MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Ofte stillede spørgsmål om diabetes 1

To kvinder ser på tablet sammen
Diabetesforeningens eksperter kan svare på dine spørgsmål på en lang række områder

I Diabetesforeningen kan du både stille dine spørgsmål til vores eksperter og til en gruppe af erfarne diabetikere.

Spørg eksperterne i rådgivningen

I Diabetesforeningens rådgivning sidder vores eksperter klar til at svare på dine spørgsmål om diabetes 1. Klik dig ind på vores rådgivning via linket herunder, så guider vi dig videre derfra:

Gå til rådgivning og stil dine spørgsmål til eksperterne

Spørg de erfarne diabetikere på Diabeteslinjen

Du kan også stille spørgsmål til andre med diabetes på Diabeteslinjen.

Gå til Diabeteslinjen og stil dine spørgsmål til andre med diabetes

Herunder kan du læse de mest stillede spørgsmål til eksperterne og deres svar. Måske var det lige netop det spørgsmål, du sad og søgte svaret på:

 • Diabetes og alkohol
  12-04-2013

  Jeg er ung og har type 1-diabetes. Mine venner er begyndt at gå i byen og drikke alkohol. Jeg har snakket med diætisten på ambulatoriet, men nu er jeg blevet i tvivl om, om det så væsentligt at de kulhydrater, der indtages sideløbende med alkoholen kommer fra mad, eller om jeg i stedet kan drikke f.eks. juice?

  Svar:
  Som udgangspunkt er anbefalingen, at alkohol ledsages af kulhydrater fra et måltid. Dvs. helst langsomtoptagelige kulhydrater.

  Men i praksis kan det jo ikke altid lade sig gøre. Du har jo ikke en madpakke med, når du går i byen, på diskotek osv. Hvis der er saltstænger, grissini o.lign. tilgængeligt, kan du vælge disse som kulhydrattilskud. Alternativt kan kulhydraterne komme fra juice og/eller sukkersødet sodavand.

  Når du kommer hjem efter en tur i byen, kan det være hensigtsmæssigt at supplere med langsomtoptagelige kulhydrater f.eks. fra rugbrød. Et råd kan være at lægge en madpakke på hovedpuden, inden du går i byen. Så husker du at spise noget, når du kommer hjem. Det forudsætter selvfølgelig, at du sover hjemme hos dig selv :-)

  Disse råd gælder generelt og skal helst suppleres med måling af blodsukker. Mængden af kulhydrat afhænger bl.a. af hvor meget alkohol, der er indtaget, om der er danset eller udøvet anden form for fysisk aktivitet m.m.

 • Er jeg berettiget til merudgiftsstøtte efter § 100?
  15-04-2013

  Er jeg berettiget til merudgiftsstøtte efter § 100?

  Svar:
  Du skal være insulinkrævende diabetiker mellem 18 og folkepensionistalder for at kunne komme i betragtning til merudgiftsstøtte efter § 100.

  Førtidspensionister tilkendt pension før 2003 (gl. ordning) kan ikke søge § 100, men skal søge efter Pensionsloven om personligt tillæg eller helbredstillæg.

  Flere ankesager har i øvrigt afgjort, at socialforvaltningen i din kommune ikke har pligt til at oplyse dig om f.eks. § 100 – medmindre du udtrykkeligt har gjort opmærksom på et behov for hjælp til dine merudgifter.

  Læs mere om § 100

 • Hvordan regner jeg tilskuddet ud i forhold til diabetes 1?
  15-04-2013

  Jeg er pumpebruger, men har i nødstilfælde NovoRapid insulinpenne liggende. De koster 387 kr. uden tilskud. Jeg starter på en ny saldo og får derfor ingen tilskud til disse denne gang. Hvilken udgift har jeg så på denne medicin?

  Svar:
  Som du ved, betaler du i starten af et nyt tilskudsår din medicin 100 %. Dog kun de første 915 kr. Hvis NovoRapidpennene er det første, du køber, så er din egenbetaling 387 kr. 

  Se satser for medicintilskud

 • Har I nogen gode forslag til en sund og varieret kost?
  12-04-2013

  Har I nogen gode forslag til en sund og varieret kost?

  Svar:
  Du kan finde en række opskrifter i vores opskriftsdatabase. Du kan også have glæde af nogle af Diabetesforeningens kogebøger for at få mere variation ind i din mad, f.eks.:

  • God mad til små gryder indeholder hverdagsopskrifter fortrinsvis til 2 personer for alle dagens måltider.
  • Spis godt - Lev sundt giver gode råd om valg af madvarer, sammensætning af måltiderne m.m., mens den indeholder mange gode opskrifter.

  Find begge bøger og mange andre i netbutikken.

  Varieret kost

  Det er især godt at få fisk ind i din daglige kost, så du får ca. 300 g fisk om ugen. Fiskepålæg som f.eks. makrel i tomat, alm. marinerede sild, røget laks m.m. er velegnet.

  Alt magert kød og fjerkræ er også sundt at spise.

  Diabetesforeningen har udarbejdet et indkøbskort, hvor du kan se, hvor meget fedt m.m., der anbefales at være i de madvarer, du køber.

 • Er tabt arbejdsfortjeneste en merudgift?
  15-04-2013

  Jeg er ny diabetiker og er ved at udregne mine merudgifter. I beregningen har jeg udregnet en tabt arbejdsfortjeneste i forbindelse med dagshospital, ambulatorium og læge på i alt omkring 6500 kr.

  Kan jeg skrive denne udgift på min merudgifts-beregning iht. § 100 i Serviceloven? Det er en temmelig stor udgift for mig at skulle betale af egen lomme.

  Svar:
  Den tabte arbejdsfortjeneste accepteres ikke som en merudgift iht. § 100 i Serviceloven. Der er en principiel afgørelse fra Ankestyrelsen (C-55-03), som har fastslået dette. Der er derfor ikke nogen ide i, at forsøge at komme igennem med dette i din kommune.

Se alle

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes