BLIV MEDLEM

"Svømning giver mig luft"

Foto: Hanne Loop

44-årige Claus Lyngby Petersen lader op i en hektisk hverdag ved at svømme flere timer og mange kilometer hver uge. Samtidig er det blevet en konkurrence med ham selv om, hvor mange kilometer han egentlig kan svømme i træk. Foreløbig er han nået op på 16 kilometer – og det er slet ikke så svært, synes han, selv om han har diabetes 1 og bruger insulinpumpe.

Af Helen H. Heidemann, journalist hos Diabetesforeningen.
Artiklen er fra medlemsbladet maj 2013.

Claus kaster sig hjemmevant ud i vandet i svømmehallen i Vordingborg. Forinden har han hilst gemytligt på bademesteren. De kender hinanden særdeles godt. Dels fordi Claus kommer tre gange om ugen og svømmer et par timer hver gang; dels fordi Claus har sit eget skab, hvor han har et lager af hurtige kulhydrater som druesukker og juice.

Den 44-årige udviklingskonsulent, der er uddannet agronom, har diabetes 1 og kan slet ikke undvære sine mange svømmeture i den gamle svømmehal. De skarpe lysstofrør i loftet betyder ingenting, når han er i vandet, hvor han svømmer mellem tre og fire kilometer hver gang.

Til ære for fotografen svømmer han lidt butterfly, for det gør sig bedst på billeder. Ellers står den mest på crawl.

- Folk tror, det er superkedeligt at padle sådan frem og tilbage, men jeg får et mentalt overskud af det. Jeg får vendt rigtig mange tanker, når jeg svømmer. Man kan ikke tale med nogen undervejs – der er kun tankerne, man kan hive fat i. Jeg får puslespillet lagt og overvejet nogle ting. For mig er svømning blevet et pusterum, hvor jeg kan filosofere over en masse ting. Jeg får luft og finder overskud.

Det er ikke svært at være mange timer i vandet, selv om han har diabetes og bruger pumpe, synes han.

- Jeg har aldrig oplevet at få så lavt blodsukker under eller efter svømningen, at jeg har fået det dårligt. Jeg kan mærke i vandet, hvis jeg begynder at få lavt blodsukker og så er det jo bare med at komme op til bassinkanten og få nogle kulhydrater.

Sådan gør Claus, når han svømmer

Billede mangler

Har man insulinpumpe, kan man højst undvære basalinsulin fra pumpen i tre timer. Går der længere tid, risikerer man syreforgiftning. Diabetessygeplejerske Merete Meldgaard, Hvidovre Hospital, har hjulpet Claus med at finde ud af, hvordan han skal bruge insulinpumpen, når han svømmer i mange timer.

Her er, hvad han gør:

  • Han måler blodsukkeret, inden han tager insulinpumpen af og går i vandet.
  • Skal han svømme fire kilometer, spiser han forinden mellem 20 og 30 gram kulhydrater i form af for eksempel dadler og bananer uden at justere med insulin.
  • Efter to timer uden pumpe går Claus op af bassinet, måler blodsukker og tager insulin for at erstatte noget af den basalrate-insulin han ikke har fået de sidste timer.
  • Han spiser derefter nogle kulhydrater, så han ikke får for lavt blodsukker – men uden at tage insulin for det, han spiser.
  • Efter svømning sætter han pumpens basalrate af insulin ned på 80-90 procent i min. seks timer. Frem til kl. 10 den følgende formiddag kan han risikere lavt blodsukker, så han plejer at spise frugt om formiddagen uden at tage insulin. Alternativt fortsætter han nogle timer den følgende dag med nedsat basalrate.

Stressende hverdag

Claus Lyngby Petersen svømmede som dreng, men genoptog først for fem år siden svømningen efter mange års pause.

- Jeg synes, jeg har en stressende hverdag, og jeg indså, jeg måtte få sat motion i system for at kunne kapere dagligdagen. Det var hårdt i begyndelsen, hvor det kun blev til brystsvømning, men langsomt kom jeg i god form og kunne også begynde at få teknikken til igen at svømme crawl, der er min favoritdisciplin.

I takt med, at Claus svømmede mere og mere, meldte spørgsmålet sig: Hvor langt kan man egentlig svømme? Han meldte sig til konkurrencen Danmark Svøm Langt og svømmede sidste år 16 kilometer på seks timer. På Danmark Svøm Langt-dagen den 1. søndag i oktober stiller landets svømmeklubber med så mange svømmere som muligt, der hver især svømmer så langt, som de overhovedet kan.

Hvordan kan man det med insulinpumpe?

- Når jeg svømmer så lang tid, holder jeg typisk pause efter to timer for at tjekke blodsukker, tage insulin og få noget at spise. Jeg er altså oppe af bassinet tre til fire gange. I år vil jeg prøve at komme op på at svømme 20 kilometer. Det kan jeg ikke nå på seks timer, men måske på syv, så jeg vil starte en time før de andre. Du kan sige, det er pjattet, men det må prøves!

Claus har en insulinpumpe af mærket Medtronic. Den kan man ikke svømme med. Det kan man til gengæld med insulinpumpen af mærket Animas, som dog ikke er særlig udbredt herhjemme.

Læs mere om svømning på Dansk Svømmeunions hjemmeside

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes