MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Støtte og rettigheder

Der er meget at holde styr på, når du lige har fået diagnosen type 1-diabetes. Men der er heldigvis en masse hjælpe at hente i din kommune. Læs mere på denne side om de regler og paragraffer, der er relevante for dig.

Tema: Dig og kommunen

Temaet blev bragt i medlemsbladet i maj 2014.

Læs temaet i medlemsbladet

Uanset om du er ny med diabetes 1, eller om du har haft sygdommen i mange år, kan du få behov for støtte og rådgivning af professionelle eller personer, der selv har diabetes og kender udfordringerne.

I Diabetesforeningen kan vi hjælpe dig med en bred vifte af tilbud. Her kan du både tale med fagpersoner og andre diabetikere, der kan give dig hjælp og støtte til netop det, du har brug for hjælp og støtte til.

Gå til Diabetesforeningens rådgivning

Vigtigste støttemuligheder

De vigtigste støttemuligheder for dig som ny med type 1-diabetes er:

 • Tilskud til nødvendige merudgifter (Servicelovens § 100). Nødvendige merudgifter er som regel udgifter til medicin, kost, druesukker/juice, transport til kontrol og behandling.
 • Injektions- og testmateriale, dvs. kanyler og udstyr til blodsukkermåling (Servicelovens § 112)

Læs mere om dine muligheder for hjælp og tilskud fra det offentlige

Samarbejdet med kommunen

Det er Diabetesforeningens erfaring, at mange især i den første tid efter diagnosen har svært ved at overskue situationen med alt, hvad det indebærer, og samtidig skulle søge hjælp hos kommunen.

Nogle kan opleve processen med kommunen som forvirrende, og den kommunale sagsbehandler har måske ikke altid tilstrækkelig viden om diabetes som sygdom eller indsigt i, hvad det vil sige at leve med diabetes. Det er derfor vigtigt, at sætte sig ind i mulighederne for støtte.

Vær forberedt på, at processen kan tage tid, og at du selv har en vigtig rolle med at forklare din situation og sygdommens betydning i hverdagen.

Hvem skal du tale med?

Som regel er kommunerne indrettet sådan, at det er forskellige afdelinger, der tager sig af hhv. merudgifter/tabt arbejdsfortjeneste og injektions- og testmateriale.

Merudgifter for voksne er som regel placeret i kommunens social- og handicapforvaltning. Injektions- og testmateriale er placeret i kommunens hjælpemiddelafdeling. Du vil derfor oftest have kontakt med flere afdelinger/sagsbehandlere i din kommune.

Regler og gode råd

Når kommunen behandler din sag, er der nogle regler, de skal overholde:

 • Kommunen har f.eks. pligt til at vejlede dig. Det betyder, at sagsbehandleren skal fortælle dig om dine forskellige muligheder for hjælp, når du henvender dig.
 • Kommunen har også pligt til at indhente alle nødvendige oplysninger i din sag. Men du har også pligt til og en interesse i at hjælpe, så sagsbehandleren har alle relevante oplysninger, inden der træffes en afgørelse.
 • Kommunen skal som udgangspunkt høre dig om din holdning til den afgørelse, de påtænker at træffe, inden de træffer afgørelsen. Og et afslag skal altid begrundes.
 • Herudover er det en god idé, at du søger skriftligt og sørger for at få afgørelsen skriftligt. Et mundtligt afslag kan være svært at klage over. Og husk altid at overholde klagefristen.
 • Det er også godt at vide, at du som regel ikke kan få en bevilling på noget, som du har betalt i forvejen.
 • Endeligt kan et godt råd være, at du i kontakten med kommunen er vedholdende, men venlig og imødekommende. Et positivt samarbejde bidrager som regel til en god sagsbehandling.

Få et overblik over relevante regler og paragraffer

Mangler du et overblik over de regler og paragraffer, som er relevante for dig som diabetiker eller pårørende? Så er der hjælp at hente i denne oversigt, der indeholder en liste over, hvad du som diabetiker kan søge tilskud til, samt hvilke regler og paragraffer du skal søge efter, når du skal søge om økonomisk støtte hos din kommune.

Få et hurtigt overblik over de relevante regler og paragraffer


Ofte stillede spørgsmål om diabetes 1

 • Diabetes og alkohol
  12-04-2013

  Jeg er ung og har type 1-diabetes. Mine venner er begyndt at gå i byen og drikke alkohol. Jeg har snakket med diætisten på ambulatoriet, men nu er jeg blevet i tvivl om, om det så væsentligt at de kulhydrater, der indtages sideløbende med alkoholen kommer fra mad, eller om jeg i stedet kan drikke f.eks. juice?

  Svar:
  Som udgangspunkt er anbefalingen, at alkohol ledsages af kulhydrater fra et måltid. Dvs. helst langsomtoptagelige kulhydrater.

  Men i praksis kan det jo ikke altid lade sig gøre. Du har jo ikke en madpakke med, når du går i byen, på diskotek osv. Hvis der er saltstænger, grissini o.lign. tilgængeligt, kan du vælge disse som kulhydrattilskud. Alternativt kan kulhydraterne komme fra juice og/eller sukkersødet sodavand.

  Når du kommer hjem efter en tur i byen, kan det være hensigtsmæssigt at supplere med langsomtoptagelige kulhydrater f.eks. fra rugbrød. Et råd kan være at lægge en madpakke på hovedpuden, inden du går i byen. Så husker du at spise noget, når du kommer hjem. Det forudsætter selvfølgelig, at du sover hjemme hos dig selv :-)

  Disse råd gælder generelt og skal helst suppleres med måling af blodsukker. Mængden af kulhydrat afhænger bl.a. af hvor meget alkohol, der er indtaget, om der er danset eller udøvet anden form for fysisk aktivitet m.m.

 • Er jeg berettiget til merudgiftsstøtte efter § 100?
  15-04-2013

  Er jeg berettiget til merudgiftsstøtte efter § 100?

  Svar:
  Du skal være insulinkrævende diabetiker mellem 18 og folkepensionistalder for at kunne komme i betragtning til merudgiftsstøtte efter § 100.

  Førtidspensionister tilkendt pension før 2003 (gl. ordning) kan ikke søge § 100, men skal søge efter Pensionsloven om personligt tillæg eller helbredstillæg.

  Flere ankesager har i øvrigt afgjort, at socialforvaltningen i din kommune ikke har pligt til at oplyse dig om f.eks. § 100 – medmindre du udtrykkeligt har gjort opmærksom på et behov for hjælp til dine merudgifter.

  Læs mere om § 100

 • Hvordan regner jeg tilskuddet ud i forhold til diabetes 1?
  15-04-2013

  Jeg er pumpebruger, men har i nødstilfælde NovoRapid insulinpenne liggende. De koster 387 kr. uden tilskud. Jeg starter på en ny saldo og får derfor ingen tilskud til disse denne gang. Hvilken udgift har jeg så på denne medicin?

  Svar:
  Som du ved, betaler du i starten af et nyt tilskudsår din medicin 100 %. Dog kun de første 915 kr. Hvis NovoRapidpennene er det første, du køber, så er din egenbetaling 387 kr. 

  Se satser for medicintilskud

 • Har I nogen gode forslag til en sund og varieret kost?
  12-04-2013

  Har I nogen gode forslag til en sund og varieret kost?

  Svar:
  Du kan finde en række opskrifter i vores opskriftsdatabase. Du kan også have glæde af nogle af Diabetesforeningens kogebøger for at få mere variation ind i din mad, f.eks.:

  • God mad til små gryder indeholder hverdagsopskrifter fortrinsvis til 2 personer for alle dagens måltider.
  • Spis godt - Lev sundt giver gode råd om valg af madvarer, sammensætning af måltiderne m.m., mens den indeholder mange gode opskrifter.

  Find begge bøger og mange andre i netbutikken.

  Varieret kost

  Det er især godt at få fisk ind i din daglige kost, så du får ca. 300 g fisk om ugen. Fiskepålæg som f.eks. makrel i tomat, alm. marinerede sild, røget laks m.m. er velegnet.

  Alt magert kød og fjerkræ er også sundt at spise.

  Diabetesforeningen har udarbejdet et indkøbskort, hvor du kan se, hvor meget fedt m.m., der anbefales at være i de madvarer, du køber.

 • Er tabt arbejdsfortjeneste en merudgift?
  15-04-2013

  Jeg er ny diabetiker og er ved at udregne mine merudgifter. I beregningen har jeg udregnet en tabt arbejdsfortjeneste i forbindelse med dagshospital, ambulatorium og læge på i alt omkring 6500 kr.

  Kan jeg skrive denne udgift på min merudgifts-beregning iht. § 100 i Serviceloven? Det er en temmelig stor udgift for mig at skulle betale af egen lomme.

  Svar:
  Den tabte arbejdsfortjeneste accepteres ikke som en merudgift iht. § 100 i Serviceloven. Der er en principiel afgørelse fra Ankestyrelsen (C-55-03), som har fastslået dette. Der er derfor ikke nogen ide i, at forsøge at komme igennem med dette i din kommune.

Se alle

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes