MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Grøntsager

Grøntsager bidrager med mange vitaminer, mineraler, antioxidanter, kostfibre og andre stoffer, der har betydning for vores sundhed. Det er derfor sundt at spise mange grøntsager og gerne til flere af dagens måltider. Den officielle anbefaling 6 om dagen svarende til 600 g grøntsager og frugt gælder for alle børn over 10 år og voksne.

Grøntsager og diabetes

I de officielle kostråd anbefales det, at du spiser mindst 300 g grøntsager om dagen, og at du især vælger de grove grøntsager. Det gælder også, når du har diabetes. Du må gerne spise flere grøntsager, hvis du har appetit til det. 300 g grøntsager kan f.eks. fordeles med 100 g til den kolde mad og 200 g til den varme mad. Spis gerne forskellige slags grøntsager.

Fine og grove grøntsager

Grøntsager kan inddeles i grove og fine grøntsager ud fra indholdet af de kostfibre, der kan opløses i vand. Kostfibre, og især de vandopløselige kostfibre, synes at have en positiv effekt på blodsukkeret, da de forsinker optagelsen af kulhydrater fra tarmen. Det er derfor bedst at spise flest af de grove grøntsager.

Grove grøntsager er f.eks.:

  • Alle slags kål
  • Rodfrugter (knoldselleri, pastinak, gulerod, rødbede m.fl.)
  • Løg
  • Porre
  • Ærter
  • Grønne bønner

Fine grøntsager er f.eks.:

  • Alle slags salat
  • Agurk
  • Tomat
  • Peberfrugt
  • Champignon og andre svampe
  • Radiser

Rå eller tilberedte

Rå grøntsager indeholder flere vitaminer end tilberedte grøntsager. Til gengæld kan de fleste spise større mængder af tilberedte grøntsager, bl.a. fordi de er lettere at tygge.

Indholdet af kostfibre er uændret i rå og i tilberedte grøntsager.

Enkelte rå grøntsager, f.eks. grønne bønner, indeholder stoffer, der kan give mavekneb. Disse stoffer forsvinder ved kogning.

Du kan spise syltede rødbeder, asier, drueagurker, rødkål o.lign. uden tilsat sukker efter lyst og appetit. I mindre mængder kan du også spise ovennævnte survarer syltet med sukker. Spiser du f.eks. en portion rødkål med sukker, skal du regne med de ekstra kulhydrater, som sukkeret giver.

Rødkål -stor

100 g rødkål giver 16 g kulhydrat

Sæsonens grøntsager

Årstidens grøntsager er bedst og billigst. Det giver også en naturlig variation i maden, hvis du vælger råvarerne efter årstiden. De fleste grøntsager fås dog hele året rundt. Du kan også vælge frosne grøntsager. De er nemme og hurtige at anvende og også tit billige.

Majs

Majskerner indeholder ca. 20 g kulhydrat pr. 100 g. Spørg din diætist, om du skal tælle kulhydrater i majs og majskolber.

Majs -stor

100 g majs giver 20 g kulhydrat

Avocado

Avocado indeholder ca. 13 g fedt pr. 100 g, heraf er ca. 10 g enkeltumættet fedt, dvs. det sunde fedt. Avocado bidrager dermed med væsentlig mere energi sammenlignet med de øvrige grøntsager. 

Se liste over indholdet af kulhydrat i grøntsager

Find opskrifter 

I vores opskriftsdatabase kan du finde opskrifter på lækre og sunde retter med grove grøntsager og få gode råd til, hvordan du får flere grove grøntsager ind i din daglige kost. 

Læs temaet om grove grøntsager

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes