MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Udstyr til stavgang

Valg af stave

De rette stave er alfa og omega i stavgang. En forkert længde eller ubrugelige model kan besværliggøre motionsformen. Du bør derfor anskaffe stave, som er bygget specielt til stavgang. Skistave er ikke det samme som stave til stavgang, da de er lavet til skiløb og ikke har noget med stavgang at gøre.

Du kan vælge mellem teleskopstave eller stave med en fast længde. Det bedste valg er umiddelbart stave med en fast længde, da de mest funktionelle. Stavene med fast længde har færre bevægelige dele, er lettere og giver bedre respons i dine afsæt. Vigtigst af alt er, at de er bedre balanceret og føles lettere at pendulere frem og tilbage med under din gang.

Alternativet er teleskopstave. Køb disse, hvis du skal have stavene med på rejser, hvor pladsen er afgørende for dit valg af stave. Skal du dele stavene med en anden, er teleskopstave også at foretrække.

Aluminium- eller kompositstave

Stavene laves i mange materialer. Mest brugt er aluminium- og kompositstave. Den primære forskel ligger i deres vægt og materialernes stivhed, samt deres evne til at absorbere stød.

Aluminiumsstave vejer mere end kompositstave og er ikke lige så stive. Den lave stavvægt gør dem behageligere at gå med, og de føles lettere at svinge frem og tilbage (penduleffekt) i forbindelse med gang.

Kompositstave giver en bedre stødabsorbering, som hjælper dig, hvis underlaget er hårdt, eller hvis du har problemer med hånd-, albue- eller skulderled.

Træner du ofte uanset underlag, kan det anbefales at købe kompositstave. Gør op med dig selv, hvor meget du vil spendere på dine nye stave. Bruger du dem kun i ny og næ, vil aluminiumsstave være et godt og billigt alternativ til de dyrere kompositstave.

Længden af stavene

Stavenes længde er afgørende for korrekt teknik og gode oplevelser i forbindelse med din træning. Den rette stavlængde er omkring 0,7 x din højde. Når du holder stavene i hænderne, kan du kontrollere den rette længde ved at se på albueleddet. Er dette 95 grader eller lidt over, har stavene den rette længde. Er du gangbesværet eller har skulderproblemer, bør du vælge en anelse kortere stave, så vinklen er lige over de 90 grader. Er vinklen under 90 grader er stavene for lange. Jo længere stavene er, des længere skridtlængde vil du skulle tage for at bruge dem rigtigt.

Nedenstående tabel giver en god indikation omkring, hvor lange stavene skal være.

Din højde målt i cm

Længde af stave målt i cm

200

135-140

190

130-140

180

125-135

170

120-130

160

110-120

150

105-115

Håndtag 

Håndtaget på stavene skal være funktionelle og have et godt ergonomisk design. Håndtaget skal være forsynet med en kile, så du kan justere stroppernes længde på handskerne. Håndtag laves i mange materialer, men plastik er det mest anvendte. De eksisterer dog også i kork, som giver dig en bedre isolering og komfort. Det bedste håndtag er det, som sidder godt om din hånd. Prøv dig frem.

Handsker og stropper

For du kan bruge dine stave optimalt, skal deres stropper have udformning som en handske. Det er altså altafgørende for en korrekt teknik, at stavene er udstyret med en god og behagelig handske. Bruger du stave med stropper, som du kender det fra skistave, bliver korrekt teknik ikke mulig. Komforten daler og det kan mærkes.

Pigge og gummifødder 

Kontrollér altid, om stavene har pigge og gummifødder, inden du anskaffer dem. Du bruger piggene på grus, skovbund, is eller andet glat underlag, mens gummifødderne er til asfalt og andre plane overflader.

Fodtøj

Dit fodtøj skal sidde godt og behageligt. Det skal have et godt greb og gerne en grov sål. Løbesko er gode, da de er stødabsorberende. Går du i meget bakket terræn, kan sko med en grov sål og bedre støtte i hælen anbefales.

Beklædning

Eftersom stavgang er en udendørsaktivitet, stiller dette ekstra krav til den rette beklædning. Du bør anskaffe dig træningstøj, hvis du ikke allerede har dette. Træningstøj giver dig større bevægelighed og komfort under din gang. Løbetøj er særdeles velegnet til stavgang, da det er ventilerende og samtidig tillader god bevægelighed. Er du i tvivl om fornuftig beklædning, så søg råd og vejledning i din lokal sports- eller løbebutik.

Læs mere om løbebeklædning

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes