BLIV MEDLEM

Senior med diabetes 1

Er du ældre med type 1-diabetes? Så skal du have et lidt andet fokus end dengang, du var 20 og 40 år.

Senior par i strandstole med havudsigt ses bagfra
Risikoen for forskellige følgesygdomme kan ændre sig, når du bliver ældre. Foto: Hans Erik Kratholm Rasmussen

1. Målet for dit langtidsblodsukker kan måske sænkes

Jo længere tid du har haft diabetes, jo sværere bliver det at mærke de lave blodsukre. Derfor kan et lavt langtidsblodsukker for nogle udgøre en fare og dermed gøre mere skade end gavn.

Det kan være, det ikke længere er nødvendigt at forsøge at sænke dit langtidsblodsukker (HbA1c) til et normalt niveau, da det øger risikoen for lavt blodsukker. Måske kan du derfor sænke målet for langtidsblodsukkeret og forsøge at ligge på 8,5 pct. frem for 7 i langtidsprøven (hhv. 69 og 53 mmol/mol).

Tal med din læge om din individuelle risiko for følgesygdomme. Der skal være en rimelig balance mellem risikoen for at få lavt blodsukker og risikoen for følgesygdomme.

2. Du skal ikke bekymre dig om nyreproblemer

Hvis du har haft diabetes i mere end 25 år, behøver du ikke bekymre dig særlig meget om at få alvorlige nyrekomplikationer. Risikoen for nyresygdom er nemlig størst mellem 10-25 års diabetesvarighed - og stærkt faldende herefter.

3. Hold øje med blodtrykket

Du bliver livet igennem ved med at have en øget risiko for hjerte-kar-sygdom. Husk derfor at gå til kontrol hos lægen hver tredje måned for at få tjekket dit blodtryk og én gang om året for at få tjekket dit kolesteroltal. Derudover bør du lade være med at ryge.

4. Fødderne er vigtigere end nogensinde

Husk at gå til kontrol med dine fødder mindst én gang årligt for at forebygge alvorlige fodsår og amputationer. Jo ældre vi bliver, jo dårligere bliver vores blodomløb, og jo tyndere bliver vores hud.

5. Bliv ikke for tynd

Har du god appetit, skal du fortsat følge de officielle kostråd. Hvis du ikke har så meget appetit, er det ekstra vigtigt, at maden er rig på sunde fedtstoffer som for eksempel mandler, nødder, fed fisk eller avocado.

Behovet for vitaminer og mineraler er uændret, når du bliver ældre. Lige bortset fra D-vitamin, hvor ældre har et øget behov sammenlignet med andre aldersgrupper. Er du over 75 år, lyder de nyeste anbefalinger, at du skal have 20 mikrogram om dagen. Er du under 75 år, lyder anbefalingen på 10 mikrogram.

Hvis du ikke spiser så meget, kan det være gavnligt at tage en vitamin-mineral-tablet hver dag.

Du skal være opmærksom på, om du går og taber dig. Et vægttab kan betyde fald i muskelmasse og styrke og dermed en dårligere funktionsevne. Ved pludseligt vægttab skal du kontakte din læge, og det kan være nødvendigt at få helt individuelle kostråd fra en klinisk diætist - som måske vil afvige fra de råd, du hidtil har fulgt i forbindelse med din diabetes.


 

Kilde: Type 1-diabetes │ Vejledning

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes