MIT DIABETESBLIV MEDLEM

Alexander klarede sig flere år uden insulin

En kost med få kulhydrater og uden gluten betød, at Alexander
kunne undvære insulin i mere end tre år.

Tekst: Helen H. Heidemann
Artikel er fra medlemsbladet maj 2015. 

Alexander

Alexander, da han var i Diabetes i 2012. Foto: Ulrik Jantzen

Da Alexander Griffin fik type 1-diabetes som femårig, tog hans forældre en beslutning om at forsøge at forlænge den såkaldte remissionsfase (også kaldet honeymoon-fasen), hvor mange oplever selv at producere insulin kort efter at have fået diabetesdiagnosen.

Diabetes skrev om Alexander i maj 2012, og i dag fortæller hans mor, Eka Griffin, at den nu tiårige Alexander stort set ikke fik insulin i tre et halvt år. Han fik – og får stadig – en glutenfri kost med ganske få kulhydrater og mad med et lavt glykæmisk indeks. Det vil sige mad, der kun giver en lille og langsom blodsukkerstigning.

– For os og Alexander har det været fuldstændig fantastisk. Vi vandt en masse tid, da han var lille, hvor han ikke behøvede at stikke sig, og vi ikke skulle bekymre os om lavt blodsukker. Vi har hele tiden vidst, at der ville komme et tidspunkt, hvor han skulle have insulin, men på den her måde har vi kunnet vænne os langsomt til det hele, og det ville jeg ønske for alle. I dag er hans blodsukker også meget nemt at regulere, fordi han spiser, som han gør. Han får aldrig rigtig højt eller lavt blodsukker, siger Eka Griffin.

Ketoner

Pas på med børnene

Forældre til børn med type 1-diabetes skal være påpasselige med at sætte deres barn på en diæt med meget få kulhydrater. Det siger universitetslektor Mette Axelsen, der er docent i eksperimentel klinisk ernæring på Gøteborgs Universitet.

– Vi har desværre set tilfælde her i Sverige, hvor børn med type 1-diabetes ikke er vokset, som de burde, fordi de mangler kulhydrater og insulin. Insulin er et væksthormon, så selv om blodsukkeret er fint, så kan der ske det, at barnet vokser dårligt, og at de kognitive evner ikke udvikles ordentligt, når der er for lidt insulin i kroppen.

Alexander er konkurrencesvømmer, vokser og har det godt. Han har dog ketoner i blodet på trods af et fint blodsukker. Ketoner er syrestoffer, der normalt optræder hos type 1-diabetikere ved insulinmangel og forhøjet blodsukker gennem længere tid.

– Det kan selvfølgelig godt bekymre os, men det er jo, fordi Alexander får energi fra ketonerne i stedet for fra sukker, når han forbrænder fedt. Vi følger derfor også alting nøje: hans vækst og nyre- og leverfunktion og så videre, men vi ved selvfølgelig ikke, hvilken effekt det har på lang sigt for ham at spise så få kulhydrater, siger Eka Griffin.

Støt os

Hjælp os i vores arbejde med at forebygge diabetes, leve godt med diabetes og helbrede/forske i diabetes