BLIV MEDLEM

Diabetes 1½ (LADA)

Hvad er type 1½-diabetes egentlig, hvordan behandles den, og hvad er fremtidsudsigterne for de flere end 25.000 danskere, som har den form for diabetes?

LADA er en autoimmun sygdom ligesom type 1-diabetes, hvor immunforsvaret ødelægger sine egne insulinproducerende celler. LADA udvikler sig langsommere end type 1-diabetes og bryder sjældent ud før 30-årsalderen. Den langsomme udvikling betyder, at flere fejldiagnosticeres med type 2-diabetes.

LADA står for "Latent Autoimmune Diabetes of Adulthood", som betyder "skjult autoimmun voksen-diabetes". Populært kaldes den type 1½-diabetes, fordi den både klinisk og genetisk er en mellemting mellem type 1- og type 2-diabetes. En af de helt store udfordringer med type 1½-diabetes er dog, at man ikke har nogen fast definition. Det er et problem, både når man skal diagnosticere den enkelte patient, og når man skal forske i sygdommen.

Har du først udviklet type 1½-diabetes, har du sygdommen resten af livet. Men med en tidlig diagnose kan du hurtigere komme i relevant behandling og udskyde eller undgå følgesygdomme.

Hvor mange har type 1½-diabetes?

I de senere år har det vist sig, at type 1½-diabetes er lige så udbredt som type 1-diabetes. Det betyder, at mellem fem og ti procent af alle med diabetes har LADA. 

Type 1½ har nok altid eksisteret, men der er kommet mere fokus på sygdommen i de senere år. Det betyder, at man er blevet bedre til at finde patienter med netop denne form for diabetes.

Symptomer og type 1½-diabetes

Normalt hjælper kroppens insulin med at få sukkerstofferne fra blodbanen og over i cellerne, hvor de fungerer som brændstof. Men mennesker med type 1½-diabetes producerer imidlertid ikke nok insulin. Det betyder, at sukkerstofferne i stedet bliver i blodet og giver forhøjet blodsukker.

Symptomerne er svage og udvikler sig gradvist over lang tid. I starten misforstås de ofte som generelle skavanker.

Symptomerne kan være:

 • Udtalt tørst
 • Hyppig vandladning
 • Kløe
 • Infektion i hud og slimhinder
 • Kvalme
 • Træthed
 • Føleforstyrrelser
 • Synsforstyrrelser
 • Vanskelig heling af sår
 • Forringelse af den almene helbredstilstand

Diagnose og type 1½-diabetes

Lægen stiller diagnose type 1 ½-diabetes ved at måle cirkulerende autoantistoffer i en blodprøve. Autoantistofferne er markør for den autoimmune proces, der adskiller type 1½- fra type 2-diabetes. Man måler hovedsagligt GAD-autoantistoffer, da de er de hyppigst forekommende autoantistoffer hos voksne. 

Til tider laver lægen også en såkaldt sukkerbelastningstest. 

Årsager til type 1½-diabetes

Forskerne har endnu ikke fundet frem til, hvad der udløser type 1½-diabetes, og sygdommen kan derfor ikke forebygges.

Den rigtige diagnose?

Når type 1½-diabetes er fuldt udviklet, ligner den type 1-diabetes. Begge er autoimmune sygdomme, hvor kroppens eget immunsystem ødelægger de insulinproducerende celler.

Nedbrydningen foregår dog meget langsommere ved type 1½-diabetes end ved type 1-diabetes. Derfor er der mange, der i starten får diagnosen type 2-diabetes i stedet. Her producerer du stadig insulin, men din krop udnytter det ikke godt nok. 

Med tiden begynder kroppens eget immunforsvar imidlertid at ødelægge de insulinproducerende celler, og man kan måle cirkulerende autoantistoffer i blodet – præcis som hos personer med type 1-diabetes.

Alarmklokkerne skal ringe, hvis du har diagnosen type 2-diabetes, men er slank og generelt lever sundt. Men du kan også sagtens være slank og have type 2-diabetes.

Behandling og type 1½-diabetes

Der er i dag ikke nogen specialdesignet behandling til netop type 1 ½-patienter. I begyndelsen kan du ofte kontrollere type 1½-diabetes med en sund livsstil og medicin som for eksempel metformin. Men uanset hvor sundt du lever, vil de fleste insulinproducerende celler formentlig gå til grunde på et tidspunkt, og insulin vil blive nødvendigt.

Der er for tiden en tendens til, at man gerne vil sætte tidligere ind med insulin, mens patienten stadig har noget af sin egen insulinproduktion intakt, men der mangler stadig studier, der underbygger, at dette kan være den optimale behandling. 

Insulin og type 1½-diabetes

Mennesker med type 1½-diabetes producerer lidt, men ikke nok insulin. Det betyder, at sukkerstofferne ikke kommer ind i cellerne, men bliver i blodet og giver forhøjet blodsukker.

I begyndelsen kan du ofte kontrollere type 1½-diabetes med en sund livsstil og/eller anden medicin end insulin. Men uanset hvor sundt du lever som type 1½-diabetiker, vil du på et tidspunkt opleve, at du ikke kan styre blodsukkeret mere. På dette tidspunkt er stort set alle de insulinproducerende celler gået til grunde, og din insulinproduktion er derfor blevet så lav, at det er nødvendigt at få insulininjektioner. Type 1½-diabetes skal derefter behandles med insulin resten af livet.

Pas godt på dig selv

Din læge kan være en god støtte for dig. Men det meste af tiden er du derhjemme uden en læge ved hånden. Derfor er det vigtigt, at du selv lærer at kontrollere din diabetes.

Du skal have styr på:

 • Hvad du spiser
 • Hvor meget du bevæger dig
 • Hvilken og hvor meget medicin
 • Måling af blodsukker
 • At tage insulin                                                    

En god behandling og egenomsorg kan være det, der gør forskellen, så du undgår eller udsætter udviklingen af følgesygdomme. I starten kan det være svært at håndtere og huske det hele, men efterhånden bliver det rutine for langt de fleste.

Hvem kan svare på spørgsmål om type 1½-diabetes?

Mange oplever at stå med spørgsmål i forhold til deres sygdom, som de ikke lige kan finde svar på i en pjece eller på en hjemmeside. Måske har du også et spørgsmål, der brænder på omkring din specifikke situation? Eller er usikker på noget omkring din diabetes?

Hos Diabetesrådgiverne sidder vi klar til at svare på dine spørgsmål. Vi har både frivillige og fagpersoner, du kan tale med om livet med diabetes.

Læs mere om vores Diabetesrådgiverne

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes