BLIV MEDLEM

Einar tester motionsfloorball

70-årige Einar Eriksen fik pulsen op, da han en tidlig mandag morgen stillede til floorball på Vesterbro i København. Sammen med fem andre mænd i en moden alder oplevede Einar, der har type 2-diabetes, at floorball både er rigtig god træning og barnlig begejstring.Tekst af Morten Bruun.

Einar blokerer bolden og afleverer den fikst til Din Fazel. Han kigger op, finter Jens med et hoftevrid og sender elegant kuglen videre til Steen. Han undgår behændigt tacklingen fra Jens, før han kigger op og fyrer et hårdt, fladt skud afsted mod målet. Og her er Bashir chanceløs. Steen har scoret, og Einar – manden, der få sekunder forinden satte angrebet i scene – rækker i sand triumf en knyttet næve mod himlen.

Om testpersonen - Einar Eriksen

Billede mangler

Einar Eriksen, 70 år og type 2-diabetiker. Havde tidligere adresse i Aarhus sammen med sin kone, men parret har de seneste seks år boet på Østerbro i København, hvorfra han også driver sin arkitektvirksomhed. Er aktiv i Diabetesforeningen som instruktør i en motivationsgruppe.

Jaaaa. Nu er vi kun bagud med 7-1, jubler han.

Vi er i Enghaveparken på Vesterbro i København. Det er mandag formiddag, og på en asfaltbane omgivet af bander med farverig graffiti bliver der spillet floorball. Det er en rigtig herrekamp, vi er vidner til.

Fem af dem – Jens, Anders, Din Fazel, Steen, og Bashir – er tilknyttet Københavns Kommunes Center for Diabetes og spiller sammen to gange om ugen. Den sjette – Einar – er her for første gang, og er med, fordi han har sagt ja til at være floorballtester for Diabetes. Og han skjuler ikke, at han i den grad er debutant.

– Jeg aner intet om floorball, siger han, før han lunter ud på banen.

Team Einar rejste sig

Bortset fra Anders har alle spillerne passeret 60 år. Alle har type 2-diabetes. Og alle er klar over, at det derfor er ekstra vigtigt at motionere. Den faste skare har fået det afgørende skub af Center for Diabetes, hvor de sidste vinter deltog i indendørs boldspil. Floorball-idéen er deres egen. Henover foråret og sommeren har de mødtes hver mandag og torsdag, og derudover supplerer enkelte med ugentlige bordtenniskampe.

Denne dag starter de som altid med en omgang let opvarmning, hvor de dribler lidt med bolden og får gang i skudarmen, før den første kamp går i gang. Einar er på hold med Steen og Din Fazel. Mens Steen er den løbestærke type, der sætter tempo på sine talrige rush, optræder Din Fazel mere som en spilfordeler. Men han får – lige som alle de andre – også sved på panden, når han i det ene øjeblik skal afslutte et angreb og i det næste nå at forsvare sit eget mål.

Der spilles til 10 – og selv om Team Einar i begyndelsen er håbløst bagud, formår holdet alligevel at rejse sig og begrænse nederlaget til 10-8, før der laves nye hold.

Sådan kommer du i gang

  • Floorball er en begyndervenlig stavsport. Mange kender sportsgrenen (hockey) fra skolen – men det er også en sport, det er let at komme i gang med, hvis man er i en høj alder.
  • I København kan du spille gennem Center for Diabetes.
  • På floorball.dk kan du se, om der er en floorball-klub i nærheden af dig (og i øvrigt læse mere om floorball) og på diabetes.dk/saadan kan du læse om motionsfloorball.
  • Du kan også finde sammen med fem venner og begynde at spille for sjov på en udendørsbane som her.

Motion en daglig følgesvend

–  Da jeg var dreng, ville jeg gerne spille fodbold. Men jeg kommer fra en lidt aristokratisk familie, så det måtte jeg ikke for min mor, fordi hun kendte en, der var kommet til skade med knæet. Motion var slet ikke aktuelt, da jeg voksede op, fortæller Einar.

Sådan er det ikke længere. Motion har været en daglig følgesvend, lige siden han for 14 år siden gik til lægen og fik konstateret diabetes og fik at vide, at han måtte begynde at bevæge sig og lægge sine kostvaner om.

I løbet af tre måneder tabte han 30 kilo. Og han meldte sig hurtigt som motivationsgrupppeinstruktør i Diabetesforeningen – blandt andet fordi han på den måde “automatisk” kom til at røre sig.

– I dag er diabetes faktisk ikke et issue i min hverdag. Jeg får metformin, jeg er ret godt til at fornemme, om blodsukkeret er for højt eller lavt, og hver tredje måned bliver jeg kontrolleret af min læge, siger Einar.

Effekt: Floorball forbedrer dit kredsløb og kondition, øger styrken i armene og benene og også udholdenheden i benene.

Plus: Intervaltræning, hvor du udover at få pulsen op, bliver udfordret i din koordination og balance. En motionsform, der øger fællesskabsfølelsen og det sociale netværk. Kan spilles af alle og både ude og inde.

Minus: Vær opmærksom på hurtige vendinger og øget belastning af led. Start altid op med opvarmning.

Udstyr: Behageligt træningstøj, et par kondisko, en hockeystav og en plasticbold. Og så er det en god idé at medbringe eksempelvis druesukker og en flaske med vand. 

Kilde: Motionskonsulent i Diabetesforeningen, Kirsti Pedersen.

Einars blodsukker

Før: 7,4
Efter: 5,6

Træt i benene

Han er stadig instruktør i en motivationsgruppe, og siden han i 2011 flyttede til København med sin hustru, har han næsten hver dag cyklet mindst ti kilometer. Derudover spiller han også golf, og det kommer til udtryk i floorball-opgøret, hvor han i begyndelsen holder på staven, som om det var en golfkølle.

Det bliver korrigeret, og efter nogle flotte fejlafleveringer bliver Einar mere og mere fortrolig med både staven, den lette plasticbold og den indbyrdes tone. Debutanten råber både “for fanden” og “kom igen”.

– Det var drønskægt, og selv om mit hold tabte hver gang, gik det vist meget godt. Det var min assist, der førte til det bedste mål, griner Einar med barnlig begejstring, da han efter kampen tørrer sveden af panden og med tilfredshed noterer, at hans blodsukker er faldet fra 7,4 til 5,6:

– Det var højere end forventet før kampen. Til gengæld er det tilfredsstillende, at det er faldet med næsten to. Men jeg skal også love for, at jeg fik pulsen op. Jeg er træt i benene, men intensiteten var også overraskende høj. Somme tider gik det så stærkt, at jeg helt mistede koncentrationen og ikke kunne finde ud af, hvor bolden skulle hen. Men det er en fin motionsform, og det kan da godt tænkes, jeg kommer igen.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes