Mennesker med diabetes har en større risiko for at få åreforkalkning og hjerte-kar-sygdomme.
Når du skal passe godt på dit hjerte, er det vigtigt, at du:
- Spiser sund mad
- Er fysisk aktiv
- Stopper med at ryge
- Følger lægens anvisninger vedrørende behandling
Fordi mennesker med diabetes har en øget risiko for åreforkalkning og dermed hjerte-kar-sygdomme, er der også en øget gevinst ved at blive behandlet. En sundere livsstil og en bedre diabetesregulering gør en forskel - også selvom du endnu ikke har fået konstateret åreforkalkning.
Du kan forebygge åreforsnævring ved at sætte ind over for de faktorer, der øger risikoen for åreforkalkning. De er uddybet herunder:
Rygning
Ryger du, stiger din risiko for hjerte-kar-sygdomme. Din risiko er endnu større, hvis du samtidig har diabetes, da dine blodkar dermed bliver dobbeltbelastet af både for højt blodsukker og røg. Det vigtigste, du kan gøre, for at undgå hjerte-kar-sygdom er – at holde op med at ryge.
Det er aldrig for sent at stoppe med at ryge. Jo tidligere du bliver røgfri, jo bedre.
Læs mere om rygestop
Motion
Hjertet er en muskel, som skal vedligeholdes ligesom alle andre muskler. Derfor er regelmæssig motion vigtigt for dit hjerte og kredsløb. Det gælder også, selvom du allerede har fået en hjertesygdom – inklusiv åreforkalkning, blodpropper og forkammerflimren.
Du skal helst blive forpustet, og pulsen skal øges, før fysisk aktivitet rigtigt ”træner” hjertet – men al fysisk aktivitet er gavnligt og helst hver dag og reducerer blodtryk, blodsukker og kolesterol.
Motion er principielt altid godt for hjertet, men belastningen skal justeres til den tilstand dit hjerte er i. Tal med din hjertelæge eller -sygeplejerske om, hvad der passer til dig, hvis du er hjertesyg.
Læs mere om motion
Mad
Ligesom det, du spiser, har betydning for, hvordan dit blodsukker opfører sig, har maden også indflydelse på din risiko for at få hjerte-kar-sygdom. Derfor gælder de almindelige anbefalinger om at spise frugt og mange grøntsager, fisk, fuldkorn, magre mejeri- og kødprodukter og mindre salt, sukker og mættet fedt for at undgå hjerte-kar-sygdom.
Se de 10 kostråd
Alkohol
Alkohol finder du i øl, vin, spiritus mm. Sundhedsstyrelsens retningslinjer for indtag af alkohol gælder også, når du har diabetes.
Læs Sundhedsstyrelsens syv udmeldinger om alkohol
Blodsukker
Regulering af blodsukkeret har mindre betydning for åreforkalkning i de store kar end i de små. Meget tyder dog på, at de små blodkar – ikke blot i nyrer og øjne, men også i hjertet – påvirkes af forhøjet blodsukker. Der er derfor al mulig grund til at holde blodsukkeret så tæt på det normale, som muligt.
Læs mere om blodsukker
Blodtryk
Et højt blodtryk belaster kredsløbet og hjertet. Mål for blodtryk er i betydelig grad individuelt, og du skal tale med din læge om, hvad der er optimalt for dig.
Læs mere om blodtryk
Kolesterol
Kolesterol er en gruppe af livsnødvendige fedtstoffer, som transporteres rundt i kroppen med blodet. Nogle typer kolesterol er en væsentlig årsag til åreforkalkning.
Kolesteroltal får du typisk i fire værdier:
- Total-kolesterol
- LDL-kolesterol
- HDL-kolesterol
- Triglycerider
Læs mere om kolesterol
Blodpropsforebyggende behandling
Blodpropper kan forebygges med blodfortyndende behandling som for eksempel Hjertemagnyl. Det er en effektiv behandling, hvis du allerede har åreforsnævring i hjertet eller andre steder i kroppen. Behandling med blodfortyndende medicin sker i samarbejde med din læge.