BLIV MEDLEM

Hvad er åreforkalkning?

Åreforkalkning er forsnævring af blodårerne. En forsnævring, som sker i os alle og som begynder allerede omkring 20-års alderen.

Udvikling af åreforkalkning
Udvikling af åreforkalkning i blodårerne over tid, som kan ende med en trombe (størknet blod, blå)

Risikofaktorer

Her er en række risikofaktorer, som øger risikoen for åreforkalkning og hjerte-kar-sygdomme hos mennesker med diabetes:

  • Forhøjet langtidsblodsukker
  • Overvægt
  • Rygning
  • Forhøjet blodtryk
  • Forhøjet kolesterol
  • For lidt motion
  • Fed mad
  • Gener
  • Køn - mænd rammes tidligere end kvinder
  • Alder - jo ældre du er, jo længere tid er kroppen udsat for slid. 

Forsnævringen er en kronisk fremadskridende slitage af kroppens pulsårer – de blodårer, som transporterer frisk blod fra hjertet og ud til kroppens organer.

Når vi skriver "forsnævring" i stedet for "forkalkning", er det, fordi ordet ”forkalkning” er misvisende.

Reelt set er det fedt, især i form af LDL-kolesterol, som trænger ind i karvæggen. Her hober det sig op, og starter en slags betændelsesproces, som fører til, at væggen i karret bliver tykkere af fedt og arvæv – og altså forsnævrer blodkarret. Når diameteren i blodkarret bliver mindre, kommer der mindre blod igennem end tidligere.

Senere aflejres også kalk i karvæggen, som gør karrene stive og uelastiske. Men det er LDL-kolesterolet, der er den egentlige synder.

Læs mere: Hjerte-kar-sygdomme og symptomer

Alt efter hvilke blodkar, der er forsnævrede, får det forskellig betydning for kroppen. Man skelner især mellem to forskellige typer blodkar, når det er skader forårsaget af diabetes: De små blodkar og de store blodkar.

De små blodkar

De små blodkar sidder i øjne og nyrer og til dels i nerverne. Disse blodkar er ret følsomme for forhøjet blodsukker, og her er et blodsukker i normalområdet meget effektivt for at forebygge skader.

De store blodkar

De store blodkar er for eksempel hjertets kranspulsårer, pulsårerne på siden af halsen, som leder blod til hjernen og hovedpulsåren i kroppen, som fortsætter ned i begge ben. Forhøjet blodsukker påvirker ikke disse store blodkar helt så meget som de små blodkar, men det har stadig en effekt at regulere blodsukkeret.

Åreforkalkning i kranspulsårerne påvirker hjertets blodforsyning. Hjertet får ikke den næring og ilt, det har brug for, og får sværere ved at pumpe blod rundt i kroppen. Udvikler forsnævringen sig yderligere, så åren lukker sig helt, opstår der en blodprop i hjertet.

Forhøjet blodtryk, kolesterol, overvægt og diabetes er de risikofaktorer, som øger risikoen for skader i de store blodkar.

Gode råd til at passe godt på dit hjerte

Få vores bedste råd til, hvordan du passer godt på dit hjerte - hver dag.
Få gode råd til at passe på dit hjerte

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes