MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Kostfibre

Kostfibre i maden kan være med til at gøre dig mæt, og kan forsinke optagelsen af andre kulhydrater, så dit blodsukker stiger langsomt. Det er bedst, at kostfibrene er naturligt forekommende - dvs. ikke er tilsat i et produkt.

De Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNA) anbefaler for voksne et dagligt indtag på 25-35 g kostfibre, eller ca. 3 g per 1000 kJ.

Kostfibre passerer næsten ufordøjet gennem fordøjelsessystemet, og påvirker derfor ikke dit blodsukker – der kan dog være andre kulhydrater i den pågældende fødevare, som påvirker dit blodsukker. Kostfibre kan inddeles i vandopløselige og uopløselige. Især de vandopløselige kostfibre kan forsinke optagelsen af andre kulhydrater fra tyndtarmen og dermed medvirke til at stabilisere blodsukkeret.

Kostfibre har også en positiv indvirkning på kolesteroltallet og nedsætter risikoen for at udvikle visse former for kræft. Alle typer kostfibre er gavnlige for fordøjelsen og mætter godt.

Du kan se eksempler på mængden af kostfibre og vandopløselige kostfibre i udvalgte madvarer i skemaet herunder.

Madvarer Indhold pr. 100 g
  Kostfibre i alt Vandopløselige kostfibre
Rugbrød (mørkt, fuldkorn) 9 g 4 g
Grahamsbrød 5 g 1 g
Franskbrød 4 g 1 g
Havregryn 10 g 4 g
Gulerod, hvidkål
og blomkål
2-3 g 1-2 g
Tomat, agurk, salat 1 g 0-1 g
Bærfrugt, banan,
pære og æble
2-5 g 1-2 g
Tørrede frugter 4-9 g 1-5 g
Tørrede bælgfrugter 12-18 g 7 g

 

Læs mere om kostfibre her

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes