til din behandler eller skrive navn og type ned, og medbringe det til konsultationen.

Du kan få oplysninger om din receptpligtige medicin på www.sundhed.dk, hos din egen læge samt på apoteket. Fortæl din behandler, hvis du tager alternativ medicin (naturmedicin eller kosttilskud).

På sundhedsstyrelsens hjemmeside interaktionsdatabasen.dk kan du selv undersøge, om der kan opstå  problemer ved samtidig brug af lægemidler, naturlægemidler, stærke vitaminer og mineraler.

Overvej på forhånd, hvad du gerne vil tale med din behandler om. Skriv dine spørgsmål og emner ned, og medbring dine noter. Overvej allerede ved tidsbestillingen, om du har brug for ekstra tid.

Når du skal til konsultation hos din læge eller behandler, skal du huske på, at der oftest kun er afsat 15 minutter til konsultationen.

Det er derfor meget vigtigt, at du inden besøget har prioriteret dine emner og spørgsmål, så du er sikker på at få talt om det vigtigste.

Hent forberedelsesskema

Emner, der kan være vigtige at drøfte med din læge, og som kan have betydning for din hverdag, kan f.eks. være:

  • Hvad betyder mine blodsukkerværdier for min hverdag?
  • Måler jeg mit blodsukker for tit eller for sjældent? (Jeg vil gerne tale om, hvor tit det er hensigtsmæssigt at måle)
  • Jeg er så træt, at jeg har svært ved at klare mit arbejde. Er der en sammenhæng med min diabetes?
  • Jeg er bange for at få lavt blodsukker.
  • Kan det hjælpe mig at få pumpe?
  • Jeg har problemer med sexlivet, skyldes det diabetes?
  • Har jeg diabetesstress?
  • Angsten for følgesygdomme fylder meget
  • Mit blodsukker flyver op og ned. Hvorfor svinger mit blodsukker så meget?

Overvej at tage en ven eller et familiemedlem med

Det kan være en god idé at tage en ven eller et familiemedlem med til lægen. Tal med den pårørende om, hvilke forventninger du har til ham eller hende.

Det kan være, at du bare ønsker, at den anden blot skal lytte med. Det kan også være, at du har brug for, at han eller hun noterer f.eks. nye aftaler, stiller afklarende spørgsmål eller spørger til bivirkninger ved medicinen.

Bagefter har I mulighed for at tale om, hvad lægen sagde og på den måde hjælpe hinanden til en bedre forståelse. Det kan også betyde, at du ikke føler dig alene om behandlingen og din diabetes.

Er du alene hos lægen, kan det være en hjælp at bede om skriftlig information om din behandling. Du kan også selv notere de vigtigste ting. Bed lægen om at gentage informationerne, så I begge er sikre på, at de er forstået. Du kan også bede lægen om at illustrere de vigtigste informationer på en tegning.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes