MIT DIABETESBLIV MEDLEM

"Kommuner skal vide mere om diabetes"

Signe _C1112aa

Signe Hasseriis

Diabetesforeningen frygter, at det kun er toppen af isbjerget, når tre ud af ti fortæller om dårlig kontakt til kommunen.

Når cirka tre ud af ti i Diabetesforeningens undersøgelse fortæller, at de har en dårlig eller meget dårlig kontakt til deres kommune, er det formentlig kun toppen af isbjerget. Måske har langt flere faktisk svært ved at få den hjælp, de vitterligt har krav på, vurderer Diabetesforeningens rådgivningschef Signe Hasseriis.

- De 857 medlemmer, vi har spurgt, har selv meldt sig til løbende at svare på spørgsmål. Det vil sige, at det formentlig er de ressourcestærke medlemmer, der især har svaret. Når ny forskning viser, at velfærd i dagens Danmark er noget, man forhandler sig til, kan jeg frygte, at problemets omfang faktisk er meget større. Jo mere man selv ved, jo bedre stillet er man. Derfor er det en god idé at nærlæse de regler og paragraffer, man helst bør kende.

Tema: Dig og kommunen

Temaet blev bragt i medlemsbladet i maj 2014.

Læs temaet i medlemsbladet

Uambitiøst

Signe Hasseriis er dog glad for, at undersøgelsen viser, at syv ud af ti har en god kontakt til deres kommune om diabetes.

- Men det manglede da også bare, siger hun og betegner Kommunernes Landsforenings (KL) holdning som uambitiøs, når KLs formand for social- og sundhedsudvalget, Thomas Kastrup-Larsen, påpeger, at det er et mindretal, der føler, de bliver dårligt behandlet.

- Jeg synes tværtimod, at det er mange, at cirka tre ud af ti oplyser, at de føler sig dårligt behandlet af deres kommune, siger Signe Hasseriis.

Signe Hasseriis understreger, at de henvendelser, rådgiverne ofte får, vidner om, at der er et skrigende behov for viden om diabetes i kommunerne – herunder, hvad forskellen er på type 1- og type 2-diabetes.

- Sagsbehandlerne kender ikke til livet med diabetes, men det har de og kommunerne faktisk en pligt til. Har de ikke den nødvendige viden, kan de ikke træffe de rigtige afgørelser.

Flere med type 1-diabetes er utilfredse

Blandt dem, der har kontakt med deres kommune om diabetes, er det flest med type 1-diabetes, der betegner kontakten som dårlig eller meget dårlig, viser Diabetesforeningens undersøgelse.

Personer med type 1-diabetes       Personer med type 2-diabetes

Type -1-diagram

Type 2 Diagram

 

 

 

 

 

 

Grøn = god eller meget god kontakt med kommunen

Blå = dårlig eller meget dårlig kontakt med kommunen

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes