MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Behandling

Behandling

Diabetes 1 kan endnu ikke helbredes. Men med omhyggelig og korrekt behandling samt egenomsorg kan du leve et godt og langt liv med diabetes. Hvis du holder dit blodsukker på et lavt og stabilt niveau, nedsætter du risikoen på kort sigt for insulinchok og på lang sigt for at udvikle følgesygdomme.

Læs mere om behandling

Insulin

Insulin er et livsnødvendigt hormon, der hjælper med at omsætte den mad, du spiser, til energi i kroppen. Hos mennesker uden diabetes er det bugspytkirtlen, der udskiller insulin. Det gør den, når dit blodsukker stiger – altså når du spiser og drikker. 

Når vi spiser og fordøjer maden, bliver kulhydraterne omdannet til sukker (glukose). Sukker er et nødvendigt brændstof for cellerne og er med til at give os energi. Det er insulinen, som sørger for, at sukkerstofferne kommer fra blodbanen og ind i vævene. Hvis insulinen ikke er til stede, kan sukkerstofferne ikke komme ind i cellerne. Sukkerstoffet bliver derfor i dit blod, dit blodsukker bliver derfor alt for højt, og du får det dårligt.

Insulinbehandling

Når du har diabetes 1, skal du tilføre din krop insulin flere gange dagligt. Dit behov for insulin varierer, alt efter hvilken mad du spiser og hvor fysisk aktiv, du er. Det er derfor vigtigt, at du måler dit blodsukker flere gange dagligt for at være sikker på, at du tager den rigtige dosis insulin.

Det kan være vanskeligt at opnå et blodsukker tæt på det normale. Derfor skal processen foregå i et tæt samarbejde mellem dig og din behandler. For at opnå god balance i dit blodsukkeret, skal du måle dit blodsukker flere gange om dagen og justere doseringen af insulin ift. de målte værdier.

Læs mere om det vigtige insulin

Værktøjer til at styre din diabetes

Diabetesforeningen har fokus på behandlingskvalitet og har udviklet forskellige redskaber, der kan hjælpe dig til at styre din diabetes.

Læs mere om redskaber, som kan hjælpe dig i hverdagen med diabetes

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes