BLIV MEDLEM

Patientuddannelse og diabetes 1

Ved du nok om diabetes? Det synes du måske. Og så alligevel. Måske er det mange år siden, du fik diabetes. Måske har din behandling ændret sig. Måske er der ny medicin, nye måleapparater og nye måder at styre blodsukkeret på, som du ikke kender til. Læs hvordan du kan få ny viden på kurser, så du bliver (endnu) bedre rustet til dit liv med diabetes.

Foto: Claus Bjørn Larsen

Har du oplevet at blive undervist i diabetes, er du heldig. Det er nemlig ikke et krav til diabetesbehandlingen - og det er en stor fejl, mener Diabetesforeningen og flere eksperter. Undervisning giver viden, og viden fører til højere livskvalitet og færre følgesygdomme. Sundhedsstyrelsen arbejder på at gøre det lettere at få patientuddannelse.

Det er langt fra godt nok, når ikke engang halvdelen af alle med diabetes bliver tilbudt undervisning i deres sygdom. Det mener Diabetesforeningen, som kæmper for, at alle med diabetes skal have et tilbud om relevant patientuddannelse.

Studier viser, at får man undervisning, opnår man højere livskvalitet og et bedre langtidsblodsukker, som kan forebygge udviklingen af følgesygdomme. Det fremgår blandt andet af et holdningspapir fra den amerikanske diabetesforening offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Diabetes Care i juni 2015. Her fastslår American Diabetes Association sammen med flere faglige selskaber, at uddannelse i diabetes er ligeså vigtigt som behandling, og opstiller fire tidspunkter, hvor man bør få uddannelse:

  1. Når man får diabetesdiagnosen
  2. En gang om året derefter
  3. Når der opstår belastninger i hverdagen, der kan gøre det vanskeligt at tage hånd om diabetes
  4. Når der sker ændringer i behandlingen

Er du godt nok rustet?

Tema om patientuddannelse i medlemsbladet september 2015.

Læs temaet i medlemsbladet

Ikke et krav - men ikke mindre vigtigt

Uddannelse i diabetes er ikke et krav til behandlingen. Sundhedsstyrelsen, diabetesbehandlernes faglige selskber, regionerne og kommunerne har retningslinjer og anbefalinger om uddannelse i diabetes, men tilbuddene er meget forskellige, og man kan ikke være sikker på, at der overhovedet er et brugbart tilbud, hvor man bor, eller at man får det tilbudt. 

Det er vigtigt at håndtere diabetes, pointerer rådgivningskonsulent i Diabetesforeningen, Tina Linaa:

- Du kan vide nok så meget om blodsukkerregulering, mad og motion, men hvis du ikke kan gøre brug af din viden, så er du lige vidt. Derfor vil Diabetesforeningen være med til at sikre, at patientuddannelse i fremtiden også handler om at have fokus på den enkeltes motivation, styrker og udfordringer. På den måde kan man hjælpe den enkelte til at omsætte viden til handling, siger hun.

Læs om Diabetesforeningens kurser til type 1-diabetikere

Claus tog på kursus i kulhydrattælling

Claus Marcussen har haft type 1-diabetes i mere end 30 år og aldrig rigtig tænkt på at få undervisning i diabetes – før han fik insulinpumpe. Så opstod behovet pludselig.
Læs hvordan det gik med Claus på kurset

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes