MIT DIABETESBLIV MEDLEM

"Bryd tabuet om sex"

Mange har ikke overskud til at gøre noget ved et dårligt fungerende sexliv, viser besvarelserne i Diabetesforeningens undersøgelse. Diabetesforeningens rådgivningschef, socialrådgiver Signe Hasseriis, opfordrer alligevel til at bryde tabuet.

Signe _C1112aa

Rådgivningschef Signe Hasseriis.

Artiklen er fra medlemsbladet september 2014.

Når 76 procent af dem, der har seksuelle problemer, ikke får behandling, og kun 38 procent taler med lægen om deres vanskeligheder, så tyder det på et massivt tabu omkring seksuelle problemer, når man har diabetes, vurderer rådgivningschef i Diabetesforeningen, socialrådgiver Signe Hasseriis.

- Et velfungerende sexliv er en del af livet, så bryd tabuet og tal med din læge og din ægtefælle eller partner om det, for i mange tilfælde er der jo hjælp at hente, siger hun. 

De over 800 medlemmer, der har deltaget i Diabetesforeningens
spørgeundersøgelse, kommer med mange kommentarer i deres besvarelser. Flere fortæller, at de har opgivet at få et bedre sexliv. De giver udtryk for, at de ikke har overskud eller lyst til at gøre noget ved det. Diabetes fylder det hele – både ved lægebesøg og i det daglige, hvor der også kan være følgesygdomme at tage sig af.

- Pointen er, at et tilfredsstillende sexliv kan hjælpe dig til en bedre livskvalitet og faktisk også gavne din blodsukkerregulering, siger Signe Hasseriis.

Tilskud til potensmidler

Neuropati (nerveskader) er for eksempel en følgesygdom, som kan medføre nedsat følesans og potensproblemer. Neuropati kan opstå som følge af et forhøjet blodsukker gennem lang tid, så derfor hænger en god blodsukkerregulering og evnen til at dyrke sex tæt sammen.

- Hvordan du får styr på blodsukkeret, er noget af det, Diabetesforeningen kan hjælpe med. Har man som mand svært ved at få rejsning, kan vi også hjælpe med at søge om tilskud til potensmidler. Mange er ikke klar over den mulighed, men har man diabetes og har potensproblemer, så kan man være berettiget til at få dækket sine udgifter til potensmidler – dog kun hvis man i forvejen får hjælp til merudgifter, siger Signe Hasseriis.

- Men det er faktisk også et tabu at søge om at få dækket sådan en udgift. Jeg har oplevet medlemmer, der ikke har lyst til at oplyse kommunen om behovet for potensmidler, og det er en skam, siger hun. Enkelte skriver dog også til Diabetesforeningen, at de er ældre, og at sex ikke længere har den store betydning. En enkelt nævner endda, at hans ægteskab er blevet bedre, efter at han og hans kone helt har droppet sex. 

- Lever man godt uden sex, men har nærhed og intimitet, er det selvfølgelig ens helt egen sag. Det vigtigste er, at man er glad for sit liv og ikke føler, man går glip af et tilfredsstillende sexliv, hvis det faktisk er vigtigt for én, siger Signe Hasseriis.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes