MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Sødestoffer

Du kan anvende sødestoffer som hel eller delvis erstatning for sukker. Sødestoffer er tilsætningsstoffer, der alle har et såkaldt E-nummer. I Positivlisten, udgivet af Fødevarestyrelsen, kan du se i hvilke mængder og til hvilke produkter sødestoffer må anvendes.

Sødestoffer kan inddeles i stoffer, der ikke giver stigning i blodsukkeret og stoffer, der giver lidt stigning i blodsukkeret.

De sødestoffer, der ikke påvirker blodsukkeret, er velegnede til personer med diabetes. Det er:

  • Cyklamat (E 952)
  • Sakkarin (E 954)
  • Aspartam (NutraSweet®) (E 951)
  • Acesulfam K (Sunett®) (E 950)
  • Thaumatin (E 957)
  • Neohesperidin DC (DC=dihydrochalcon) (E 959)
  • Sucralose (E 955)
  • Erythritol (E 968)
  • Steviol Glycosid (E 960)

Den anden gruppe af sødestoffer kaldes også sukkeralkoholer eller polyoler. Disse er energigivende, dvs. de omdannes i kroppen og får blodsukkeret til at stige (mindre end sukker). Det er f.eks.:

  • Sorbitol (E 420)
  • Maltitol, maltitolsirup (E 965)
  • Isomalt (E 953)
  • Lactitol (E 966)
  • Xylitol (E 967)

Sukkeralkoholer kan give diarré eller andre gener fra mave- og tarmkanalen, hvis du spiser mere end 20-25 g af gangen. 

Sødemidlet Birkesød er udvundet af birkesaft, der indeholder xylitol. Birkesød giver dermed lidt stigning i blodsukkeret - ligesom de øvrige sukkeralkoholer.

Fruktose (frugtsukker) anvendt som sødemiddel kan ikke anbefales til personer med diabetes. Naturligt forekommende fruktose (fra frugt) kan godt spises.

Få mere information om sødestoffet aspartam

Læs mere om aspartam og risikovurderingen på DTU Fødevaresinstituttets hjemmeside

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes