BLIV MEDLEM

Gode råd når arbejdet giver problemer

Hvis du har vanskeligheder ved at klare dit arbejde pga. diabetes eller anden sygdom, er det vigtigt, at du ikke holder det for dig selv.

Klik på billedet for at se det i et større format.

Diabetesforeningens socialrådgivere hører ofte fra mennesker, der i årevis har kæmpet for at fastholde deres arbejde. Ofte har de ikke fortalt om deres vanskeligheder hverken til arbejdsgiver, egen læge eller socialrådgiveren ved kommunen.

Når de så indser, at de ikke kan klare situationen selv og søger hjælp, er processen med sygemelding og afklaringsforløb meget lang.

Brug din fagforening

Det kan være en rigtig god idé at tale med din fagforening om de problemer, du har i forhold til at kunne udføre dit arbejde. Især fordi de kender til dit fagområde.

Det er også fagforeningen, som har ekspertisen i brugen af de såkaldte sociale kapitler, som findes i de fleste overenskomster. Det omhandler dine muligheder for at blive ansat på en særlig overenskomst, hvor der aftales individuel løn- og ansættelsesvilkår, uden at det i øvrigt har konsekvenser for dine rettigheder.

Lav en træthedsdagbog

Diabetesforeningens socialrådgiver får en del henvendelser fra diabetikere, som oplever en ubeskrivelig træthed, der gør, at de kun til nøds kan klare sig gennem deres arbejdsdag. Og når de kommer hjem, er der ikke energi til andet end at ligge på sofaen.

Det kan være svært for andre at forstå denne træthed. Derfor er det en god ide at lave en træthedsdagbog. I træthedsdagbogen skriver du, hvad du laver, samt hvor træt du er på en skala fra 1-10. Eksempelvis:

Kl. 7.00: Står op – skala 4
Kl. 8.00: Cykler på arbejde – skala 2
Kl. 13.00: Kommer ud fra møde - skala 7

Ved at skrive ned, hvor træt du er, og hvad du laver, kan du bedre huske, hvor lang tid trætheden har stået på. Du kan endda måske se en sammenhæng og handle ud fra dette.

Træthedsdagbogen kan du også bruge i forbindelse med dit afklaringsforløb til at forklare din sagsbehandler, hvor træt du er i din hverdag. Husk sagsbehandleren har ikke selv oplevet denne form for træthed, så forklar det så detaljeret som muligt.

3 gode råd fra socialrådgiveren

1. Fortæl, du har diabetes
Som udgangspunkt er det en god idé, at du fortæller om din diabetes på din arbejdsplads. Det er godt, at dine kolleger kender til risikoen for akut lavt blodsukker, hvis du får insulin, og det kan også være med til at fremme en kultur, hvor der er plads til alle. Juridisk er du dog ikke forpligtet til at fortælle det til din arbejdsgiver, medmindre diabetes har betydning for, om du kan varetage dine arbejdsopgaver.

2. Pas på dig selv
Stå ved din sygdom og lyt til din krops signaler. Betragt for eksempel akut lave blodsukre og eftervirkningerne på samme måde som influenza eller forkølelse, der for dig og alle andre kan gøre en sygedag nødvendig.

3. Tænk på fremtiden 
Tænk fremad og kontakt din tillidsmand eller kommunen, før din arbejdsevne ændres drastisk. Det kan være vigtigt, hvis det bliver nødvendigt med for eksempel nedsat tid eller fleksjob i fremtiden, at du har gjort opmærksom på eventuelle problemer tidligt. Hvis du for eksempel går på deltid på grund af diabetes, så få det skrevet ind i din aftale med din arbejdsplads. Du har ret til vejledning på jobcentret om dine muligheder.

Bisidder

Hvis du skal til møde med din sagsbehandler om dine muligheder, kan der være mange informationer at holde styr på. Det kan nogle gange være svært bagefter at huske alle de informationer, der er blevet givet på mødet. Derfor kan det være en god ide at have en ekstra person med til mødet.

Det kunne være en pårørende eller en af dine gode venner. Det kan dog være svært for disse personer at sidde passivt og lyttende samt vide, hvilke oplysninger de specielt skal være opmærksomme på. Samtidig kan der komme personlige oplysninger frem under mødet, som du måske ikke ønsker, at din ven eller pårørende skal høre.

Derfor kan det være en god ide at få en bisidder med til mødet.

Du kan få kontakt til en bisidder på flere måder, f.eks. ved at henvende dig til Landsforeningen af Fleks- og Skånejobbere (LAFS) eller kontakte et lokalt frivilligcenter.

Gå til Landsforeningen af Fleks- og Skånejobbere (LAFS)'s hjemmeside

Brug for rådgivning og viden?

I Diabetesforeningen kan du få støtte og hjælp af vores socialrådgivere, som hver dag snakker med mennesker med diabetes.

Kontakt Diabetesrådgiverne

Du kan også læse mere om emner som sygedagpenge, kontanthjælp eller andre ting, som vedrører dit arbejdsliv.

Læs om hjælp og tilskud fra offentlige

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes