MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Sukker

Sukker er kulhydrat og får dit blodsukker til at stige. Du kan bruge rent sukker (sakkarose) eller druesukker (glukose) til behandling af lavt blodsukker, da det giver en hurtig blodsukkerstigning.

Sukker bidrager udelukkende med kalorier og indeholder hverken vitaminer, mineraler eller kostfibre. Sukker er derfor en type kulhydrat, som du med fordel kan begrænse eller undlade i din daglige kost.

Det er et individuelt valg, om du ønsker at spise sukker. Du kan i stedet erstatte sukker med ikke-energigivende sødestoffer.

Små mængder sukker fra f.eks. et par skiver rødbede eller asie har ingen praktisk betydning i forhold til blodsukkerstigning.

Sukkermængden bør ifølge de officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen højst udgøre 10 % af det daglige energiindtag (10 E %). 

10 % (10 E %) af det daglige energiindtag svarer til:

  • Ca. 30 g sukker, hvis man spiser ca. 5000 kJ / ca 1.200 kcal om dagen
  • Ca. 40 g sukker, hvis man spiser ca. 7000 kJ / ca. 1.700 kcal om dagen
  • Ca. 50 g sukker, hvis man spiser ca. 8500 kJ / ca. 2.000 kcal om dagen

Sukker

Sukker findes i forskellige former: Stødt melis (sakkarose), rørsukker, farin, sirup, honning m.fl. I relation til diabetes har det ingen betydning, om du bruger den ene eller anden form for sukker.

Find opskrifter på desserter

Du kan finde inspiration til lækre desserter med mindre sukker her: 

Se opskrifter på desserter

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes