MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Jeg kan have rigtig meget lyst til sex - men så er der bare tørke dernede...

27-årige Tina Lassen er en af de mange unge kvinder med type 1-diabetes, der har ondt i sexlivet. Når det ikke lige fungerer, så udskyder hun og kæresten sex – eller dropper det helt. “Diabetes gør bare mærkelige ting ved min krop”, siger Tina.

Foto: Claus Bjørn Larsen

Det er en dejlig lun og sommerlig eftermiddag ude på landet i den lille landsby Egebjerg i Odsherred i Nordvestsjælland. Her er marker, fred og ro – og store parcelhushaver. I en af dem tumler Tina Lassen og kæresten Kasper Algren Pedersen. Fotografen får dem til at lægge sig i græsset og spille lidt op til hinanden. Det er jo trods alt sex, artiklen skal handle om.

- Jeg synes jo ikke, problemet er så stort. Det rører mig
altså ikke, siger Kasper.

- Kasper er så sød, siger Tina, der arbejder som økonomiassistent
i Holbæk Kommune.

- Han har altid været mere voksen end de fleste andre fyre på samme alder, han er rar og afslappet og næsten altid glad. Når jeg stresser, tager han det stille og roligt.

De er begge to 27 år og har kendt hinanden i fem år. For tre år siden købte de det gule 70'er-hus i Egebjerg, hvor Kasper er vokset op. Lige nu er væggene i stuen helt rå, og møblerne står lidt hulter til bulter, for det unge par er ved at renovere huset – og så er det jo heldigt, at Kasper er selvstændig tømrer.

- Hvis jeg ikke kan dyrke sex, så spørger Kasper som regel, om jeg lige vil have en halv time, inden vi fortsætter. Så går han ud og hamrer et søm i væggen imens, siger Tina.

En dårlig undskyldning

Første gang Tina opdagede, at noget var galt, var, da hun og Kasper havde været kærester i et halvt års tid.

- Jeg havde rigtig meget lyst til sex, men der var bare fuldstændig tørke dernede. Jeg kunne ikke blive våd, uanset hvor meget vi prøvede. Jeg blev rigtig frustreret og prøvede senere at forklare, at det ikke var ham, men mig, der var noget galt med, og at det var min sukkersyge, der var skyld i det. Diabetes gør bare mærkelige ting ved min krop. Tina syntes, det var en svær samtale.

- Det lød som en rigtig dårlig undskyldning, og jeg syntes også, det var lidt pinligt. Det var altså ikke sjovt. Kasper troede da heller ikke i første omgang, at Tina overhovedet havde haft lyst til sex.

- Jeg tænkte, at det med sukkersygen var en undskyldning, hun brugte i stedet for ondt i hovedet.

I dag ved Kasper bedre.

- Vi har jo oplevet det flere gange – også når det er Tina, der lægger op til sex, og så skulle det jo være mærkeligt, hvis hun pludselig ikke havde lyst alligevel. Det er ærgerligt, at det er sådan, men jeg kan da sagtens leve med det. Det ødelægger ikke noget i vores forhold. Nogle gange venter vi – eller også lægger vi os bare til at sove i stedet for!

Foto: Claus Bjørn Larsen

Unge er hårdt ramt

Tina vidste, at højt blodsukker kan give problemer. Det havde en diabetessygeplejerske på børneambulatoriet på Holbæk Sygehus i sin tid fortalt hende.

- Hun sagde det nærmest i en sidebemærkning til mig engang, hvor vi talte om, at jeg havde været i byen og været meget fuld. Jeg var vel 17 år og totalt ligeglad med mit blodsukker dengang. Jeg skulle bare have det sjovt. Så sagde hun, at jeg skulle huske, at det også kunne få betydning for mit sexliv, hvis jeg var ligeglad med blodsukkeret. Hun sagde kort og godt: Hvis man har for højt blodsukker, kan fyrene få svært ved at få rejsning og pigerne kan få problemer med at blive våde.

- Det er faktisk et kæmpe problem, hvis man er ung og gerne vil have en med hjem, når man er i byen, siger Tina.

Tina er en af de kun 21 kvinder under 30 år, der har deltaget i Diabetesforeningens undersøgelse. Seks af dem – altså næsten en tredjedel – oplyser ligesom Tina, at de har seksuelle problemer på grund af diabetes. Tina har deltaget som ung medhjælper på et af Diabetesforeningens børnefamiliekurser på et tidspunkt og har fortalt forældre til børn med diabetes om de problemer, der kan være, når man skal dyrke sex og har diabetes.

Foto: Claus Bjørn Larsen

- Jeg synes, forældre skal tale med deres børn om det her, når de får en vis alder. Hvis jeg selv havde været klar over den sammenhæng i en tidligere alder, havde det måske betydet, at jeg havde taget min sukkersyge lidt mere alvorligt, end jeg gjorde dengang. Jeg fik diabetes, da jeg var syv, og som teenager svingede mit blodsukker rask væk fra 3 til 33 hver dag. Jeg strøg af sted med langtidsprøver på 14 – og var fuldstændig ligeglad.

I dag er der styr på blodsukkeret, men Tina ærgrer sig over, at hun synes, at hun med et bedre blodsukker mere tydeligt mærker, når blodsukkeret enten er for højt eller lavt. Også når det gælder sex.

- Mit blodsukker skal helst ligge over 4 og under 15, så er jeg funktionsdygtig!
- Nej, det er faktisk ikke sjovt. Jeg har forbandet det væk så mange gange, og jeg er så irriteret over, at min sukkersyge også skal have indflydelse på den del af mit liv.

Kan gøre ondt

Den halve time, hvor Kasper lige hamrer et søm i, bruger Tina på at få et for højt blodsukker ned med ekstra insulin eller på at få et for lavt blodsukker op.

- Hvis blodsukkeret bliver nogenlunde normalt, kan jeg blive våd. Ellers kan man jo også bruge noget glidecreme. Det skal jo ikke gøre ondt, og jeg kan få rifter, hvis jeg ikke er våd nok.

- Jeg tror heldigvis ikke, at det her hæmmer os i vores sexliv på nogen måde. Men det rammer mig rigtig hårdt følelsesmæssigt, hvis jeg ikke kan tilfredsstille Kasper.

Af Helen H. Heidemann, journalist i Diabetesforeningen. Artiklen er fra medlemsbladet september 2014. 

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes