BLIV MEDLEM

Motionsfloorball

Motionsfloorball er sveddryppende nærkamp om en lille plasticbold med huller. Det er effektiv motion i uformelle ramme, hvor fællesskab, sjov og hygge er i centrum. Motionsfloorball er holdsport med høj puls, hvor du træner din kondition, koordination, styrke og balance. Er det mon noget for dig?Se filmen herover, hvor Einar tester motionsfloorball 

Fællesskabet som motivationsfaktor

Som andre holdspil skaber motionsfloorball en god ramme for socialt fællesskab omkring motion. Så hvis du finder motivation i at mødes med andre for at komme i gang og fortsætte med at holde dig aktiv, er motionsfloorball et godt valg.

Motionsfloorball adskiller sig fra traditionel floorball ved at foregå på mindre baner med færre spillere og uden fast målmand. Typisk spiller man 3 mod 3 eller 4 mod 4 afhængig af banens størrelse. En kamp varer 3-6 minutter og foregår mellem to mål.

En floorballkamp er delt op i intervaller med indlagte pauser. Pauserne giver spillerne mulighed for at lære hinanden bedre at kende og skaber en hyggelig stemning omkring spillet.

Læs mere om den dag, Einar testede motionsfloorball

Reglerne

Reglerne i motionsfloorball er få og simple. Det gælder om at score så mange mål som muligt i modstanderes mål, mens man holder sig til følgende retningslinjer:

1) Ingen slag på stav

2) Hold bladet på staven under hoftehøjde

3) Hold to hænder på staven ved nærkontakt

4) Ingen spilstop ved scoring eller andre anledninger

De simple spilleregler og det, at spillerne ingen faste pladser har, skaber et godt flow i spillet og en høj intensitet. Fokus er på bolden og målene og ikke på faste pladser og avancerede regler.

Hvor kan du spille motionsfloorball?

Foto: Claus Bjørn

Motionsfloorball foregår på mindre baner end traditionel floorball og kan foregå både udendørs og indendørs. En lille bane giver mulighed for flere boldberøringer og skaber et spil med høj intensitet, hvor du hele tiden er med og i gang.

I behøver ikke adgang til en stor hal for at kunne mødes og spille motionsfloorball. Spiller I 3 mod 3 er det optimalt med en bane på 10x20 meter. Det svarer til en almindelig gymnastiksal eller en lille basketballbane. Spiller I 4 mod 4 er eller flere, er det en god idé at øge banens størrelse, så den for eksempel er 15x30 meter.

Det er en god idé at tilpasse banens størrelse til antallet af spillere. Bliver den for lille er der risiko for klumpspil, bliver den for stor, skal spillerne løbe længere.

Har I adgang til en hal med en håndboldbane (20x40 meter) kan I dele banen op i to med bander og spille kampe på to baner samtidig.

Hvilket udstyr skal du bruge?

 • Floorballstave
 • Bolde
 • Mål: Klassiske floorballmål er hhv. 115x160 cm eller 90x120 cm
 • Tøj, du kan bevæge dig i
 • Sko, du kan løbe i

Fordele ved at spille motionsfloorball

Forskningen bag motionsfloorball viser, at spillet har god effekt på sundheden. Listen med fordele er lang:

 • Du forbedrer din kondition
 • Øger din muskelkraft
 • Øget insulinfølsomhed
 • Reduceret LDL-kolesterol
 • Reduceret mængde fedt i blodkarrene
 • Spillet er let at lære
 • Spillet har høj intensitet og udfordrer dermed fysikken
 • Spillet er sjovt og fungerer fint, selv når spillerne har forskelligt niveau
 • Mange boldberøringer og flere scoringer i en kamp
 • De indlagte pauser gør motionsfloorball til intervaltræning, der har vist sig særligt effektiv for personer med type 2-diabetes.
 • Den samlede tid med høj intensitet er større i motionsfloorball på grund af de indlagte pauser. Eksempelvis taber man lettere det farlige mavefedt ved høj intensitet sammenlignet med lav.  

Varm op og undgå skader

Der er høj grad af fysisk kontakt i motionsfloorball og derfor også stor risiko for skader. Derfor er det en god idé at varme op, før du spiller motionsfloorball, så du forebygger skader og gøre kroppen klar til spillet.

Varm dine led op ved at bevæge ankler, knæ, hofter, ryg og skuldre i roligt tempo
Aktiver din styrke og balance og få varme i de store muskelgrupper ved for eksempel at lave: Squats, lunges, armstrækninger og planke
Få gang teknik og koordination ved at lave små øvelser med stav og bold
Få til sidst pulsen op med stafetlege, korte, hurtige løb

Er du helt ny inden for motionsfloorball, er det en god idé at træne stille og roligt de første 2-4 uger og herefter bygge mere på. Det er bedre, at du træner to gange 15 minutter om ugen end én gang, hvor du spiller 30 minutter. Undgå dog at spille to dage i træk, da din krop skal have tid til at hvile og restituere. Spring træningen over, hvis du har mistanke om en begyndende skade.

Læs meget mere om motionsfloorball

Kilde: Boldspil for livet – spil sammen om sundhed og velvære, Peter Krustrup og Jens Bangsbo, Københavns Universitet, Center for holdspil og Sundhed, 2017.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes