MIT DIABETESBLIV MEDLEM

"Lad være med at give op"

Har en mand svært ved at få rejsning, kan det være første tegn på diabetes. Mænd med diabetes er blandt de sværeste at hjælpe til at få rejsning, hvis potensmidlerne ikke virker. Men der er flere muligheder for et godt sexliv, fortæller professor i sexologi, Annamaria Giraldi.

Artiklen er fra medlemsbladet september 2014.

Hvorfor kan man fysisk have svært ved at gennemføre samleje, når man har diabetes?

- Hvis man igennem flere år har haft en dårligt reguleret diabetes, kan det føre til åreforkalkning og neuropati, altså nerveskader, der svækker følesansen. Når blodet skal løbe ned til kønsorganerne, skal der et signal fra centralnervesystemet, så det sker.

- Hvis man har neuropati, er signalet dårligt og kan give yderligere problemer. Nerveforsyningen til klitoris, vagina og penis kan for eksempel være svækket. Åreforkalkning gør, at blodet får sværere ved at komme ud i kønsorganerne ved seksuel ophidselse. Så får manden svært ved at få rejsning, og kvinden får svært ved at blive fugtig eller får problemer med at få orgasme.

Annamaria _Giraldi

Annamaria Giraldi er overlæge, ph.d. og professor i klinisk sexologi ved Sexologisk Klinik på Rigshospitalet. 600 nye patienter henvises hertil hvert år, blandt andet mennesker med diabetes – herunder mænd, der forgæves har prøvet potenspiller. Foto: Claus Bjørn Larsen 

Hvad kan man gøre?

- Det vigtigste overhovedet er at have en god blodsukkerkontrol, fordi en god blodsukkerregulering kan forebygge
seksuelle problemer. Det gælder især for mændene.

Hvad er ellers særligt for mændene?

- Mange mænd oplever at få rejsningsproblemer, jo ældre de bliver. Flere typer af blodtryksmedicin kan for eksempel give rejsningsproblemer. Men flere mænd med diabetes får problemer, og de får det tidligere end andre mænd. De bliver på en måde lidt ældre lidt hurtigere. Og flere mænd med type 2-diabetes har problemer end mænd med type 1-diabetes, fordi type 2-diabetes nogle gange opdages alt for sent, og så har manden gået rundt med forhøjet blodsukker i flere år. Rejsningsproblemer er nogle gange det første tegn på, at en mand har type 2-diabetes.

Hvad er særligt for kvinderne?

- En undersøgelse fra Sexologisk klinik på Rigshospitalet viser, at kvinder med type 1-diabetes, der er forholdsvis unge og har en godt reguleret diabetes, ikke har flere fysiske seksuelle problemer sammenlignet med raske kvinder.

- Forskellen er, at kvinderne med diabetes er mere frustrerede over deres sexliv og er mere utilfredse med deres liv som helhed, og det giver sig også udslag, når de skal vurdere deres sexliv.

- De kvinder, der har problemer med deres blodsukkerkontrol, kan døje med tørre slimhinder og have svært ved at blive fugtige. De kan også have mange infektioner og lide meget af kløe og udflåd. Men de oplever det typisk som et mindre problem end mændene, da de godt kan have sex alligevel.

Hvordan får man behandling for sine seksuelle problemer?

- Mænd skal først tale med deres praktiserende læge eller diabeteslæge. De kan få potensmidler, men virker de ikke, kan man bede om en henvisning til en urolog, der er specialist i blandt andet rejsningsproblemer og andre typer af behandling end piller.

- På Sexologisk Klinik taler vi typisk med par om, hvordan de kan få et godt sexliv også uden at have samleje. Vi kan hjælpe folk til en seksualitet, som fungerer, når parret begynder at eksperimentere med oralsex, sexlegetøj, gensidig masturbation og berøring af hele kroppen og ikke kun kønsorganerne. Tit skal der ikke så meget til for at få et tilfredsstillende sexliv på trods af fysiske problemer. Man skal i hvert fald ikke give op, men tale med sin læge om det, hvis det er vigtigt for en, da rigtig mange kan hjælpes.

- Kvinder kan købe glidecremer og olier i håndkøb, hvis samleje gør ondt, eller hun ikke kan blive fugtig, men det er vigtigt, at kvinden stadig har lyst til sex, så det ikke bare bliver en mekanisk ting. Hormonbehandling kan hjælpe på både tørhed og lyst.

- På Rigshospitalet har vi også forsøgt at give nogle kvinder potensmidlet Viagra. Det giver mere fugtighed, men ikke mere lyst. Lysten sidder i hjernen, derfor kan det være en god idé med medicin, der  fremmer kvinders sexlyst – hvis hun vel at mærke er i et godt parforhold, hvor der ikke burde være grund til, at hun ikke har lyst til sex.

Hvad skal man gøre, hvis samlejet er det vigtigste?

- Den absolut sidste udvej for mænd er at få en penisprotese. Her fjernes alt væv i penis og erstattes af en protese – men manden kan stadig få udløsning og orgasme. Det er en kompliceret specialistopgave, men at flere mænd hvert år får en protese, viser, hvor vigtigt sex og samleje er for mange.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes