MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Per ventede 16 måneder på sit buskørekort

Per Just Florman er en af de mange med diabetes, der har oplevet helt urimelige ventetider på rutinemæssige kørekortfornyelser.

Foto: Claus Bjørn Larsen

Per Just Florman er turistbuschauffør og har de sidste to år haft type 2-diabetes.

Da han i oktober 2014 helt rutinemæssigt skulle have fornyet sit erhvervskørekort, troede han, at det ville tage et par dage, men der kom til at stå marts 2016 i kalenderen, før han fik sit kørekort igen.

– Det har været meget nervepirrende at gå og vente, især fordi jeg ikke vidste, hvor lang tid det ville tage – eller om jeg overhovedet ville få mit kørekort igen – det ville jo koste mig jobbet, siger Per Just Florman, som kun får tabletter og ingen medicin, der kan give lavt blodsukker.

Den 70-årige buschaufførs arbejde er blandt andet af at køre rejseglade danskere til Tyskland, Østrig, Italien og Holland. Uden for Norden accepterer man ikke et midlertidigt kørekort, så derfor har Per kørt med et såkaldt erstatningskørekort – et kort, som skal fornyes hver tredje måned.   

16 gange på borgerservice

Et erstatningskørekort koster i gennemsnit 170 kroner. Derudover kommer, at du hver gang skal medbringe et pasfoto. Det er dog ikke pengene, der har generet Per, men usikkerheden og den tid, han har brugt på det.

– Det er ikke lovligt at have to gyldige kørekort på samme tid. Derfor kunne borgerservice ikke sende kørekortet til mig, så jeg måtte op på borgerservice hver gang for at hente det, siger Per Just Florman.

Cirka én gang om måneden i de 16 måneder har han været på det lokale borgerservicekontor, mens han ventede på sit kørekort. Nogle gange var han der for at hente sit nye erstatningskørekort og andre gange for at høre, hvordan det gik med sagen.

– Selvom de er rigtig flinke på borgerservice, har det været hamrende irriterende. De har jo travlt, så jeg har i snit siddet i kø en time hver gang, fortæller Per Just Florman, der kun kan ryste på hovedet af det, han vil betegne som et “meget bøvlet system”.    

Per Just Florman er ved at være parat til at køre en gruppe pensionister fra Hvidovre Pensionistforening hjem til deres respektive adresser, efter de havde været ude på en indkøbstur. Foto: Claus Bjørn Larsen.

Hvad er problemet?

Diabetesforeningen har modtaget flere hundrede henvendelser fra frustrerede medlemmer, der har ventet i halve og hele år på helt almindelige fornyelser af kørekort.

Sagerne fordeler sig over hele landet og berører mennesker med diabetes uanset type, og uanset om der er tale om fornyelse af almindeligt kørekort eller erhvervskørekort. Mens politiet arbejder med sagerne, er de ventende henvist til at bruge midlertidige kørekort.

De lange ventetider opstod i 2014, da behandlingen af sager om fornyelse af kørekort blev samlet i to administrative centre hos politiet: et i Øst- og et i Vestdanmark.

Artiklen er skrevet af Sara Hartmann Sivertsen, og er bragt i medlemsbladet maj 2016.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes