MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Kom godt i gang med løb

Har du ikke tidligere løbetrænet eller dyrket fysisk aktivitet, er det vigtigt, at du starter stille ud. Presser du dig selv for hårdt de første gange, skal der mere vilje til at komme ud på næste løbetur. At komme i form tager tid. Det vigtigste er, at din løbetræning ikke bliver en negativ oplevelse. Det vil nemlig nedsætte din motivation, dit humør og den gode vane, som du lige har påbegyndt.

Start med korte ture

En god start på din træning er at løbe mindre ture og gerne i intervaller, der veksler mellem løb og gang. Starter du fra bunden, kan du f.eks. begynde med at gå i fire minutter og så skifte til løb i et ½ minut. Det vigtigste er, at du føler dig frem.

Bliver du hurtig forpustet, så sæt farten ned eller gå, til du føler, at din vejrtrækning er faldet, og du er klar til at løbe lidt igen. På den anden side må det heller ikke være for let for dig. Føler du, at du sagtens kan løbe mere end et ½ minut, så løb til du ikke kan mere, og gå så lidt igen.

Juster intensiteten efter dit niveau

Intensiteten af din løbetræning skal dog være på et vist niveau, før den har en positiv effekt på din kondition. At lytte til dit åndedræt kan fortælle dig, hvilken intensitet du løber med og derved, om du løber for hurtigt eller langsomt.

Kan du snakke ubesværet uden at blive afbrudt af din vejrtrækningen, er intensiteten for lav. Er du slet ikke i stand til at snakke, er intensiteten for høj. Brug denne tommelfingerregel, når du træner og find et sted midtimellem.

Varighed og intensitet i din løbetræning hænger sammen. Løber du med en relativ lav intensitet, er det nødvendigt at træne længere tid for at opnå den samme fremgang i konditionen, som hvis du træner med høj intensitet. Ønsker du at forbedre din kondition, og tiden er knap, skal du sætte intensiteten op.

Fasthold motivationen

Når du først er kommet i gang med at løbetræne, er du allerede kommet langt. Det vigtigste i forbindelse med din løbetræning på dette tidspunkt er, at du holder motivationen kørende og bliver ved med at løbe. Husk på de ting, der fik dig i gang med at løbetræne, og skriv dem gerne ned.

Motiverende faktorer kan være at finde nye ruter, løbe i intervaller eller løbe din rute modsat i et andet tempo. Det handler om at finde variationer, der motiverer dig, så træningen ikke bliver kedelig og ensformig. At løbe med en god ven eller et familiemedlem kan også være en motivationsfaktor. Du kan endvidere indmelde dig i en løbeklub, som træner på faste ugentlige dage.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes