MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Sødestoffer

Til brug i husholdningen kan de forskellige sødestoffer købes under forskellige produktnavne. Ofte er flere sødestoffer blandet i det enkelte sødemiddel.

Flere sødemidler f.eks. strøprodukter samt søde- og bagemidler indeholder også fyldstoffer. Nogle fyldstoffer giver stigning i blodsukkeret f.eks. maltodextrin, mens fyldstoffer som polydekstrose, inulin, oligofruktose og cellulose ikke giver stigning i blodsukkeret.

Se en fyldestgørende produktoversigt over sødemidler

Du kan anvende sødestoffer som hel eller delvis erstatning for sukker. Sødestoffer er tilsætningsstoffer, der alle har et såkaldt E-nummer. I EU-listen kan du se i hvilke mængder og til hvilke produkter, sødestoffer må anvendes.

Sødestoffer kan inddeles i stoffer, der ikke giver stigning i blodsukkeret og stoffer, der giver lidt stigning i blodsukkeret.

De sødestoffer, der ikke påvirker blodsukkeret, er velegnede til personer med diabetes. Det er:

  • Cyklamat (E 952)
  • Sakkarin (E 954)
  • Aspartam (NutraSweet®) (E 951)
  • Acesulfam K (Sunett®) (E 950)
  • Thaumatin (E 957)
  • Neohesperidin DC (DC=dihydrochalcon) (E 959)
  • Sucralose (E 955)
  • Erythritol (E 968)
  • Steviol Glycosid (E 960)

Den anden gruppe af sødestoffer kaldes også sukkeralkoholer eller polyoler. Disse er energigivende, dvs. de omdannes i kroppen og får blodsukkeret til at stige (mindre end sukker). Det er f.eks.:

  • Sorbitol (E 420)
  • Maltitol, maltitolsirup (E 965)
  • Isomalt (E 953)
  • Lactitol (E 966)
  • Xylitol (E 967)

Sukkeralkoholer kan give diarré eller andre gener fra mave- og tarmkanalen, hvis du spiser mere end 20-25 g af gangen. 

Få mere information om sødestoffet aspartam

Læs mere om aspartam og risikovurderingen på DTU Fødevaresinstituttets hjemmeside

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes