MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Årsager

Forskerne har endnu ikke fundet ud af, hvad den præcise årsag er, til at nogle mennesker udvikler type 1-diabetes.

Arvelighed

  • Hvis en mor har diabetes 1, er risikoen for, at hendes barn får sygdommen ca. 2 %.
  • Er det faren, der har diabetes 1, er risikoen ca. 5 %.
  • Hvis begge forældre har diabetes 1, stiger risikoen for, at deres barn vil udvikle sygdommen til 5-20 %.

Miljø

I forhold til de miljømæssige årsager er der teorier om forskellige former for betændelsestilstande/infektioner/vira, biokemiske forandringer af stoffer i kroppen, så de ikke virker som normalt samt uhensigtsmæssig ernæring i fosterlivet og den tidlige barndom. Men hvorvidt disse årsager er delvis skyld i udviklingen af diabetes 1 er ikke afklaret.

Psykiske forhold

Nogle forhold, der kan svække immunforsvaret, f.eks. chok eller stærke psykiske belastninger, menes at kunne fremprovokere diabetes 1, men de er ikke den underliggende årsag til det.

Kejsersnit og tarmflora 

Antibiotika er en vigtig og nogen gange livsvigtig behandling af mange bakterielle infektioner. Men anvendelse af antibiotika kan også have utilsigtede sygdomsfremmende bivirkninger gennem påvirkning af tarmfloraen.

Danske forskere offentliggjorde i 2016 resultaterne af en undersøgelse af, om der er et sammenfald mellem anvendelse af bredspektret antibiotika i barnets første to leveår og udvikling af type 1-diabetes i barneårene. Studiet konkluderer, at der er en forhøjet risiko for at udvikle type 1-diabetes, men kun hvis barnet er blevet forløst ved kejsersnit [1].

I 2008 konkluderede en meta-analyse, at børn forløst ved kejsersnit har en 20 % forøget risiko for at udvikle type 1-diabetes i forhold til børn forløst ved vaginal fødsel[2].

Tilsammen understøtter fundene fra studierne den hypotese, at tarmfloraen spiller en rolle i bl.a. udvikling af type 1-diabetes.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes