MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Fødsel og amning

Kvinder med velreguleret diabetes kan gå graviditeten ud – mange føder mellem uge 38 og 40.

Enhver fødsel indebærer en vis belastning for barnet, fordi iltforsyningen kan mindskes. Normalt er det ikke noget problem, men hvis moderens blodsukkerniveau er enten for højt eller for lavt, påvirker det barnets blodsukker. Udsving i blodsukkeret kan gøre det sværere for barnet at tåle iltmanglen.

Uanset om fødslen sker ved kejsersnit eller på normal vis, er det vigtigt, at blodsukkeret ligger så nær normalområdet som muligt. Målet er et blodsukker mellem 4 og 7 mmol/l. Det er derfor vigtigt, at dit blodsukker bliver målt hyppigt under fødslen. Du vil få lagt et drop med sukkervand samt få insulin, hvis det bliver nødvendigt.

Nyfødte børn vil det første døgn efter fødslen få tilført mad og blive fulgt ekstra tæt, da de har tendens til at udvikle meget lavt blodsukker i det tidsrum.

Amning og insulin

Mælkeproduktion kræver ekstra kulhydrater. Dit daglige kulhydratindtag skal afpasses efter det. Insulinbehovet er generelt 10-20 % mindre hos en ammende kvinde end hos kvinder, der ikke ammer. Det kan være en god ide at have for eksempel et glas mælk i nærheden, når du ammer.

Hvis du ikke ammer, vender insulinbehovet nogle uger efter fødslen tilbage til cirka samme niveau som før graviditeten. 

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes