MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Seksuelle komplikationer hos mænd

SexRejsningsproblemer er den hyppigst forekommende seksuelle komplikation af diabetes hos mænd.

Problemet er hyppigere, jo ældre du er og jo længere tid, du har haft diabetes. Generelt oplever mænd med diabetes rejsningsproblemer ca. 10 år tidligere end mænd uden diabetes.

Hvad er retrograd ejakulation?

Ved diabetisk nervesygdom kan nerverne også være skadet på en sådan måde, at man oplever det, der kaldes retrograd ejakulation.

Det er en tilstand, hvor sæden løber baglæns op i blæren, fordi lukkemusklen mellem blæren og urinrøret ikke fungerer optimalt.

Mænd skal have lidt af rejsningsproblemer i flere uger eller måneder, før man bruger udtrykket impotens. Grunden til det er, at alle mænd oplever perioder i deres liv, hvor deres seksuelle formåen er nedsat. Det er derfor vigtigt, at du ikke lader dig slå ud af et enkelt eller få mislykkede forsøg på samleje. Hvis du gør det, kan du komme ind i en ond cirkel med præstationsangst eller psykiske problemer.

Hvad sker der ved rejsning?

Ved seksuel påvirkning sender hjernen direkte signaler via nervebanerne til blodkarrene, der løber til og fra penis. Disse signaler medfører en øget tilstrømning af blod til penis. Samtidig foregår der en afklemning, så blodtilstrømningen væk fra penis mindskes. Dermed øges blodfylde, og normal rejsning opstår gradvist. Rejsning kræver altså, at blodårerne og nervebanerne fungerer, som de skal.

Rejsning er betinget af faktorer som lyst og stimulering fra f.eks. syn, duft eller berøring.

Hvad er årsagerne til impotens/rejsningsproblemer?

Der kan være flere årsager til rejsningsproblemer og impotens:

Sexlivet i tal - mænd

Undersøgelsen bygger bl.a. på 883 besvarelser fra Diabetespanelet i maj 2014. 

Læs mere om Diabetespanelet

 • 54 % af mændene med diabetes har seksuelle problemer. Blandt alle danske mænd generelt er det 11 %, der har oplevet seksuelle problemer, der har generet dem inden for det seneste år.
 • 49 % med type 1-diabetes har seksuelle problemer.
 • 57 % med type 2-diabetes har seksuelle problemer.
 • 71 % af mændene, der har seksuelle problemer, mener, at det skyldes diabetes.

  Blandt dem har:
  89 % rejsningsproblemer
  32 % nedsat sexlyst
  10 % for hurtig udløsning
 • Mange mænd nævner også, at de har for hurtig sædafgang, tillbageløb af sæden (kaldet retrograd ejakulation) eller sivende udløsning.
 • 71 % af de 40-49-årige og 50-59-årige mænd fortæller i Diabetesforeningens undersøgelse, at de har seksuelle problemer på grund af diabetes – især rejsningsproblemer. Blandt jævnaldrende danske mænd generelt, er det kun 1-5 %, som har haft svære rejsningsproblemer inden for det seneste år.

Vidste du, at…

 • overvægt kan betyde et lavere indhold af det mandlige kønshormon testosteron i blodet og dermed øget risiko for impotens.
 • 36% dyrker slet ikke sex mere. 
 • Psykiske forhold: Sexologiske problemer i form af manglende lyst eller tid, stress - psykiske problemer eller problemer i parforholdet. Lyst til seksuelt samvær kræver for de fleste et vist overskud. Når man har en kronisk sygdom som diabetes, kan man ofte føle et manglende overskud. Tanker om sin sygdom kan være udmattende, og højt blodsukker kan gøre én træt.
 • Dårlig diabetesregulering: Længerevarende, dårlig diabetesregulering nedsætter både lysten og evnen til at opnå rejsning. Det sidste formentlig på grund af en negativ påvirkning af nerver og blodårer til områder i og omkring penis.

  Ved åreforkalkning opstår der rejsningsproblemer, fordi der ikke tilføres nok blod til penis. Forhøjet blodtryk kan også være en årsag til rejsningsproblemer.
 • Medicin: Forskellige former for medicin kan give rejsningsproblemer. Det drejer sig mest om nervemedicin, sovemedicin og nogle, specielt ældre, former for hjerte- og blodtryksmedicin.
 • Rygning og alkohol: Tobaksrygning, hash og overdreven alkoholindtagelse har alle en negativ effekt på den seksuelle formåen.
 • Andre sygdomme: Pludselig sygdom som svær forkølelse, influenza eller lignende kan også gøre, at man mister lysten til sex. Her er der således ikke tale om impotens.

Hvordan behandles rejsningsproblemer? 

Du skal altid tale med din læge om behandlingsmuligheder, hvis du har rejsningsproblemer eller er impotent. Det er vigtigt at finde ud af, hvorvidt impotens har psykiske eller fysiske årsager.

Er årsagen psykisk, kan det være gavnligt at tale med en sexolog eller psykolog eventuelt i kombination med medicin. Ved fysiske årsager vil løsningen ofte være at få ordineret medicin.

Potenspiller

Der findes forskellige potenspiller på markedet til afhjælpning af rejsningsproblemer. Tabletterne giver ikke spontan rejsning, men fremmer den normale rejsning ved seksuel stimulering.

En stor del af de diabetikere, der har problemer med impotens, kan hjælpes ved tabletbehandling. Men desværre ikke alle.

Bivirkninger er som regel milde og forsvinder hurtigt. De mest almindelige bivirkninger er hovedpine, rødmen og hedeture. I nogle tilfælde kan der opstå svimmelhed eller synsforstyrrelser.

Tabletbehandling øger ikke direkte risikoen for hjerteanfald, men som hjertepatient skal man være opmærksom på, at man øger det fysiske aktivitetsniveau i forbindelse med samleje.

Du bør ikke tage potenspiller, hvis du:

 • har alvorlige hjerte- eller leverproblemer
 • er i dialysebehandling
 • har en degenerativ øjensygdom
 • tager hjertemedicin som indeholder nitrater eller nitrogenoxid
 • tager anden medicin mod rejsningsproblemer
 • er i behandling med alfa-blokkere

Injektionsbehandling

Ved hjælp af en tynd kanyle sprøjter man et eller flere stoffer ind i penis, som påvirker blodkarrene. Herved opnår man en brugbar rejsning.

En variant af denne metode er, at det aktive stof indføres i urinrøret som en lille tablet, der når den bliver opløst, påvirker blodkarrene.

Vakuumbehandling 

Ved denne behandlingsform anvendes en plexiglas-cylinder (penispumpe), som sættes omkring penis, hvorefter der ved hjælp af en pumpe skabes undertryk i cylinderen. Herved kommer der gradvis blodfyldning i penis, og der opstår rejsning. Cylinderen fjernes, og der sættes en elastik om penisroden for at holde rejsningen.

Indoperation af penisprotese

Impotens, der skyldes kredsløbsproblemer, kan i nogle tilfælde helbredes kirurgisk eller eventuelt med en protese. Dette er et meget omfattende indgreb. Der indopereres kunstige svulmelegemer i penis, som kan pustes op. Den oppustelige protese betjenes vha. en ventil, som indopereres i pungen.

Hvad kan jeg gøre for at undgå seksuelle problemer?

For at undgå seksuelle problemer som en følgesygdom til diabetes, er det vigtigt at holde dit blodsukker stabilt og lavt.

Rygning, overvægt, for lidt motion og stress øger risikoen for rejsningsproblemer.

Diabetesforeningen har gennemført en stor undersøgelse om rejsningsbesvær hos danske mænd med diabetes.

Læs undersøgelsen om rejsningsbesvær

Læs 54-årge Frank Aalestrups historie

Læs mere om potensproblemer

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes