MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Kollegamail om type 1-diabetes

Instruktion

  • Markér hele teksten eller udvælg de dele, der passer bedste til din situation.
  • Højreklik og tryk kopier
  • Gå herefter ind i din mail
  • Højreklik og tryk sæt ind

Du kan hente billederne i højre opløsning herunder:

Computerproblemer

The usual suspect

Kære kollega

Jeg sender dig denne mail for at fortælle, at jeg har type 1-diabetes.

Nedenfor er der informationer om diabetes og om, hvad du kan gøre, hvis du opdager, at jeg en dag har meget lavt blodsukker.

Hvis du har spørgsmål, er du meget velkommen til at stille dem. Jeg synes, det er bedst at være åben omkring sygdommen for på den måde at undgå misforståelser.

De bedste hilsner

DIT NAVN

Hvad er diabetes?

Diabetes er delt op i to forskellige typer: type 1 og type 2, som begge er kroniske sygdomme. Type 2-diabetes var tidligere også kendt under navnet gammelmandssukkersyge. I dag rammer sygdommen både unge som gamle, og derfor er denne betegnelse misvisende.

Jeg har type 1-diabetes, hvor kroppen ikke danner nok insulin, fordi de insulinproducerende celler i bugspytkirtlen er blevet nedbrudt. Det betyder, at sukker ikke kan trænge ind i cellerne og i stedet hober sig op i blodbanerne.

Alle type 1-diabetikere tager derfor insulin for at hjælpe cellerne med at optage sukkeret fra blodet.

Hvis jeg får for lavt blodsukker

Jeg får insulin og kan derfor en gang imellem få meget lavt blodsukker ligesom andre insulinbehandlede. Dette kaldes føling. Ved meget lavt blodsukker kan jeg virke irriteret og ryste. Hvis jeg har meget lavt blodsukker, kan jeg få et glasagtigt blik, blive fjern, aggressiv eller virke beruset, og du kan ikke nødvendigvis komme i kontakt med mig.

Kollegamail1

Hvis du opdager, at jeg har lavt blodsukker, er det vigtigt, at du hjælper mig med at få noget sukker - også selvom jeg siger, du skal lade mig være. Det bedste er at give mig druesukker, juice eller en sodavand, da jeg hurtigt optager sukkeret fra drikkene, og det får mit blodsukker til at stige. Jeg vil herefter komme til mig selv igen, og selv få styr på mit blodsukker.

Førstehjælp ved insulinchok

Hvis et lavt blodsukker/føling ikke bliver behandlet, vil mit blodsukker kunne falde yderligere. Derved kan jeg gå i insulinchok, hvilket vil sige, at jeg mister bevidstheden og kan få kramper. I sådanne tilfælde må du ikke forsøge at give mig hverken mad eller drikke.

Ring efter en ambulance.

Føling og insulinchok sker sjældent, så der er ingen grund til bekymring. Jeg ønsker blot, at du ved, hvad du skal gøre, hvis det skulle ske.

Egenomsorg

Det er vigtigt for mig at kunne holde små pauser i løbet af arbejdsdagen for at måle blodsukker, spise mellemmåltider og tage insulin. Alt dette skal jeg gøre for at holde mit blodsukker så stabilt som muligt. På den måde kan jeg undgå alvorlige følgesygdomme, såsom nervebetændelse, nedsat syn, nyresygdom, fodsår og hjerte-kar-sygdom.

Hvem får diabetes?

Der er omkring 320.545 personer med diabetes i Danmark. Af dem har ca. 10 procent type 1-diabetes. Forskerne ved endnu ikke, hvorfor type 1-diabetes opstår.

Kollegamail2

Du kan læse mere om diabetes og livet med diabetes på Diabetesforeningens hjemmeside.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes