MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Følgesygdomme og diabetes

Close-up af hånd, der holder blodsukkermåler
En velreguleret diabetes er med til at forebygge følgesygdomme. Foto: Claus Bjørn Larsen

Med en sygdom som type 1-diabetes kan du med årene udvikle følgesygdomme – både fysiske og psykiske. Risikoen stiger med det antal år, du har haft diabetes og hænger meget sammen med, hvor godt din diabetes er og har været reguleret.

Men inden du læser videre om de forskellige typer af følgesygdomme, er det vigtigt at slå fast, at færre og færre mennesker med diabetes oplever de alvorlige følgesygdomme som blindhed, nyresvigt og amputationer. De regelmæssige kontrolbesøg hos dine behandlere er med til at forebygge følgesygdomme.

Læs temaet "Et langt liv med diabetes"

Læs temaet "Diabetes er en hjertesag"

Hvordan opstår følgesygdomme?

Følgesygdomme hænger næsten altid sammen med for højt blodsukker, men tendensen til at udvikle følgesygdomme er også til dels arvelig.

Kan jeg forebygge følgesygdomme?

Der er heldigvis rigtig meget, du selv kan gøre for at undgå eller begrænse udviklingen af følgesygdomme. Du mindsker risikoen betydeligt med en sund livsstil og et stabilt blodsukker, blodtryk og kolesteroltal.

En ubehandlet eller dårligt reguleret diabetes fører med større sandsynlighed til følgesygdomme. Den værst tænkelige kombination er en dårlig reguleret diabetes og rygning. 

En velreguleret diabetes er med til at forebygge følgesygdomme.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes