MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Indkøb

Gå efter nøglehulsmærket og fuldkornsmærket

Når du køber madvarer, er der to mærker, som gør det lettere at vælge de sunde varer: Nøglehulsmærket og fuldkornsmærket.


Noeglehulsmaerke Lille

Varer med Nøglehulsmærket indeholder mindre fedt, mættet fedt, sukker og salt og flere kostfibre end andre varer af samme type.

Læs mere om nøglehulsmærket

 


Fuldkorn Logo Lille

Varer med fuldkornsmærket har et højt indhold af fuldkorn og et lavt indhold af sukker og fedt.


Varedeklarationer

På varedeklarationen står, hvilke ingredienser, varen er fremstillet af. Ingredienserne er nævnt i faldende vægt. Dvs. der er mest af det, der står først. Det skal også fremgå af ingredienslisten hvor meget skinke, der for eksempel er i en skinkesalat.

Af varedeklarationen fremgår en række andre oplysninger om varen, for eksempel om anvendelse, vægt, oprindelse, opbevaring og holdbarhed.

Næringsdeklaration

Nogle varer har også en næringsdeklaration. Den giver oplysninger om indholdet af energi (kJ og evt. kcal), kulhydrat, fedt, protein pr. 100 g af varen.

Der kan også være oplysninger om kostfibre, sukkerarter, fedtsyrefordeling m.m.

Indkøbskort

Indkøbskort

Diabetesforeningen har udarbejdet et indkøbskort med anbefalinger for, hvor meget fedt, kostfibre, sukkerarter m.m., der må være i forskellige varegrupper. Indkøbskortet er tænkt som et praktisk hjælpemiddel til indkøb af dagligvarer.

Download indkøbskortet

Køb indkøbskortet i vores netbutik

Download indkøbsguide med billeder 

Lightprodukter

Nogle produkter er mærket med ”light” eller ”let”, hvilket både kan henvise til indholdet af fedt og sukker.

Når ”light”/”let”-mærkningen omhandler fedt, skal varen have mindst 30 % lavere fedtindhold end andre varer af samme type. Indholdet af energi (kJ/kcal) i varen skal samtidig være mindst 30 % lavere.

Det vil sige et produkt mærket "light" eller "let" kan godt indeholde en del fedt. Eksempelvis er indholdet af fedt i "let" mayonnaise ca. 50 g pr. 100 g. Til sammenligning indeholder almindelig mayonnaise ca. 80 g fedt pr. 100 g.

Når ”light”-mærkningen omhandler sukker, skal sukker-indholdet være mindst 30 % lavere end i tilsvarende varer. Indholdet af energi (kJ/kcal) skal samtidig være mindst 30 % lavere.

I praksis betyder det, at både drikke, der er sødet med sukker og sødestoffer kan være mærket "light". Det er derfor vigtigt at læse varedeklarationen, når du køber drikkevarer. Hvis der er tilsat sukker, skal det stå i listen over ingredienser i drikken.

Når du køber ind, kan du godt gå efter mærkerne "light" eller "let". Men det er en god idé alligevel altid at læse deklarationen for at sikre dig, at varen ikke indeholder for meget sukker og/eller fedt.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes