MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Informering af arbejdspladsen

Juridisk set er du ikke forpligtet til at fortælle din arbejdsgiver, at du har diabetes, medmindre din sygdom har betydning for, om du kan varetage dine arbejdsopgaver. Loven siger helt konkret:

"En lønmodtager skal inden ansættelsen af egen drift eller på spørgsmål derom fra arbejdsgiveren oplyse, om lønmodtageren er bekendt med at lide af en sygdom eller har symptomer på en sygdom, som vil have væsentlig betydning for lønmodtagerens arbejdsdygtighed ved det pågældende arbejde."

(Lov om brug af helbredsoplysninger m.v. på arbejdsmarkedet af 24. april 1996 § 6).

Når du fortæller om din diabetes

Ønsker du at fortælle, at du har type 1-diabetes, kan det være en god ide at lave en kort præsentation af diabetes. Hvad den betyder for dit liv, og hvad den har bidraget med - husk at gøre det med en positiv vinkel.

Husk på at jobsamtalen hovedsageligt skal dreje sig om dine personlige kompetencer. Og det kunne jo være, at diabetes har styrket nogle af disse kompetencer.

Det vil sige, at du ikke behøver at nævne din diabetes i din jobansøgning - eller til jobsamtalen - hvis den ikke har indflydelse på, om du kan udføre arbejdsopgaverne.

Diabetesforeningen anbefaler dig at fortælle om din diabetes

Når du begynder på dit nye arbejde eller forsætter i dit gamle job, efter at du har fået konstateret type 1-diabetes, står du pludselig med dilemmaet: ”Skal jeg fortælle det til ledelsen, og hvad med mine kollegaer?”, og ”Hvordan fortæller jeg det nemmest?”.

Diabetesforeningen anbefaler, at du fortæller dine ledere og nærmeste kollegaer, at du har diabetes. Det gør vi, fordi det kan være dem, som skal hjælpe dig, hvis du en dag får føling eller insulinchok. Samtidig synes vi, at det er godt at være åben om sin sygdom. På den måde undgår du mange misforståelser. Fordomme bliver også manet til jorden, fordi folk får mulighed for at se, hvordan du tackler din sygdom.

En spørgeskemaundersøgelse omkring arbejdsliv og diabetes, som Diabetesforeningen har foretaget, bekræfter desuden, at diabetikere på arbejdspladser, hvor kollegaer og ledelse kender til diabetes, oftere oplever, at arbejdet har en positiv effekt på deres diabetes eller egenomsorg.

Se undersøgelsen omkring arbejdsliv og diabetes

Hvordan skal jeg fortælle mine kollegaer om min diabetes?

Der er mange muligheder for at få budskabet ud til sine kollegaer. Enten ved et afdelingsmøde, ved frokosten, via mailen eller når du alligevel skal måle blodsukker.

Her kan du læse, hvordan Christine og Annette fortæller om, hvordan de har fortalt eller valgt ikke at fortælle om deres diabetes på jobbet. Du kan læse deres beretninger herunder:

Annette: "Jeg ønsker ikke at skilte med min diabetes"

Christine: "Hvis jeg bliver mærkelig..."

”Mange skjuler diabetes på arbejdspladsen”

Send en kollegamail

Diabetesforeningen vil gerne hjælpe dig med at fortælle dine kollegaer om din diabetes. Derfor har vi produceret et eksempel på en mail, som du kan sende rundt til dine kollegaer. Mailen fortæller kort og præcist om type 1-diabetes i en afslappet stil.

Læs mere om kollegamail

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes