MIT DIABETESBLIV MEDLEM

"For få taler om deres seksuelle problemer"

Læger glemmer de unge og kvinderne. Både læger, sygeplejersker og patienter skal blive bedre til at tale om seksuelle problemer. Det kan gavne din livskvalitet – og din blodsukkerregulering, lyder det fra Christian Graugaard, der er læge og professor i sexologi.

Christian -Graugaard -(Foto -Lars -Nybøll)

Professor Christian Graugaard 
kalder det foruroligende, at
en tredjedel slet ikke taler med 
nogen om deres seksuelle
problemer. Foto: Lars Nybøll. 

Af Helen H. Heidemann, journalist hos Diabetesforeningen.
Artiklen er fra medlemsbladet september 2014.

Diabetesforeningens undersøgelse om seksuelle problemer bekræfter det, som læger og forskere egentlig godt ved: At mange med diabetes har seksuelle problemer.

- Men at kun omkring halvdelen taler med deres partner om deres problemer, det er meget tankevækkende, siger læge og professor i almen sexologi ved Sexologisk Forskningscenter på Aalborg Universitet, Christian Graugaard. 

- Og at næsten hver tredje slet ikke taler med nogen, det er direkte foruroligende. For det værste, der kan ske, når man er kronisk syg, er, hvis man kobler sanseligheden fra og glider længere og længere væk fra sin partner.

- Et meningsfyldt sexliv er styrkende for parforholdet, og intimitet med et andet menneske kan fungere som en slags “helle”, hvor man finder kræfter og overskud til at mestre sin sygdom. Faktisk er der undersøgelser, der tyder på, at diabetikere, som får vejledning om seksualitet af deres læge, har pænere blodsukkerværdier end andre. Simpelthen fordi de har større livsmod og er bedre motiveret for at passe deres sygdom. Cirka tre fjerdedele af dem, der har deltaget i Diabetesforeningens undersøgelse og har seksuelle problemer, får ingen behandling.

- Det skal vi gøre noget ved, for rigtig mange kan hjælpes med rådgivning eller medicin. Det er klart behandlerens ansvar at tage emnet op, men det kan man desværre ikke regne med sker, og det skal vi ændre – behandlere og patienter i fællesskab.

Hvem taler du med
om dine seksuelle
problemer?

41 % i Diabetesforeningens
undersøgelse oplyser,
at de har seksuelle
problemer. Her er, hvem de
taler med om det:

51 % Kæresten/ægtefællen/partneren
38 % Lægen
34 % Ikke nogen
10 % Sygeplejersken

Får du behandling
for de seksuelle
problemer?

24 % Ja
I Diabetesforeningens
undersøgelse er det 15
kvinder og 80 mænd, der
får behandling for deres
seksuelle problemer.

76 % Nej

Hvordan påvirker
dine seksuelle vanskeligheder
dig?

44 % Mindre lyst til sex
32 % Dyrker slet ikke sex mere
22 % Parforholdet er påvirket negativt
22 % Mindre selvtillid

 

En af kilderne bag sextemaet er Diabetesforeningens undersøgelse om seksuelle problemer. Tallene bygger på 883 besvarelser fra Diabetespanelet i maj 2014. 
Læs mere om Diabetespanelet 

- Derfor vil jeg virkelig opfordre folk til at sætte emnet på dagsordenen, når de møder deres behandlere. Diabetesforeningens undersøgelse viser jo tydeligt, at et dårligt fungerende sexliv kan give sig udslag i både skrantende parforhold og mindre selvtillid, siger Christian Graugaard.

Kvinder forlanger mere

Det er få kvinder og mænd under 30 år, der har deltaget i Diabetesforeningens undersøgelse. Men de få deltagere til trods viser undersøgelsen, at de i mindst ligeså høj grad er ramt af problemer som de ældre. Især de unge kvinder fortæller, de har seksuelle problemer.

- Traditionelt har vi haft meget fokus på midaldrende og ældre mænds rejsningsproblemer, og vi har en kedelig tendens til at glemme, at både unge og kvinder med diabetes også kan have problemer.

Seksuelle vanskeligheder har hverken en alder eller et køn, og en 15-årigs bøvl med kærlighed og følelser kan jo være mindst lige så belastende som en 70-årigs problemer med at få orgasme. Desuden har vi nok haft en blind plet med de unge kvinder. Men unge kvinder forlanger heldigvis mere af deres seksualitet end tidligere. De vil ikke finde sig i, at den del af livet bliver sat på vågeblus, bare fordi de har diabetes.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes