MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Før, under og efter fysisk aktivitet


Før planlagt fysisk aktivitet:

 • Hvis dit blodsukker er under 6 mmol/l - spis noget før du går i gang med at træne.
 • Hvis dit blodsukker ligger mellem 6-15 mmol/l - gå i gang med din træning.
 • Hvis dit blodsukker er over 15 mmol/l - mål om der er ketonstoffer i urin eller blod.

  Hvis du har forhøjet ketonstoffer i kroppen, skal du udsætte aktiviteten, da du mangler insulin. Tag ekstra insulin og undlad fysisk aktivitet i 2-3 timer, til dit blodsukker er faldet.

  Hvis du føler dig ok og ikke har forhøjede ketonstoffer i kroppen, kan du begynde den fysiske aktivitet.

OBS
Motion kan aldrig erstatte insulin. Det er kun insulin, som kan sørge for at sukkerstofferne kommer fra blodbanen ind i vævene. Hvis insulinen ikke er til stede, kan sukkerstofferne ikke komme ind i cellerne. Sukkerstoffet bliver derfor i dit blod, dit blodsukker bliver alt for højt, og du får det dårligt. 

Under fysisk aktivitet

Beslutter du at gå en længere tur eller deltage i motion af længere varighed – uden at du har planlagt det, kan du tage ekstra kulhydrater (under og efter), for at undgå et for lavt blodsukker.

Generelle tips

Det kan være nemmere at få det til at fungere med regelmæssig aktivitet på samme tid af dagen end med meget motion en enkelt dag.

Noter såvel dine fysiske aktiviteter, dine blodsukkermålinger og de justeringer, som du foretager i insulindosis og mad og drikke. Hermed kan du få et overblik over, hvordan din krop reagerer, og hvad der virker bedst for dig, indtil du lærer din krop at kende.

Hvis du er fysisk aktiv i længere tid end 30 minutter, kan du spise nogle hurtige kulhydrater hver 30-45 minut under træningen og lige efter. 

Efter aktiviteten

Mål dit blodsukker, efter du har været aktiv. Dit blodsukker vil givetvis falde, men du kan også opleve, at du måler et højere blodsukker, end før du gik i gang. Dette kan skyldes forhøjede niveauer af stresshormoner, eller at der er tegn på insulinmangel. 

 • Er dit blodsukker under 6 mmol/l, spis eller drik ekstra kulhydrater.
 • Hvis du har dyrket hård fysisk aktivitet, kan du med fordel indtage kulhydrater og protein lige efter træning for at fylde dine sukkerdepoter op.

  Opbygning af din muskelmasse er særlig stor lige efter hård træning, og det vil derfor være godt at spise/drikke noget med protein i. F.eks. fuldkornsrugbrød med mager ost/pålæg, æg, mælk eller syrnet mælkeprodukt med müesli.
 • Spis også et måltid et par timer efter aktiviteten. Din insulindosis kan evt. nedsættes.

Forslag Til Kulhydratbehov

Om aftenen

Er du fysisk aktiv om eftermiddagen eller om aftenen, er det vigtigt, at du måler dit blodsukker, inden du går i seng. Hvis dit blodsukker er under 7-8 mmol/l skal du spise ekstra kulhydrater eller nedsætte basalinsulin. 

Hvad svarer 10 g kulhydrat til?

 • ½ banan
 •  1 lille pakke rosiner
 • 2-3 klementiner
 • 3-4 tørrede abrikoser
 • 1 stk. frisk frugt, f.eks. æble, pære, fersken eller appelsin
 • 1 dl frugtjuice
 • 2/3 tørret frugtstang f.eks. figenstang
 • 3 stk. dextro druesukker

Vær opmærksom på, at dit blodsukker kan falde i op til 24 timer efter, at du har afsluttet motionen.

Det største fald ses som regel 8-10 timer efter. Efter afsluttet fysisk aktivitet med moderat til høj intensitet er musklernes insulinfølsomhed øget. Det betyder, at du har risiko for lave blodsukre om natten. Det kan derfor være en god idé med en ekstra portion natmad. Ved mistanke om natlig lave blodsukre kan du med fordel måle dit blodsukker midt på natten. 

Ændring af insulindoser før og efter fysisk aktivitet

Grundreglen ved fysisk aktivitet er, at du har behov for mindre insulin end normalt. Der kan ikke gives nogen faste retningslinjer på, hvor meget du skal justere dit insulinindtag, da det afhænger af en række faktorer og ofte er meget individuelt fra person til person. 

I begyndelsen skal du derfor prøve dig frem og måle dit blodsukker og herigennem opbygge erfaring med behovet for reduktion af insulin. Tal også med din behandler om dette. 

Hvis du bruger insulinpumpe

Træner du uden pumpe i længere tid end 90 minutter, skal du tilføre bolusdoser (med pumpe eller pen) svarende til ca. 50 % af den manglende basaldosis én gang i timen.

Gode råd, når du bruger insulinpumpe

 • Planlægger du flere dages intensiv træning, skal du overveje at mindske basaldosis i disse døgn.
 • Gennemfører du motion, som er hårdere, end du plejer, er der risiko for, at dit blodsukker falder yderligere i helt op til et døgn efter aktiviteten (f.eks. om natten efter træningen).

  Nedsæt i så fald basaldosis midlertidigt og fyld depoterne op med kulhydrater efter aktiviteten. Det kan være nødvendigt at måle blodsukker i løbet af natten.
 • Tal med dine behandlere.

Du kan højest undvære basalinsulin fra pumpen i tre timer, da du ellers risikerer syreforgiftning. Beholder du pumpen på under fysisk aktivitet, så sænk basaldosis midlertidigt 20-40 % to timer før træning. Behold den nedsatte dosis, indtil træningen er afsluttet og forlæng yderligere efter behov. 

Følgesygdomme og fysisk aktivitet

Har du forhøjet blodtryk, diabetisk nyresygdom eller svær øjensygdom, bør du undgå voldsomme anstrengelser som f.eks. tung styrketræning, da det giver stigning i blodtrykket. Herved risiker du bl.a. blødning i øjnene. Snak med din behandler om, hvad du kan gøre. 

Har du en nervesygdom, der har medført nedsat følesans på fødderne eller dårligt kredsløb i benene, skal du være omhyggelig med valg af fodtøj og strømper, så der ikke opstår sår eller vabler. 

Hvis du har fået en vabel eller et sår på fødderne, skal du undgå fysisk aktivitet, der er vægtbærende og derfor belaster fødderne, som f.eks. løb, badminton og fodbold (indtil vablen eller såret er væk).

Har du en hjertesygdom, bør du konsultere din behandler, før du starter på at være mere fysisk aktiv end normalt. 

Læs mere om følgesygdomme

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes