BLIV MEDLEM

Karsten cyklede sig fra tyk til slanketræner

Spinning

Foto: Bjarke Ørsted

Vægten stod på 130 kilo, da Karsten Themsen, der har type 1-diabetes, sagde stop. Efter omkring 1.000 timers træning og en ændring af madvanerne er det nu en 50 kilo lettere Karsten Themsen, der sætter tempoet som træner for slankeholdet i det fitnesscenter, hvor han selv kom i gang.

Af Michael Korsbæk, journalist hos Diabetesforeningen.
Artiklen er fra medlemsbladet februar 2013.

Karsten Themsen har sit eget firma, der leverer sundhedsydelser som førstehjælpsudstyr, førstehjælpskurser og hjertestartere. For lidt over et år siden følte den 36-årige type 1-diabetiker dog, at det var tæt på en morbid joke at sælge netop hjertestartere: Med en krop på 130 kilo til at tynge helbredet følte Karsten Themsen nemlig, at han selv hurtigt kunne få brug for sit produkt:

- Der er nok en del af mine kunder, der har grinet, når jeg kom for at sælge hjertestartere og var så stor, som jeg var. Jeg var jo selv i højeste risiko for at få hjerteproblemer på grund af overvægten, fortæller han.

I dag er det en 50 kilo lettere Karsten Themsen, der træder ind hos kunderne. Den hårde kamp for at genvinde helbredet og smide de mange overflødige kilo kostede ham svømmebassiner af sved i fitnesscentrets lokaler og en total omlægning af kosten. Men det var først i forbindelse med et nært familiemedlems død i 2011, at Karsten Themsen sagde stop.

Et godt liv som morfars

Da hans morfar tilbragte sin sidste tid på et hospice, kom Karsten Themsen til at tænke:

- Hvis man kunne vælge, så var det sådan et liv som hans, man ville vælge, forklarer Karsten Themsen om morfarens 88-årige liv.

Han var ved godt helbred i de 87 af årene, og det fik Karsten Themsen til at tage en beslutning: Han ville også have et godt helbred i mange år fremover, og det krævede en markant omlægning af livsstilen og tab af et betragteligt antal overflødige kilo:

- En måned før min morfar døde, begyndte jeg at træne, forklarer Karsten Themsen:

- Jeg havde i ti år ikke taget mig nok af min diabetes. Jeg spiste for meget, tog for lidt insulin og var meget god til at spise noget usundt, når mit blodsukker blev lavt. Kombineret med travlhed på arbejde og studie og for lidt motion endte jeg altså på 130 kilo, fortæller Karsten Themsen.

Alt for tung og i så dårlig form, at han efter eget udsagn knapt kunne løbe efter bussen, satte han sig op på motionscyklen til sin første spinningtime som en del af et slankehold. Spinning foregår på et hold, hvor deltagerne sidder på hver sin kondicykel, mens en instruktør sætter tempoet.

- På grund af min vægt, kunne jeg under ingen omstændigheder holde til at løbe, så derfor valgte jeg spinning. Samtidig var det trygt, fordi jeg kunne måle mit blodsukker undervejs og selv tilpasse hastighed og modstand på cyklen. Da jeg havde været der én gang, vidste jeg, at det var det, jeg skulle, fortæller Karsten Themsen.

Bidt af træning

Han blev simpelthen bidt af den hårde holdtræning på motionscyklen og gik for alvor i gang: Med et fitnesscenter lige om hjørnet fra både bolig og kontor, steg antallet af træningstimer hurtigt.

- Jeg fandt ud af, at det blev sjovere og sjovere, og så tog pokker ved mig. Først begyndte jeg at træne to timer ad gangen i stedet for én fem gange om ugen, og i løbet af et par måneder var jeg oppe på 15 timer om ugen, fortæller han.

Som selvstændig var det nemmere for ham at indrette dagen med træning, så det var typisk en time om morgenen og to timer om eftermiddagen, der blev arbejdet i fitnesscentret.

- Trænerne dernede begyndte da også at drille mig med, at jeg lige så godt kunne få en madras sat op, så jeg ikke behøvede at tage hjem.

Men den hårde træning gjorde, at Karsten Themsen indtog mere sukker, end godt var: Typisk en liter æblejuice og et par bananer under en to-times spinningtræning for at holde blodsukkeret oppe. Det gjorde det svært at tabe sig så hurtigt som planlagt. Selv om han egentlig kun havde sat sig et beskedent mål om at tabe sig to-tre kilo om måneden, gik det alligevel for langsomt, syntes han.

Spinning -2

Det er ikke kun formen og vægten, der har fået det bedre. Karsten lider heller ikke længere af søvnapnø, efter han har tabt sig 50 kg.
Foto: Bjarke Ørsted

Farvel til pizza

Til en familiefødselsdag på en pizzarestaurant tog han en beslutning:

- Jeg sad og kiggede på den pizza, jeg normalt ville have spist, og kom til at tænke på, at jeg skulle forbrænde 11.000 kalorier for at tabe et kilo. Jeg kunne knokle lige så meget, jeg ville, men jeg ville aldrig tabe mig, hvis ikke jeg fik kosten med, fortæller han.

Med hjælp fra diætisten på Steno Diabetes Center, hvor han er tilknyttet,fik han fokus på kosten med masser af grøntsager. Efter hver træning, hvor kroppens depoter var tømt, stillede Karsten Themsen nu sulten i råkost. Kiloene begyndte at rasle af, og blodsukkeret blev langt mere stabilt, selv om han kun drak en smule juice og spiste en enkelt banan under træning.

Som type 1-diabetiker kommer Karsten Themsen aldrig af med insulinen, men hans behov er faldet markant i trit med, at vægten droppede fra 130 til 82 kilo. I dag tager han således kun en fjerdedel af den insulindosis, han tidligere behøvede, og langtidsblodsukkeret er på vej ned under otte procent.

Samtidig lider den meget lettere Karsten Themsen ikke længere af søvnapnø, og det er mere end et år siden, han har skullet smøre fødderne ind i fugtighedscreme for at undgå udtørring og sår.

Tilbage til slankeholdet

Nu er Karsten Themsen blevet en del af arbejdet med at hjælpe andre til at tabe sig. I slutningen af 2012 begyndte han som instruktør på slankeholdet i fitness.dk i Ørestaden i København; det samme hold, hvor han selv i sin tid indledte sin massive livsstilsændring.

- Jeg glædede mig vildt til den første time, fordi jeg følte, at jeg kunne give noget videre, og jeg håber, jeg kan bidrage til, at andre får lige så meget ud af det, som jeg har fået, fortæller Karsten Themsen.

Til den første time som instruktør på slankeholdet havde han sit gamle buskort med, så deltagerne kunne se beviset på, at han vidste hvad han talte om. Billedet på kortet viser nemlig den gamle, 50 kilo tungere Karsten Themsen, som ikke var i stand til at løbe efter bussen.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes