MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Voksne får type 1-diabetes i lige så høj grad som børn

Det er en skrøne, at type 1-diabetes kun er en sygdom, børn og unge får, viser ny britisk forskning. Type 1-diabetes i voksenlivet kan få alvorlige konsekvenser både fysisk og psykisk, og sundhedsvæsenet er ikke altid klar til at møde de voksne med diabetes, fastslår dansk forsker.

Tekst: Jacob Gyldenløve Aaen. Artiklen er bragt i medlemsbladet i maj 2018.

Myten om, at type 1-diabetes er en sygdom, der opstår i barndommen, og at type 2-diabetes kun rammer ældre og overvægtige lever i bedste velgående. Men ny forskning fra universitet i Exeter i England dokumenterer, at type 1-diabetes i lige så høj grad rammer voksne. Ved hjælp af data fra den britiske biobank kan forskerne konstatere, at mere end 40 procent af dem, der bliver diagnosticeret med type 1-diabetes, faktisk er over 30 år.

Studiet, der er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift The Lancet Diabetes & Endocrinology, viser også, at næsten hver tiende af de voksne med type 1-diabetes har været indlagt på sygehuset med alvorlig ketoacidose (syreforgiftning), der kan være livstruende. Det kan være en konsekvens af, at de fejlagtigt er blevet diagnosticeret med type 2-diabetes og dermed ikke er kommet i behandling med insulin.

De britiske forskere har i et tidligere studie vist, at det tager op til et år for voksne med type 1-diabetes at komme i insulinbehandling, hvis de først er blevet fejldiagnosticeret med type 2-diabetes.

Forkerte diagnoser

Mette Due-Christensen, der er sygeplejerske og ph.d. ved Sundhedsfremme på Steno Diabetes Center Copenhagen har i forbindelse med sin nyligt afsluttede ph.d.-afhandling, interviewet 30 personer, der alle er blevet diagnosticeret med type 1-diabetes som voksne.

– Flere af dem, jeg har interviewet, er blevet fejldiagnosticeret. En af dem var 26 år og tynd som et siv. Han havde alle de typiske symptomer på type 1-diabetes. Han havde tabt sig meget, var konstant tørstig og gik på toilettet hele tiden. Alligevel fik han uden videre at vide af sin læge, at han havde type 2-diabetes og blev herefter sat i tabletbehandling. Man kan spørge sig selv, hvordan det kan forekomme. Men det kan det desværre, fordi der ikke er nok viden om, at sygdommen også rammer voksne – hverken i befolkningen eller hos de sundhedsprofessionelle, siger Mette Due-Christensen.

Billede mangler

“Der er ikke nok viden om, at type 1-diabetes også rammer voksne”

Sygeplejerske og ph.d. Mette Due-Christensen forklarer, at det er afgørende for et godt liv med type 1-diabetes som voksen, at man finder ind til en accept af den nye tilstand, man nu befinder sig i, når man har fået type 1-diabetes.

Står med ansvaret selv

Voksne, der får type 1-diabetes, får vendt op og ned på deres tilværelse, forklarer Mette Due-Christensen.

– Når man er voksen, har man etableret sin identitet. Man er noget i kraft af sit arbejde, sit parforhold og sine sociale relationer. Når man så får type 1-diabetes, bliver tæppet så at sige trukket væk under det fundament, man står på. Man skal lige pludselig forholde sig til sit blodsukker døgnet rundt, man skal lære at stikke sig med en insulinpen og vide, hvad man skal gøre, hvis blodsukkeret bliver akut lavt. Man står med det fulde ansvar for at drage omsorg for sig selv og finde ud af, hvordan man integrerer alle disse nye aspekter i sin hverdag. Og det bliver forventet af systemet, at du som voksen naturligvis selv kan klare det, siger hun og fortsætter:

– Sådan er det ikke, når børn får type 1-diabetes. De er ikke på samme måde overladt til sig selv. Her bliver forældrene inddraget i processen fra start af. Dermed ikke sagt, at det ikke er hårdt at få sygdommen som barn, for det er det selvfølgelig, men blot på en anden måde, siger hun.

Accept er nøglen

Mette Due-Christensen forklarer, at det er afgørende for et godt liv med type 1-diabetes som voksen, at man finder ind til en accept af den nye tilstand, man nu befinder sig i.

– Én ting er at acceptere at skulle måle blodsukker og tælle kulhydrater. Noget andet er at acceptere, at det varer hele livet. Det kan virkelig være svært og tage lang tid at finde fred med det. Derfor er der brug for, at sundsprofessionelle bliver klædt endnu bedre på til at møde og støtte de voksne med type 1-diabetes i den proces, det er at acceptere deres nye livsvilkår, siger Mette Due-Christensen

Mette Due-Christensen har netop har taget hul på et forskningsprojekt, der i samarbejde med personer med type 1-diabetes og sundhedsprofessionelle skal udvikle en række nye værktøjer, som kan hjælpe voksne til at trives bedre med type 1-diabetes.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes