BLIV MEDLEM

Informering af arbejdspladsen

Diabetesforeningen anbefaler dig at fortælle om din diabetes på arbejdspladsen. Læs, hvordan du kan fortælle det til din arbejdsgiver og til dine kollegaer.

Juridisk set er du ikke forpligtet til at fortælle din arbejdsgiver, at du har diabetes, medmindre din sygdom har betydning for, om du kan varetage dine arbejdsopgaver. Loven siger helt konkret:

"En lønmodtager skal inden ansættelsen af egen drift eller på spørgsmål derom fra arbejdsgiveren oplyse, om lønmodtageren er bekendt med at lide af en sygdom eller har symptomer på en sygdom, som vil have væsentlig betydning for lønmodtagerens arbejdsdygtighed ved det pågældende arbejde."

(Lov om brug af helbredsoplysninger m.v. på arbejdsmarkedet af 24. april 1996 § 6).

Når du fortæller om din diabetes

Ønsker du at fortælle din arbejdsplads eller til jobsamtalen, at du har type 1-diabetes, kan det være en god ide at lave en kort præsentation af diabetes. Hvad den betyder for dit liv, og hvad den har bidraget med - husk at gøre det med en positiv vinkel.

Husk på, at jobsamtalen hovedsageligt skal dreje sig om dine personlige kompetencer. Og det kunne jo være, at diabetes har styrket nogle af disse kompetencer.

Det vil sige, at du ikke behøver at nævne din diabetes i din jobansøgning - eller til jobsamtalen - hvis den ikke har indflydelse på, om du kan udføre arbejdsopgaverne.

Diabetesforeningen anbefaler dig at fortælle om din diabetes

Når du begynder på dit nye arbejde eller forsætter i dit gamle job, efter at du har fået konstateret type 1-diabetes, står du pludselig med dilemmaet: ”Skal jeg fortælle det til ledelsen, og hvad med mine kollegaer?”, og ”Hvordan fortæller jeg det nemmest?”.

Diabetesforeningen anbefaler, at du fortæller dine ledere og nærmeste kollegaer, at du har diabetes. Det gør vi, fordi det kan være dem, som skal hjælpe dig, hvis du en dag får føling eller insulinchok. Samtidig synes vi, at det er godt at være åben om sin sygdom. På den måde undgår du mange misforståelser. Fordomme bliver også manet til jorden, fordi folk får mulighed for at se, hvordan du tackler din sygdom.

Som en hjælp har vi udformet en tekst, som du kan sende til din arbejdsgiver:

Mail om type 1-diabetes til arbejdsgiver

Kære arbejdsgiver

Vi har skrevet denne mail til dig, da du har en ansat med diabetes. Det har vist sig, at hvis ledere og kollegaer til mennesker med diabetes har kendskab til sygdommen, så trives diabetikere bedre på arbejdspladsen, og flere føler, at jobbet har en positiv indvirkning på deres diabetes.

Vi har også skrevet en mail, din medarbejder med diabetes kan sende til sine kollegaer for at informere om sygdommen.

Hvis du har brug for mere viden om diabetes, er du meget velkommen til at kontakte os.

Med venlig hilsen

Diabetesforeningen
Tlf.: 66 12 90 06
www.diabetes.dk

Hvordan skal jeg fortælle mine kollegaer om min diabetes?

Der er mange muligheder for at få budskabet ud til sine kollegaer. Enten ved et afdelingsmøde, ved frokosten, via mailen eller når du alligevel skal måle blodsukker.

Diabetesforeningen vil gerne hjælpe dig med at fortælle dine kollegaer om din diabetes. Derfor har vi produceret et eksempel på en mail, som du kan sende rundt til dine kollegaer. Mailen fortæller kort og præcist om type 1-diabetes i en afslappet stil:

Kollegamail om type 1-diabetes

Kære kollega

Jeg sender dig denne mail for at fortælle, at jeg har type 1-diabetes. Det vil sige, at min krop ikke længere danner insulin selv. Jeg er derfor nødt til at måle blodsukker og tage insulin flere gange dagligt.

Nederst kan du læse, hvordan du kan hjælpe mig, hvis jeg en dag har meget lavt blodsukker.

Hvis du har spørgsmål, er du meget velkommen til at stille dem til mig. Jeg synes, det er bedst at være åben omkring sygdommen for at undgå misforståelser.

De bedste hilsner

[Her skal du skrive dit eget navn]

Hvordan kan du se, om jeg har brug for hjælp?
Hvis jeg får meget lavt blodsukker (føling) kan jeg virke irriteret, ryste, få et glasagtigt blik, blive fjern, aggressiv eller virke beruset, og du kan have svært ved at komme i kontakt med mig.

Hvis et lavt blodsukker/føling ikke bliver behandlet, kan jeg gå i insulinchok, hvor jeg mister bevidstheden og kan få kortvarige kramper.

Føling og insulinchok sker sjældent, så der er ingen grund til bekymring. Jeg ønsker blot, at du ved, hvad du skal gøre, hvis det skulle ske.

Hvordan kan du hjælpe mig, hvis jeg får for lavt blodsukker?
Hvis du opdager, at jeg har lavt blodsukker, er det vigtigt, at du hjælper mig med at få noget sukker - også selvom jeg siger, du skal lade mig være. Det bedste er at give mig druesukker, juice eller en sodavand, der hurtigt får mit blodsukker til at stige. Jeg vil herefter komme til mig selv igen, og selv få styr på mit blodsukker.

Hvordan kan du hjælpe mig, hvis jeg får insulinchok?
Ring 1-1-2

VIGTIGT: Du må IKKE forsøge at give mig hverken mad eller drikke.

Derfor holder jeg pauser i løbet af arbejdsdagen
Jeg holder små pauser i løbet af arbejdsdagen for at måle blodsukker, spise mellemmåltider og tage insulin. På den måde kan jeg holde mit blodsukker så stabilt som muligt og forsøge at undgå alvorlige følgesygdomme som nedsat syn, fodsår og hjerte-kar-sygdom.

Vil du vide mere om diabetes?
Du kan læse mere om type 1-diabetes på Diabetesforeningens hjemmeside: /diabetes-1/fakta-om-diabetes-1.aspx

Hvis jeg bliver mærkelig...

På opslagstavlen på Christine Grøntveds job hænger der en seddel på med besked om, hvad kollegerne skal gøre, hvis hun bliver ”mærkelig”.
Læs Christines historie

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes